Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
James B. Foley: Pogled iz Washingtona

Opet se vijore Trumpove zastave. Teorija rase ruši Bidena?

30.10.2021.
u 11:59

Ključno pitanje guvernerskih izbora uvrštenje je Kritičke teorije rase u školski kurikulum. Zagovaratelji tvrde da je riječ o podučavanju istine o povijesti ropstva i njegovoj ostavštini, a protivnici da će se stigmatizirati mladež bijele rase

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar Apsalar
Apsalar
16:59 30.10.2021.

Amerika je kompletno otišla na kvasinu! Treba ih cancel, postaju cancer.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
18:11 30.10.2021.

Te gluposti čekaju i nas sa aktivistima.

MK
mksdk
19:48 30.10.2021.

Ovo je istina o crnačkom ropstvu: crnci su bili robovi i robovlasnici oduvjek. Bili bi i danas u robovlasničkom sustavu da ih bjelci nisu oslobodili od njih samih. Zadnje države na svijetu koje su ukinule ropstvo su afričke države. Nijee li povjesna ironija da su fašisti morali prisiljavati Somalijce i Kenijce da ukinu ropstvo? Također, suprotno općoj predodžbi o Englezima kao robovlasnicima, istina je dijametralno suprotna... oni su bili ti koji su vodili ratove da bi spriječili trgovinu robljem. Njihovi brodovi su se borili sa arapskim trgovcima robljem. Što se tiče transatlanske trgovine robljem, robovi na početku nisu bili u trajnom ropstvu, nego bi nakon 7 godina postajali slobodni. To ne vrijedi samo za J. Ameriku, nego i za SAD. U SAD-u je robovlasništvo postalo doživotno i nasljedno više od 100 godina nakon početka dovođenja crnaca. Povjesna ironija je u tome da je ropstvo postalo trajno i nasljedno po odluci suda (da, sud si je i onda znao uzurpirati kojekakva prava), a po tužbi crnog robovlasnika (da, slobodni crnci su mogli također kupovati robove). Inače, SAD je prilikom oslobađanja robova osnovao u Africi državu Liberiju u koju bi se svi crnci, koji bi to htjeli, mogli vratiti uz kompenzaciju (svaka sličnost liberijske zastave sa američkom nije slučajna). Dio se vratio, dio nije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?