Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ne može u Karlovcu, ali je pjevao u Širokom Brijegu

Branitelji su protiv zbog “četničkih pjesama”
12. kolovoza 2018. u 16:25 254 komentara 16831 prikaza
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/15

I jučer je na stranici “Dani piva Karlovac” pisalo da 3. rujna nastupaju Bajaga i Instruktori, ali ovaj put neće nastupiti u Karlovcu. Umjesto njih trebalo je nastupiti Hladno pivo, ali oni su na svojoj Facebook stranici objavili kako ne žele biti ničija zamjena, s poveznicom na Bajaginu pjesmu s albuma “Muzika na struju” – “Ovo je Balkan”.

Iako nije bilo službenog zahtjeva, koncert je ipak otkazan nakon što su organizatoru dane smjernice “da vidi što bi bilo najbolje i u kojem smjeru je najbolje složiti programski koncept Dana piva”, kako je za KAportal obrazložila karlovačka dogradonačelnica Andreja Navijalić dodavši da je “postojala inicijativa branitelja i na nama je da poslušamo, ne samo branitelje koji su zaslužni i za obranu Karlovca i naše države, važno nam je mišljenje šire javnosti”.

VIDEO Bajagin koncert u Pulskoj areni

A na to što je Bajaga 2011. dvaput nastupio odgovorila je da su različite godine, različiti koncepti, različiti politički okviri.

Problem – javni prostor

Protiv Bajagina nastupa negodovali su iz Koordinacije svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata u Karlovačkoj županiji jer drže kako nije u redu da u Karlovcu nastupa pjevač koji je 1993. u Kninu “pjevao četničke pjesme”. Predsjednik Koordinacije Petar Banić za Jutarnji list je rekao da su, za razliku od 2011., Bajagini nastupi ovaj put trebali biti na javnom prostoru.

Bajaga Nastupit će Hladno pivo Bajaga neće svirati na Danima piva u Karlovcu - branitelji izvršili pritisak?

Turneja s Jelenom Rozgom

Inače, te 2011. Bajaga je s Jelenom Rozgom imao turneju po hrvatskim gradovima te je pred 6500 ljudi pjevao i u Širokom Brijegu, a tamo je svirao i na West Herzegowina Festu prije dva tjedna. Uskoro nastupa na Špancirfestu u Varaždinu pa u pulskoj Areni, gdje je već nastupao, a gdje ne može nastupati Marko Perković Thompson.

Bajaga i Instruktori | Autor : Marijana Marinović Foto: Marijana Marinović

Čini se da je to ove godine bio okidač jer je srbijanska politika komentirala njegovu “Bojnu Čavoglave” u Glini, a onda je i Milorad Pupovac ustvrdio kako se to ne može tolerirati, dok je naš europarlamentarac Ivan Jakovčić, optuživši Thompsona za ustaštvo, poručio: “Nisi pjevao u Areni, bogami ni nećeš pjevati”. A Bajaga može, vrve komentari po portalima i društvenim mrežama, pripisujući Bajagi četničke stihove.

 Hladno Pivo Tko će pjevati? 'Hladno pivo' odbilo biti zamjena nepoželjnom Bajagi: Doći ćemo popiti pivu

Dokaze nitko ne nudi! Bajaga je u intervjuima iz 2009. za Nacional rekao kako je u Banjoj Luci i Kninu pjevao svoje pjesme za djecu bez roditelja, a za Jutarnji list da se ničeg ne srami iz tih vremena te da Miloševićevu režimu nije davao podršku, već je, štoviše, sudjelovao na antimitinzima.

1 / 24
Popularni pjevač Momčilo Bajagić Bajaga nastupio je u pulskoj Areni.

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar kokodrilo
  kokodrilo:

  Jaka vam je logika u VL.....pa i Thompson nemoze u Puli a pjevao je u Zagrebu mnogo puta.... sto u stvari zelite reci?

 • Andro:

  Ha ha ha. Moram se opet vratiti jer nikako da se prestanem smijati. Došao čovjek u ono vrijeme u knin u to četničko leglo i centar pobune i pjevao dječici dječje pjesmice. Divni ste. Hvala na dobrom humoru. A ha ha ha.

 • Andro:

  Vidi ti vraga "naših" novinara. Pjevao četnicima pa valja. A ovaj naš pjevao braniteljima vlastite zemlje pa ne valja. Divni neki ljudi. Borci za ljudska prava. Prave demokrate.