Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Rusi neće odgovoriti oštrije jer su ovdje ulagali

Iako izgleda kao lutanje, igra predsjednice i premijera donosi nam dugoročne koristi
28. ožujka 2018. u 08:15 4 komentara 1111 prikaza
Anvar Azimov
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Hrvatska je u znak solidarnosti s V. Britanijom odlučila protjerati jednog trećerazrednog ruskog diplomata iz Zagreba. Odluka je već donesena pa sada možemo govoriti samo o posljedicama.

Igor Crnadak Igor Crnadak BiH neće protjerati ruske diplomate: 'Mi sigurno ne bismo ulazili u takve aktivnosti'

Za očekivati je da će odgovor Moskve biti recipročan, ali neki snažniji odgovor ne treba očekivati jer su oni u posljednje vrijeme uložili dosta truda u promicanje svojeg interesa kod nas, tako da je izvjesno da sada neće raditi protiv sebe.

Od politike se očekuje da, kada donosi neku odluku, poslije javnosti iznese činjenice i dokaze na osnovi kojih je ona donesena. Posebno je zanimljivo promatrati ovaj potez u trenutku kada se Ruse vraća za stol u igri oko Agrokora. Ne izgleda kao sasvim loše pokriće protjerati trećeg tajnika ruskog veleposlanstva dok se Rusima nudi imovina, javnost se utišala i nitko više ne spominje strvinarske fondove. U svakom slučaju, kada se donose neke odluke, bilo bi dobro gledati koliko nam trenutačna solidarnost donosi dugoročne koristi, pogotovo ako se one donose na temelju indicija.

Indikativno je u ovom slučaju da je samo nekoliko dana prije londonskog trovanja otkriveno da je otrovani bio “ruski” izvor informacija bivšem britanskom špijunu Steelu, odnosno trećerazrednih tračeva o Trumpovu posjetu Moskvi. Riječ je o poznatom “Steeleovu dosjeu” koji je platila kampanja Hillary Clinton da bi diskreditirala Trumpa, a koji je potom poslužio kao dokaz Obaminoj administraciji za pokretanje FISA istrage (apsolutni nadzor) nad Trumpovom kampanjom. Može li trovanje biti klasično čišćenje terena?

Sve u svemu, ako su Rusi u Londonu otrovali svojeg bivšeg špijuna nakon što mu je u posjet stigla kći, onda su totalni idioti. Ono što je posebno zanimljivo jest to da se takav razvoj događaja potpuno poklapa s BBC-jevom serijom “McMafia”, koja je snimana upravo u Hrvatskoj. Kako god, postavlja se pitanje koliko će nam trenutačna solidarnost sa saveznicima donijeti koristi, a koliko dugoročne štete. Sve su europske zemlje podržale zaključke sastanka Europskog vijeća, ali za ostale će mjere pričekati konkretne dokaze. Čini se da smo mi kao žabe podigli noge kad smo vidjeli kako se potkiva konja.

U svem tom dimu istaknuo se potez predsjednice koja gleda dugoročno i poziva Putina u Hrvatsku. Koliko dva različita pristupa izgledaju kao vanjskopolitičko lutanje, toliko ova igra dobrog i lošeg policajca za nas donosi dugoročne koristi. Čini se da je želja Pantovčaka da, nakon što se raspetlja nagodba oko Agrokora i nakon što završi SP u nogometu, upriliči “ljetni susret” Trumpa i Putina na Brijunima.

Pogledajte i koje će zemlje imati ključnu ulogu ako počne 3. svj. rat:

Anvar Azimov
1 / 12
Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu! Italija - 362 000 aktivnog osoblja, 586 tenkova i oko 750 zrakoplova Italiju stavlja u 10 najmoćnijih vojnih sila svijeta. 
Davor Domazet Lošo DOMAZET LOŠO: 'Pokazali smo vazalski odnos prema Britaniji koja je pustila Miloševića da nas razori' Vladimir Putin Slučaj Skripal Novi potez: NATO protjeruje sedam ruskih diplomata OBJAŠNJENJE Ministarstvo u letku tumači što je Istanbulska konvencija i koga štiti
JAVIO SE IZ AUSTRALIJE
Geofizičar objasnio što se seizmološki dogodilo u Zagrebu 22. ožujka
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
  • nik83:

    Nije toliki problem hoće li Rusi odgovoriti ili neće, problem je što mi po onoj "kud Turci, tu i mali Mujo" stalno sebe dovodimo u vezu s nečim s čim realno nemamo veze, a sve kako bi se dodvorili (ulizivali, ... prikaži još! ulagivali, uvlačili) zapadu. Kakve veze mi imamo s tim što je u Engleskoj netko napadnut i za to se sumnjiči Rusija? Je li napadnut Hrvat ili Hrvatska? Sada nije. A kad je bila prije 27 godina, ne sjećam se da se baš Engleska solidarizirala s napadnutom Hrvatskom. Naprotiv, podržavala je Srbiju u vojnoj agresiji protiv Hrvatske i BiH. Vanjska politika nam je čista nula!

  • milerazbojnik@gmail.com:

    paetna glava veli previše su ulagali tu kod nas al neče reči koliko li su naši isto imali koristi od izvoza u rusiju a da ne govorimo o turizmu opsssss europejci i ruse guraju u turizam europejaca da slika bude ... prikaži još! bolja al je stvar jasna kao dn gospoda iz unije misle da mogu zastrašivat i proganjat sve što li neče mislit kao oni pa malo se varaju i kakve bajke pričaju naši plitičari samo je znak da smo sluge unije i niko i niš kraljevstvo britanije izišlo iz unije i za nagradu sad sva unija opleti po rusima a ne tiče ih se oni tamo i trebali bi gledat svoja posla al ne uvuci sve pod solidarnošću i famfom straha u kolo i opet nek mali plate ceh jer britancima i velikma neće bit niš a nama bogme hoće jer smo ranjiviji od njih i opleti dođe li do čeg opet po našem standardu i svemu jednostavno nije u redu i točka pa me briga za takvu uniju kolektivnog straha amezije i gluposti kojima e hrane več pisah