Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.12.2014. u 08:21

U BiH je nekada za izbore u RH glasalo 100 tisuća birača. Na posljednjim samo 2700. Pravo glasovanja najviše simbolizira vezu s domovinskom RH

Stalno se smanjuje broj onih koji izlaze na izbore u hrvatskoj dijaspori. Osobito je pod povećalom glasovanje u BiH. Tamošnji Hrvati su suveren narod, BiH je njihova domovina. Međutim, zakon omogućuje da mogu glasovati svi oni koji imaju hrvatsko državljanstvo. Nekada je to pravo koristila četvrtina od 400 tisuća upisanih. Na posljednjim izborima za Parlament EU od 250 tisuća, to pravo iskoristilo je samo 2700 glasača. Bez obzira na nekadašnju golemu izlaznost, glasovi dijaspore nikada nisu odlučivali izbornog pobjednika. Uostalom, sva tri predsjednika u RH (Tuđman, Mesić i Josipović) pobjeđivali su uvjerljivo svoje protukandidate. Udio dijaspore u tim ukupnim rezultatima bio je zanemariv. S njima je tek u nekoliko postotaka povećavana prednost Tuđmanu ili smanjivana razlika Mesiću i Josipoviću.

Franjo Tuđman oba puta bio je dominantan u prvom krugu. Prvi put (1992.) imao je 57 posto, a svih ostalih sedam njegovih protukandidata predvođenih Budišom i Savkom imali su zajedno 43 posto. Na drugim izborima (1997.) Tuđman je imao više od 60 posto. S velikom razlikom (2000.) pobijedio je i Stjepan Mesić protukandidata Dražena Budišu. Dobio je 300 tisuća glasova više od njega, a od Jadranke Kosor na idućim izborima 2005. bio je bolji za 700 tisuća glasova. I Ivo Josipović bio je 2010. uvjerljiv. U drugom krugu pobijedio je Bandića sa 450 tisuća glasova razlike.

Podsjećanje na predsjedničke izbore najbolji je odgovor onima koji neargumentirano optužuju one izvan RH da im biraju predstavnike. Zbog negativne kampanje stječe se dojam kako hrvatska dijaspora jedina na svijetu ima pravo glasovati. Kao da mnoge države to isto ne omogućuju svojem iseljeništvu. Na koncu, i bosanskohercegovačko iseljeništvo u Hrvatskoj ima takva prava. Čak što više, za razliku od hrvatske dijaspore, ono utječe na izborni rezultat. Primjera radi, na ovogodišnjim listopadskim izborima izravno su glasovima koji su stigli iz Hrvatske odlučili da Josip Jerković bude najviše rangirani Hrvat (potpredsjednik) u Republici Srpskoj. Također, u BiH je vođena mrtva utrka za srpskog člana Predsjedništva BiH. Pobijedio je Mladen Ivanić za pola postotka. Iz njegova protivničkog tabora tvrde kako su presudili glasovi bošnjačkog iseljeništva.

Stereotip kako dijaspora Hrvatskoj bira predstavnike nastao je na animozitetu prema Hrvatima iz BiH, a nepoznanica da Hrvatska ima veze s izborima u BiH rezultat je nezainteresiranosti za susjede. Jedino lošije od toga bilo bi da su predrasude točne. Nikako ne bi bilo dobro da je dijaspora jezičac na vagi u odlučivanju izbornih pobjednika. Kao što nije loše da prognanici utječu na izbor onih koji im mogu osigurati povratak u domovinu.

Nakon brojnih nesporazuma, danas se ipak na matične domovine gleda racionalnije. Poštuje se realnost. I najradikalniji Hrvati u BiH shvaćaju da nisu dijaspora. Oni su naprosto suveren konstitutivni narod. Upravo tu činjenicu trebaju naglašavati, a ne devalvirati je gurajući sebe u status hrvatske dijaspore. Stoga Hrvati iz BiH pokazuje sve konstruktivniji odnos i prema RH i prema BiH. Na koncu, jučer im je premijer Milanović u Sarajevu poručio: “Ovo je vaš dom, ostanite ovdje”.

Veza s matičnom domovinom uvijek će biti neraskidiva, ali u državi u kojoj žive najviše se sami moraju izboriti za prava. RH će im pomagati u skladu s mogućnostima i ustavnim ovlastima. Zato suradnja mora biti sa službenim institucijama. Dakle, s onim koje je narod u Hrvatskoj izabrao. Jednako tako službeni Zagreb mora poštovati legitimne izabrane hrvatske predstavnike u BiH. Bez, obzira na stranku. U tom smislu svi oni koji istinski žele pomoći sunarodnjacima neće ih iskorištavati za svoje uske interese. Veliki test su predsjednički izbori. Dijaspora će kao i svih ovih godina prepustiti poreznim obveznicima u Hrvatskoj da izaberu svoga predsjednika. Onih nekoliko tisuća koji će imati tehničku mogućnost izaći na četiri birališta u BiH tek će simbolizirati neraskidivu povezanost hrvatskog korpusa. To je izbor dijaspore kojim će srušiti stereotipe. A javnost možda sazna za apsurd: nikada nije bh dijaspora izabrala Hrvatskoj predstavnike, a iseljeništvo u Hrvatskoj jest odlučivalo o vlasti u BiH. Tako će izbori 2014. u RH i BiH ostati zapamćeni po dijaspori. I jedni i drugi konačno su izabrali.

>> 'Hrvatima ne damo poseban entitet, izbornu jedinicu i televizijski kanal'

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar bok
bok
09:37 02.12.2014.

Pa to je i bio interes HNS, IDS i SDP da Hrvati u inozemstvu ne izlaze glasovati. Jer bas njima ne daju glasove.Samo je Problem da ich je i Sanaderov HDZ izdao. A i prije dvije godine nitko od opozicije nije pobunio protiv zakona o prebivalistu kad su nam poceli oduzimati osobne iskaznice...

BB
boze.bili
10:58 02.12.2014.

mi bi izlazili i dalje u velikom broju da nas nisu ograničili da možemo glasat samo u konzularnim prestavništima pa ljudi nemaju volje putovat stotinama kilometara do biračkog mjesta to nam je prepreka .ali ipak ja izlazim na svake izbore i nadam se u skoroj budućnosti da će se i to promjenut tomislavgrad

BH
bijela_hrvatska
11:17 02.12.2014.

Juda br. 1 i br. 2 s lijeva i s desna... pravo je čudo da imamo Hrvatsku... i (još uvijek) Hrvate u BiH...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije