Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Počasni doktorat iz koristoljublja

Dajmo Milanu Bandiću počasni doktorat, kako bi grad Zagreb Muzičkoj akademiji plaćao račune za struju i plin?
30. ožujka 2019. u 08:45 16 komentara 2383 prikaza
Milan Bandić bagerist
Foto: Radio Sljeme Facebook

Kada se u javnosti pojavila vijest da bi, na prijedlog Muzičke akademije, Sveučilište u Zagrebu trebalo dodijeliti počasni doktorat gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću, prve reakcije su bile jako zabavne. Neki su se našalili kako je to razumljivo jer ga očito nagrađuju zbog onih njegovih nekoliko tjedana sviranja klavira, aludirajući na vrijeme provedeno u zatvoru.

Milan Bandić PROCJENA DOPRINOSA 'Ostane li Bandić bez doktorata, tu je titula počasnog Đurđevčanina'

Zanimljivo kako nam je kao društvu humor postao prva linija obrane pred glupošću. Glupošću koja je toliko česta da nam se stvarnost gotovo kao po pravilu pokaže luđom od najluđeg vica. U toj je našoj stvarnosti Milan Bandić svojedobno donio političku odluku da se sredstvima Zagrepčana u središtu grada izgradi nova zgrada Muzičke akademije. I sada kada je zgrada izgrađena i kada je “riješen problem nedostatka prostora koji ih je mučio godinama”, Muzička akademija se našla u problemu.

Naime, nemaju dovoljno sredstava za njezino održavanje.
Sve to unatoč tome što im je iz interventnih sredstava Sveučilišta “za troškove struje i plina” dodijeljeno 500.000 kuna, čini se kako je to bila samo kap u moru. Jer u posljednje četiri godine, od kada je otvorena nova zgrada akademije, za plaćanje dodatnih troškova dodijeljeno im je 5.140.000 kuna.

Ali unatoč svoj toj ogromnoj pomoći, dekan Cikojević se gotovo svakodnevno žali senatu sveučilišta kako im nedostaje novca i kako im prijete ovrhe. A kako umaknuti ovrhama? Lako. Dajmo Milanu Bandiću počasni doktorat kako bi grad Zagreb Muzičkoj akademiji plaćao račune za struju i plin? Počasni doktorat iz koristoljublja.

Sveučilište u Zagrebu je kroz povijest već dodjeljivalo počasne doktorate po političkom ključu, pa su se tako doktoratima okitili “bravar” Josip Broz, komunistički namjesnik Bakarić, kao i prošlogodišnji laureat, Dragan Čović.

Fašnik u Zagrebu FINANCIJSKA POTPORA Bandić podijelio 280 milijuna, najviše sportu i najdražim folklorašima

I kada smo pomislili kako takve dodjele pripadaju nekim “bivšim” vremenima, čini se kako još uvijek postoje oni koji čuvaju i prenose mudrost štafete. Mudrost je to koja kaže dok je ovaca bit će i vune. Zato je posebno zanimljivo što odluku Muzičke akademije opravdava i bivši predsjednik Ivo Josipović, uz argument kako je “Bandić riješio problem star 100 godina i zaslužio počasni doktorat”.

Riješio je problem prostora, ali veliki prostor nosi velike troškove za njegovo održavanje. Nije Ivo Josipović pomislio kako bi “njegov” ZAMP mogao dio svog glazbenog harača podijeliti sa svojim kolegama iz akademije i riješiti ovaj problem, nego je u duhu banditokracije shvatio kako je ipak bolje zaigrati na Bandićev ego i visoke troškove prebaciti na leđa građana.

O kakvoj se igri radi nedvosmisleno je pred kamerama otkrio sam Bandić, kada je onako skrušeno, kao što on to zna, počeo govoriti sam o sebi u trećem licu: “Bandić ne treba nagrade, nagrade trebaju Bandića”. Samo je nedostajao nastavak - “da im plaća režije”.

Ova je banditokratska nominacija podigla veliko nezadovoljstvo u akademskoj javnosti, pa je inicijativa “Ne dajte Bandiću počasni doktorat!” uputila otvoreno pismo Senatu Sveučilišta, koju je u kratko vrijeme potpisalo oko 3000 akademskih građana.

Čini se kao da su te reakcije kod Bandića pobudile inat, pa mu se ideja počasnog doktorata počela sve više sviđati, zato sada izjavljuje: “Ja vjerujem u autonomiju Sveučilišta. Ako misle da sam ja to zaslužio, dodijelit će mi ga. Ako ne misle, neće. Ne znam u čemu je problem.”

Organiziran prosvjed protiv dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću 'Uprava odlazi!' Prosvjed protiv doktorata Bandiću: 'Senat mora odbaciti sramotnu odluku'

Njegove je riječi spremno dočekao rektor Boras, izjavivši kako će o svemu odlučiti senat, koji on vidi kao “vrhunac demokracije” - čime je isključio mogućnost da na odluku eventualno utječu stavovi šire akademske zajednice. Nominacija je prošla, oformljeno je povjerenstvo i o prijedlogu bi se trebalo glasovati unutar mjesec dana, a u kojem bi smjeru stvar trebala ići dovoljno govori rektorova izjava kako su svi u senatu, osim par ljudi, skloni njemu.


Boras kaže kako Sveučilištu treba novca, ali da oni titulu ne daju za afere, nego za ono što je Bandić učinio za sveučilište - znači, zbog novca. Toliko o “Akademu” koji ne razumije da se političarima dok su na vlasti ne daju ovakve počasti, jer u ovom obliku je to najrafiniraniji oblik korumpiranja. Oblik u kojemu se 101. počasni doktorat dodjeljuje s predumišljajem. Tako bi naš diplomirani stručnjak “općenarodne obrane i društvene samozaštite”, što se danas prevodi kao “diplomirani politolog”, a nema veze s vezom, trebao dobiti počasni doktorat kao svojevrsni nadomjestak zvanju koje je pregazilo vrijeme.

Kulise za proglašenje počasnim doktorom već su postavljene. Jedinstvena prilika da uskoro na predizbornim plakatima ugledamo “Dr. Milan Bandić”? E, to je nešto što bi u očima njegovih glasača trebalo nadmašiti sve fontane.

U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
KULTNI HOTEL
Zašto se zatvara Tomislavac: Ljudi će u karanteni boraviti 15-ak dana uz potpuni komfor
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
 • bambi:

  Energetska učinkovitost! - 3.razredni projektanti vjerojatno političkog rodoslovja markirali su sa satova kada se učilo kako projektirati energetski učinkovit objekt, koji danas može biti i energetski neovisan, no hrpa stakla sigurno ne pomaže, kao i 3. razredni projektanti i arhitekti.....eto ... prikaži još! na kraju sve plate građani....

 • Avatar Le-Freak
  Le-Freak:

  Moj stav je da Bandic ima rezultate, jedino zbog njegovog ljevicarenja mi se ne svidja. Ipak bolje on nego bilo koji drugi ljevicarski nesposobnjakovic. Vec neko pravilo je ljevicar=nesposoban, bahat, grabezljiv. U tome se Bandic nesto razlikuje. Ali ovaj doktorat ... prikaži još! je ipak too much, mozda cak three ili four much... hehehe malo sale u rano jutro.

 • Avatar Glasnogovornik
  Glasnogovornik:

  Tek onda kad se ukinu pocasni doktorati masovnom ubojici i zlikovcu Titi i suradnicima ovog zlocinca Vladimiru Bakaricu i Jakovu Blazevicu taj doktorat ce imati neki znacaj a do tada ostaje samo lakrdija i sramota.