Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.02.2019. u 10:17

Vatikan je bio, ali mnogima još uvijek jest crvena krpa pred očima. To se najbolje vidi po nedavnoj inicijativi jalove oporbe oko revizije ugovora sa Svetom Stolicom. Zašto nitko ne potegne pitanje da sve to treba ukinuti i drugim vjerskim zajednicama?

Komunizam se od laži rodio, od laži živi i od laži će i umrijeti! Ovo je jedan od često ponavljanih citata kojemu je izvor blaženi Alojzije Stepinac, čiji su blagdan jučer proslavili katolički vjernici.

I danas je još uvijek aktualan iako je od pada komunizma prošlo već gotovo tri desetljeća, od pada Berlinskoga zida, koji je pao u mnogim drugim državama, i u mnogim glavama, ali izgleda da taj pad do Hrvatske još nije došao. I ne zna se kad će doći. Jer smo iz dana u dan svjedoci kako nas zarobljava i guši komunistički/socijalistički mentalitet na svim poljima.

Komunistički režim na čelu s Titom Stepinca je osudio na montiranom sudskom procesu jer Katoličku crkvu u Jugoslaviji nije želio odvojiti od Vatikana. Boljševički zadojenom Titu Vatikan je bio crvena krpa, kao crvena krpa biku u koridi. Međutim, i godine 2019. mnogima je Vatikan još uvijek crvena krpa pred očima.

To se najbolje vidi po nedavnoj inicijativi jalove oporbe oko revizije ugovora sa Svetom Stolicom. I koliko ne samo jalova oporba nego i jalova ljevica jašu na nekakvom sekularizmu koji posve pogrešno tumače i njime manipuliraju, kao i na vjeronauku u školi. Koliko se žuči oko toga izljeva, koliko strasti, a i koliko mržnje prema Katoličkoj crkvi i vjernicima.

Prema jalovoj oporbi, Vatikan je problem svih naših problema. Vatikan je kočnica svih naših uspjeha. Vatikan je kočnica svega našeg napretka! Vatikan unazađuje naše društvo, drži ga primitivnim, nazadnim.

Svi ovakvi i slični zaključci mogu se izvući iz stalnih paljbi od jalove oporbe i kvaziljevice koja inače sebe drži tolerantnom i liberalnom i naprednom, ali samo tamo gdje ona misli da je to napredno i liberalno, dok su svi drugi nazadnjaci i trebalo bi ih valjda negdje strpati u neko dvorište, kao što izbacivanjem vjeronauka iz škola Crkvu žele strpati natrag u sakristiju, u crkve, kao što je to bilo u komunizmu/socijalizmu.

Ono što je najgore, takvi bukači uopće ne žele čuti za činjenice koje bi izbile njihove jalove zahtjeve i ideje. Oni drže da je društvo naprednije ako je uloga vjere u javnom životu manja.

Kako onda objasniti da je Norveška jedna od najbogatijih zemalja svijeta, u kojoj postoji državna religija, i to nitko ne smatra problemom? Ili, kako objasniti činjenicu, kako je to u studenome u Večernjaku pojasnio Frane Staničić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, koji predaje i kolegij Religija, pravo i društvo, da je vjeronauk u gotovo svim državama Europe nešto potpuno normalno, da postoje tri-četiri države u cijeloj Europi koje nemaju nikakav vjeronauk, a dvije trećine zemalja imaju konfesionalni.

I da je vjeronauk u Europi pitanje tradicije i kulture i nitko ne smatra da je to nazadno i protivno sekularnoj državi. No najdalje od svih u ovoj halabuci oko ugovora sa Svetom Stolicom otišao je jalovi predsjednik jalovog SDP-a Davor Bernardić.

On je ugovore povezao s radom nedjeljom i plaćanjem tog rada! Po njemu bi, valjda, Vatikan trebao plaćati svima u Hrvatskoj koji rade nedjeljom? Naučili smo od Bernardića čuti svakakve nebuloze, ali ovo je jedna od najvećih koje je dosad javno izvalio, i ostane živ, i smije se sam sebi, kako je pametan ispao! Zapravo je nevjerojatna potreba jalove ljevice da društvo stalno gnjavi ideološkim pitanjima!

Kad je Račan osvojio vlast, pojačano se lupalo po ideologiji. Kad je Milanović došao na vlast, i njega je prala ideologija. Kad je bivši jednomandatni šef države uskočio na Pantovčak, debelo ga je prala ideologija.

Umjesto da se bave ključnim problemima, da predlažu kako unaprijediti život u Hrvatskoj, što konkretno ponuditi, oni nam u lice bacaju ideologiju. Dakako, od koje ni HDZ nije imun, da budem pošten! Svima treba ideologija kako bi zaludili ljude. Ali HDZ to čini kako bi prikrio svoje mnoge marifetluke, dok SDP i slični kao da su kodirani i da bez ideologije ne mogu nikako, na čemu im drug Tito zahvaljuje!

Slažem se da o svemu treba raspravljati, pa tako i o učincima ugovora sa Svetom Stolicom, ali na bazi činjenica i hladne glave. Zanimljivo je kako se u pogledu ugovora i financiranja države sve svodi na Katoličku crkvu. Zašto nitko ne potegne pitanje da sve to treba ukinuti i drugim vjerskim zajednicama koje su na tragu ovih ugovora također dobile sva prava, pa i financiranje od države?

Zašto se ne traži da se to isto ukine Srpskoj pravoslavnoj crkvi? Jer se Bernardić, Anka Mrak-Taritaš i drugi boje da ih Milorad Pupovac odmah ne prozove ustašama?

Crkva u Solinu obilježava spomen na Alozija Stepinca

Ključne riječi

Komentara 15

KA
kajtebriga
10:35 11.02.2019.

Dobro ste napisali G. Despot. Oni ne mogu bez ideologije jer ispod te tzv. borbe je praznina i mrznja pa samo lupaju po Crkvi. Dajte vi nama konkretne prijedloge kako unaprijediti Hr, ali oni nju ne vole pa im to ne pada na pamet. Neka bude oporba, ali konstruktivna i ucinkovita.

KA
Karloibili
10:51 11.02.2019.

Ružno je i neetično prešućivati činjenicu da su Hrvati bili nositelji vašeg svetog NOB-a i najbrojniji u sastavu partizanskih postrojbi. Nisu se (u ogromnoj većini slučajeva ) naši očevi i djedovi borili za uspostavu komunističke diktature i velikosrbizma u SFRJ, nego su se borili, a mnogi i poginuli, za oslobođenje od stranih zavojevača. Ljevičari nisu ni za što krivi, oni su jednostavno takvi (čast iznimkama), neizlječivo bolesni od jugonostalgije, averzije prema hrvatskoj državi i Katoličkoj crkvi.To nije samo sramno, nego i žalosno .

JZ
Jedan_Zagrepčanec
20:00 11.02.2019.

Gospodin Despot je potpuno u pravu... Ako se postavlja pitanje financiranja nevladinih organizacija (a to su vjerske organizacije, zatim ono što se naziva NVO (engleski NGO), dakle čije je službeno ime nevladine organizacije), onda je bezobrazno uhvatiti se samo jedne od tih organizacija samo zato što nije simpatična nekoj skupini. Pošteno bi bilo tražiti jednako mjerilo za sve... Konačno, svi moji prijatelji vjernici se slažu da bi bilo bolje da se njihove vjerske zajednice financiraju od svojih vjernika, a predlažu da se to učini tako da se odredi poseban porez, točno određeni postotak jednak za sve državljane RH, koji bi išao u proračun, s time da bi ta osoba kojoj se to oduzima mogla odlučiti kome iz nevladinog sektora će ići ta sredstva: vjerskoj zajednici koju odaberu, za dobrotvorne svrhe, nekoj nevladinoj organizaciji ili nekom četvrtom već čega se predlagatelji sjete. Dakle i takozvane NGO ne bi imale drugih izvora financiranja osim toga, jer ovako su u sukobu interesa: nevladine su (kao), a plaća ih Vlada. To je oksimoron i to se mora ukinuti. Jasno, vjerske zajednice bi vjerojatno dobile jednaku količinu novca koju i sad dobivaju, a nitko ne bi smio prigovoriti zašto dobivaju te novce jer na prigovor imaju pravo samo oni koji to financiraju, a NGO baš ne bi dobro prošle jer bi malo tko dao novce ljudima kao što su one spodobe iz tih orgnaizacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije