Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Šuica može biti važna u novoj Komisiji, a 
može se pretvoriti i u glorificiranu tajnicu

Od trenutka kad ju je Andrej Plenković odabrao za ovu ulogu, živi po režimu koji se u sportskom žargonu opisuje kao “silenzio stampa”
04. prosinca 2019. u 19:00 5 komentara 1299 prikaza
Dubravka Šuica
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

U Bruxellesu smjena straže. U zgradi Europa od ponedjeljka sjedi novi predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, a s druge strane ceste, u zgradi Berlaymont, u svoje urede uselili su novi europski povjerenici na čelu s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen.

Dubravka Šuica Potpredsjednica EK Dubravka Šuica traži stan i šefa kabineta

Među njima i Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju.

Prije dva mjeseca, kad je kandidirana i kad joj je dodijeljen opis posla u toj europskoj vladi, zaključili smo da to zaista jest uspjeh i za Hrvatsku, jer potpredsjedničko mjesto je važnije od mjesta običnog povjerenika, a i zato jer je Šuica u opisu posla dobila vodeću ulogu uime Komisije u pripremi i organizaciji Konferencije o budućnosti Europe, možda najvažnijeg događaja za EU u sljedećih nekoliko godina, na kojemu bi se trebala dogovoriti velika reforma Unije.

I zaključili smo da, osim ta dva plusa, postoji i jedan minus koji oduzima na važnosti Šuičine pozicije: za razliku od ostalih potpredsjednika i običnih povjerenika, ona ne kontrolira nijedno ozbiljno “ministarstvo” unutar te vlade, nijednu opću upravu (DG) unutar Komisije, što zapravo njezinu poziciju može učiniti vrlo protokolarnom i nesadržajnom.

Od tog prvog dojma prošla su dva mjeseca, prošla su saslušanja u Europskom parlamentu, dogodila se i prva rasprava među državama članicama u Vijeću EU o tome kako one – ponajprije: kako Njemačka i Francuska - zamišljaju Konferenciju o budućnosti Europe.

I sada, na Šuičinoj startnoj poziciji, može se slobodno reći da njezina – i hrvatska – uloga u novoj Komisiji može otići u bilo kojem od ta dva smjera. Dubravka Šuica može, ako bude za to imala sposobnosti i dovoljno političkog kapitala, zgrabiti važnu ulogu koja se nazire u njezinu opisu posla. A može i sljedećih pet godina provesti protokolarno, kao svojevrsna glorificirana tajnica, koja s važnim događajem kakva je Konferencija o budućnosti Europe ima doticaja samo u logističkom, organizacijskom smislu uime Komisije, dok će vodeću, sadržajnu, “šefovsku” ulogu imati netko drugi.

Dubravka Šuica PLENKOVIĆ ČESTITAO Šuica dobila pozitivnu ocjenu uz protivljenje zelenih i radikala

Za prvi sastojak ovog prvog, što bi bilo definirano kao uspjeh, Dubravka Šuica se oslanja na premijera Andreja Plenkovića. Oslanja se na njegov politički kapital u EU.

Zahvaljujući njemu dobila je tu poziciju, što ni sama ne propušta naglasiti ni u jednoj prilici. Plenkovićeva upravljačka ruka vidjet će se i u sastavu Šuičina kabineta u Komisiji.

Što se tiče drugog sastojka, sposobnosti, tu se Dubravka Šuica tek treba dokazati. Bila je gradonačelnica Dubrovnika, ali nikad nije bila ni u jednoj vladi da bismo mogli suditi o ministarskoj sposobnosti. S druge strane, o njezinim komunikacijskim vještinama, koje su važne za uspjeh ili neuspjeh svakog političara, teško je išta suvislo reći u ovom trenutku.

Među ostalim i zato što Dubravka Šuica, od trenutka kad ju je Andrej Plenković odabrao za ovu ulogu, živi po režimu koji se u sportskom žargonu opisuje kao “silenzio stampa”. Što je znak slabosti, puno prije nego znak snage. I što je neobično za nekoga tko u opisu posla ima jačanje demokratskog legitimiteta EU i organizaciju konferencije na kojoj se očekuje sudjelovanje građana.

Valjda se pod tim podrazumijeva autentično, ne umjetno mobilizirano sudjelovanje građana.

Francuska i Njemačka ovih su dana iznijele svoj prijedlog o tome kako organizirati Konferenciju o budućnosti Europe. Predlažu da predsjedavajući tog formata bude neki ugledni Europljanin od formata. I da predsjedavajućeg savjetuje manja “upravljačka skupina”, u kojoj bi sjedili predstavnici EU institucija, država članica i stručnjaci ili predstavnici civilnog društva. Ta skupina imala bi i tajništvo, svoju administraciju.

Konferencija bi započela u veljači 2020. godine i završila u prvoj polovici 2022. godine, ali to je samo prvi francusko-njemački prijedlog s kojim se nisu još složile ni sve države članice, a nije se složio na Europski parlament. Ondje imaju drukčije ideje, da europarlament bude predvodnik te konferencije, a dugogodišnji europarlamentarac, belgijski liberal i bivši premijer Guy Verhofstadt želi za sebe poziciju predsjedavajućeg Konferencije.

Macron i Merkel Nova Europska komisija Merkel i Macron predložili nacrt za snažniju Europu, Komisija bez britanskog kandidata

Europska komisija odredila je Dubravku Šuicu kao svoju predstavnicu u organizaciji i pripremi, no jednom kad sama Konferencija počne s radom najveću političku težinu uime Komisije davat će ono što će govoriti Ursula von der Layen ili izvršni potpredsjednici poput Fransa Timmermansa i Margrethe Vestager.

U takvim okolnostima uspjeh za Dubravku Šuicu nije zajamčen, nego je nešto za što se ona mora izboriti. Dužnost u Komisiji možda pada s neba – pala je tako i Ursuli von der Leyen, kako ne bi Dubravki Šuici – no uspjeh u pet godina na toj dužnosti nije nešto što pada s neba. 

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • JOHNNY:

    Iskustvo Dubravke Suice u sudjelovanju u raznim odborima Europskog parlamenta sigurno je imalo utjecaja na njen izbor na mjesto potpredsjednice europske komisije za demokraciju i demografiju

  • jackiechan3:

    Demografija je pitanje svih pitanja, ne samo u Hrvatskoj nego svugdje u Europi, zapad ima jos gori prirodni prirastaj odnosno fertilitet. Nije bas da je to posao za "tajnicu"

  • ddh:

    Krasnec je tipican Hrvat koji je novinarski zanat vjerojatno ispekao na komunistickom fakultetu politickih nauka. A to znaci uobrazen i umisljen da je nekakva velicina, pa odtuda dolazi i nagon omalovazavanja drugih i proglasavanja sebe kao vjerojatno najpametnijeg, najmoralnijeg i ... prikaži još! najiskljucivijeg. Uz to dolazi i hrvatska porcija zavisti. Profesorica Suica znaci nesto u komisiji, a hoce li znaciti i jos vise pokazat ce vrijeme i to je sigurno. Ali je isto tako i sigurno, da jedan uobrazeni Krasnec nikada i u niti jednoj komisiji nece nesto znaciti. Ostat ce ono sto je i danas, jedan uobrazeni i nekompetentni "novinar".