Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Thompson je podsjetnik na povijesni poraz ljevice i zato ga žele zabraniti

Prije nego što skočite sa stolca u bijesu zbog usporedbe Thompsona i Bajage, promislite gdje nas vode pravno neutemeljene zabrane.
14. kolovoza 2018. u 12:14 306 komentara 13025 prikaza
Marko Perković Thompson
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Ivan Jakovčić poručio je Thompsonu: “Nećeš u Arenu, nisi ni prije”, a Bajagi je istodobno dok se eurozastupnik junačio pred svojim biračima zbog prigovora branitelja otkazan nastup na karlovačkim Danima piva.

zabrana za bajagu Ne može u Karlovcu, ali je pjevao u Širokom Brijegu

To je slika današnje Hrvatske – neutemeljeno se zabranjuju i otkazuju nastupi glazbenicima u svrhu prikupljanja političkih bodova.
Prije nego što skočite sa stolca u pravedničkom bijesu zbog usporedbe ove dvojice, promislite gdje nas vode zabrane za koje ne postoji pravno utemeljenje. Političari preuzimaju ulogu suda, a Hrvatska se iz zemlje s barem fiktivnom trodiobom vlasti pretvara u zemlju u kojoj se otvoreno i uz ovacije podriva taj fundament liberalne demokracije.

I to od strane samozvanih progresivaca koji se navodno zalažu za bolje društvo i glasnih domoljuba koji, ako se njih pita, utjelovljuju otpor komunizmu i Jugoslaviji, ali rado kopiraju stare metode i tako Hrvatsku drže zatočenom u pogrešnom vremenu i nakaradnom sustavu vrijednosti. Bajaga je sam potvrdio Nacionalu da je pjevao na humanitarnim koncertima u Kninu i Banjoj Luci, kako pojedini izvori navode, za djecu poginulih četnika koji su kao agresorski vojnici mnogu hrvatsku djecu također učinili ratnom siročadi. Nekome su to samo humanitarni koncerti šlager pjevača mekog srca, a nekome davanje legitimiteta fašistoidnim tvorevinama koje su nastale na stravičnim zločinima i etničkom čišćenju.

koncert u pulskoj areni Bajaga i Instruktori nastupili u pulskoj Areni

Riječ je o vrijednosnom sudu, a takav nije dovoljan da bi se nekome zabranilo pjevanje. Potrebna je odluka nadležnog suda koje u Bajaginom slučaju nema. Slično je i s Thompsonom koji također nikad nije osuđen niti mu je sud izrekao zabranu nastupa. Neki će reći nemarom policije koja se nije žalila na odluke nižih prekršajnih sudova, ali to ništa ne mijenja na stvari. Osuđujuća presuda Thompsonu ne postoji. Čak i da postoji, njegovo izvikivanje ZDS obični je prekršaj. Kad glazbeniku zabranite održavanje koncerata, oduzimate mu ustavom zajamčeno pravo na rad.

Marko Perković Thompson
1 / 10
Marko Perković Thompson povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana grada Gline održao je koncert u Glini.

Učiniti to zbog prekršaja koji se kažnjava s nekoliko tisuća kuna bilo bi kao da profesionalnom vozaču trajno oduzmete vozačku dozvolu zbog pogrešnog parkiranja. Uostalom, izricanje tako drastične sankcije na temelju pretpostavke da će Thompson na koncertu koji se tek ima održati počiniti prekršaj bilo bi skandalozno. Sankcije se s razlogom izriču po počinjenju djela.

Ivan Jakovčić Ivan Jakovčić: 'Thompson namjerno čini štetu Hrvatskoj. Jadno je kako zarađuje na mladima'

Univerzalno domoljublje ne postoji i apsolutno je moguće voljeti ovu zemlju i ujedno smatrati da joj Thompson nanosi štetu i da vrijednosti koje promiče u svojim pjesmama nisu dobre ni poželjne. Ali ne može se biti lučonoša demokracije i borac za ljudska prava, a u isto vrijeme pozivati na cenzuru i oduzimanje ustavnih prava neistomišljenicima. Thompson posebno žulja ljevicu zato što je podsjetnik na njezin povijesni neuspjeh. Nikad se više neće ponoviti 70-godišnja dominacija institucijama kakvu je ljevica ostvarila od kraja Drugog svjetskog rata. Apsolutna kontrola obrazovnog sustava, kulturnih institucija i medijskog prostora nije dala očekivane rezultate jer dogme “prosvjetitelja” ne korespondiraju s temeljnim vrijednostima najvećeg dijela hrvatskog naroda. A upravo su te vrijednosti lajtmotiv Thompsonovih pjesama i zato se hajci na njega ipak ne priključuju mnogi koji ga ne slušaju i nisu ljubitelji ZDS folklora.

Milan Ivkošić Isto su govorili Vučić i HDZ-ov partner Pupovac koji je ‘tješio’ Hrvate

Nerazumijevanje Thompsonova uspjeha i njegovo pripisivanje fantomskoj “fašizaciji društva” dobar je pokazatelj da ljevica živi u nekom svom balonu koji se ispuhuje. Samo ga narodna pluća mogu napuhati i ponovno učiniti relevantnim, ali da bi se to dogodilo, ljevičarska se elita mora odreći dijela vlastitog identiteta i osjećaja važnosti te se približiti običnom puku. Puno će se prije balon do kraja ispuhati.

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • cortesova arkebuza:

    Prosenjak daj ne seri,Thompson pjeva o svemu šta leftardi mrze, domovina ,vjera, Bog,tradicija.Komunisti se ni dan danas nisu odrekli zločinca Tita ni zločina njegovih partizana,jednoumlja i načina razmišljanja da su oni i samo oni uvijek u pravu. Koliko nas je ... prikaži još! komunizam unazadio kao ljude pokazuje najbolje kad putujemo zapadnom Europim pa vidimo da je sve bilo bolje od komunizma.Al degenerirani ne žele priznati da nije valjalo jer su imali sve,neigraničenu vlast i novac a najbolji primjer vidiš danas gdje djeca partijskih komesara drmaju državom sa pokradenim novcem njihovih otaca,komunista.Jednoumlje je degeneracija,demokracija nije perfektna al ne postoji bolje od nje.Pametnom dosta.

  • bakulušić:

    Bajaga je za Hrvate završena priča! A reakcije na Thompsona nemaju veze sa ljevicom jer u Hrvatskoj ljevica ne postoji. Reakcije imaju veze sa Jugoslavenima koji, nažalost, još uvijek dominiraju hrvatskim političkim i svakim drugim životom. Reklamni slog - manje ... prikaži još! je više! - u Hrvatskoj ima doslovno značenje. I groteskne razmjere.

  • pozornik66:

    To nije “ljevica” Silvije to je Komunistička partija. Nemaju oni veze sa ljevicom. U svoje vrime su bili totalitarni sustav i nikakvu demokraciju koja odliči ljevicu nisu dopuštali.