Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Topla knjiga snažnih likova u kojoj Tribuson ismijava i ideologije i literarno dociranje

Roman počinje u trenutku kada se Žak vraća u domovinu iz Beča gdje pleše na opasnom rubu kriminala kako bi pomalo i preko volje prisustvovao očevu sprovodu
11. travnja 2019. u 13:25 2 komentara 476 prikaza
Goran Tribuson
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Netipični akademik i jedan od najčitanijih hrvatskih pisaca Goran Tribuson objavio je novi roman. “Otac od bronce” je knjiga vrlo zanimljive pa čak i intrigantne naslovnice na kojoj se kočoperi lik vojnika (mene podsjeća na nekog pilota) na čijem se opasaču nalazi zvijezda petokraka. Knjigu je objavio Mozaik knjiga, a urednik je Zoran Maljković.

Knjiga Kristalno vrijeme Denis Derk Čudesna knjiga prelijepih i zanosnih rečenica u kojoj autor otvoreno piše o svojoj biografiji

Glavni lik ovog snažnog, u osnovi ljubavnog romana koji ipak prilično jasno i pravocrtno piše o hrvatskoj povijesti druge polovice 20. stoljeća je Žak Kralj, rođen 1948. godine, baš kao i sam književnik u jednom gradu na sjeveru Hrvatske, nedaleko od mađarske granice. Žak Kralj je dijete prvoborca, preciznije sin jedinac Nikole Kolje Kralja, junaka građanskog rata u Španjolskoj i partizanske borbe protiv njemačkog (i drugih) okupatora, po čijem je liku jedan znameniti hrvatski kipar izradio skulpturu koju je grad sa sjevera Hrvatske ponosno postavio u svom starom, valjda austrougarskom gradskom parku.

Sin i otac imaju tešku povijest međusobnih odnosa, i to ne samo zbog toga što je Žakova majka napustila obitelj i otišla živjeti u Osijek. Žaka je tako odgajala beskompromisna i naoko hladna, a zapravo topla i brižna teta Vukica, lijepa ali previsoka žena koja ne može imati djece pa je ostala u bratovoj obitelji kao samozatajni vođa iz pozadine krijepeći se isključivo lozom, po mogućnosti domaćom. Roman počinje u trenutku kada se Žak vraća u domovinu iz Beča gdje pleše na opasnom rubu kriminala kako bi pomalo i preko volje prisustvovao očevu sprovodu. Na tu tešku odluku nagovorila ga je, naravno, Vukica. Žak u svom gradu susreće stare prijatelje, ali se i sukobljava s prijetećom ratnom atmosferom. Rat u Hrvatskoj tek što nije počeo. Naoružava se tko stigne. Crna boja opet je u modi. Puškaranja su neprestana, baš kao i eksplozije. Stječe se dojam da se više puca u pozadini nego na fronti. I tko bi u trenutku kada se svi na brzinu rješavaju partijskih knjižica kako bi zgrabili bolje mjesto do oltara razmišljao o pogrebu starog partizanskog idealista, čudnovatoga Kolje kojega baš dobro ne razumiju ni njegovi ukućani? U cijelom tom provincijskom rašomonu u kojem preko noći počinju vladati neka nova pravila i neki novi, makar i preobučeni ljudi, Žak Kralj najviše razmišlja o svojoj nerealiziranoj mladenačkoj ljubavi, prelijepoj i erotičnoj Almi Horvat koja se još davnih dana udala za lokalnog ždrijepca s gelipterskim pedigreom Mikija Tomca i Žaku zabila nož u osjetljivo srce.

Književnik Toni Sala Knjiga 
na stolu 'Dječaci' su fluidni roman čiji furiozni kraj podsjeća na finale neke Rossinijeve opere

Majstor nostalgičnog pripovijedanja kao što je to Tribuson, leksikografski nakrcan znanjima o glazbi, filmu i književnosti, ali i pop-kulturi koja je solidno uspijevala u socijalizmu, s puno šarma i duhovitosti opisuje Žakovo djetinjstvo, kao i prva ljubavna i seksualna iskustva. Pri tome nas postupno dovodi do kriminalističkog zapleta u kojem se Žak kao u kaubojskom filmu mora boriti za ruku svoje Alme. Dakle za ruku, jer je Almino srce odavno osvojio, ali zbog vlastite nesigurnosti i prevelike žudnje nije i realizirao tu životnu ljubav u neku uhodanu malograđansku konvenciju.

stetoskop Denis Derk Zašto više i sustavnije ne razmišljamo o zdravlju i problemima zdravstva

U toj borbi, Žak se ne želi odreći ni oca kojeg iz dana u dan sve više upoznaje uz pomoć starih fotografija, uspomena, predmeta, oporuke ali i Vukičinih priča, pa fanatično želi kupiti barem jedan dio očeva spomenika koji je u međuvremenu raznesen eksplozivom iz striktno domoljubnih pobuda. I dok se naš Žak bori s avetima prošlosti i sadašnjosti, preživjevši i jedan okrutni napad zamaskiranih nasilnika koji su u ruci imali bokser, polako se raspada i njegovo bečko idilično kriminalističko utočište iz kojeg će čitatelju svakako biti zanimljiv njegov odnos s tajnovitom Emom Moser. Hoće li se na kraju balade Žak i Alma skrasiti u njegovoj lutalačkoj staroj bubi u predvečerje krvavog Domovinskog rata ili će fatalna ljubav ostati samo u njihovim mislima i čežnjama? Da biste to saznali, morate pročitati ovu toplu i pitku knjigu snažnih i odlično opisanih likova u kojoj Tribuson ne bez prkosa i ponosa ismijava i ideologije i literarno dociranje dokazujući da vjeruje samo u dobru književnost.

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život