Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.10.2017. u 12:00

Usporedba Katalonije s Istrom u našem lijevom tisku puno je bliža stvarnosti od evokacije borbe za hrvatsku neovisnost, kojom je sebi referendum u Kataloniji objašnjavala naša desnica

Orwell je u Barceloni, dok se prostrijeljena grla skrivao od ruke komunističke pravde, upoznao one štakore, velike kao mačke, kojima je kasnije mučio Winstona Smitha u “1984.”.

Kao što je poznato, u Španjolsku je otišao kao entuzijast vođen idealima, priključivši se Internacionalnim brigadama, kako bi se borio protiv Francova fašizma. Iz Španjolske se vratio razočaran u revolucionarni republikanizam i komunističku ideju, čiju je stvarnost kasnije opisao u romanima “Životinjska farma” i “1984”. Štakori su životinje koje žive u podrumima i hrane se ljudskim snovima.

To je scena koja dobro ilustrira gotovo sveopće oduševljenje na koje kod publike, bilo lijeve ili desne, nailazimo ovih dana na vijesti o referendumu o neovisnosti Katalonije. Desnima na pamet padaju prispodobe borbe za neovisnost nakon pada komunizma, uspoređujući stvaranje nacionalnih država nakon raspada Jugoslavije i SSSR-a s katalonskim referendumom. Lijevima, naravno, prvo padaju na pamet slike Španjolskog građanskog rata i internacionalne solidarnosti u borbi protiv fašizma. I jedna i druga slika su pogrešne, no čini mi se da je lijeva imaginacija ovdje bliža stvarnosti. Prije svega, vjerovati da na Zapadu danas postoje nacionalizam i težnja za neovisnošću usporedivi, recimo, sa zanosom koji je nadahnjivao ljude u borbi za neovisnost Hrvatske, znači mjeriti nesumjerljive stvari. Nacionalizam na Zapadu drvo je koje ne daje ploda. U Jugoslaviji i zemljama istočnoga bloka ljudi su težili stvaranju nacionalne države, parlamentarne demokracije i oslobađanju od jednopartijskoga komunizma. Postojala je odlučnost koja je bila bremenita budućnošću i koja je davala civilizacijski smisao i jasan smjer tome cilju.

Ako pak pogledamo separatističke pokrete na Zapadu, njima nedostaje tog nacionalnog entuzijazma; on je tamo nedostatan i, da bi dobio na zamahu, obično mora biti cijepljen nekom vrstom lijevog ideološkog dodatka, nadomjestkom nepreboljene prošlosti. Separatizam u Škotskoj, Kaliforniji ili Kataloniji usmjeren je protiv institucija nacionalne države. Velika Britanija, SAD i Španjolska zemlje su razvijene demokracije, a ne komunističke tamnice naroda. Tu je separatizam više sredstvo u rukama lijevih koji ne mogu podnijeti suverenu dominaciju desnice u parlamentima tih zemalja. Usporedba Katalonije s Istrom, koja se pojavila u našem lijevom tisku, puno je bliža stvarnosti od evokacije borbe za hrvatsku neovisnost, kojom je sebi referendum u Kataloniji objašnjavala naša desnica.

Kao što podsjeća Financial Times, odlučujući utjecaj na razvoj događaja oko ovog katalonskog referenduma ima radikalno lijeva Lista narodnog jedinstva (CUP). Kada je u Španjolskoj netko radikalno lijevo, onda je to baš radikalno i skroz lijevo. Iako drže samo 10 od 135 mjesta u regionalnom parlamentu, bez njihovih glasova do ovog referenduma ne bi ni došlo. Njihova je najisturenija figura dugogodišnja aktivistica iz radničkog predgrađa Barcelone Anna Gabriel, glasnogovornica ove stranke. Njezin je idol bivši komunistički diktator Venezuele Hugo Chavez.

Sada je jasnije odakle dolaze radikalni tonovi i beskompromisni stavovi koji prevladavaju oko ovog referenduma. To nije duh buđenja jedne nacije željne slobode, već duh revolucije, koja nacionalno pitanje koristi u druge, ambicioznije svrhe. “Neovisnost za nas nije cilj po sebi. Ona je sredstvo za promjenu pravila igre i materijalnih uvjeta života većine ljudi”, kaže mlada revolucionarka Anna. Cilj je, dakle, socijalizam chavezovskog tipa, a ne uspostava nacionalne države.

U skladu s ovim revolucionarnim kredom, ona ponavlja da neovisnost Katalonije “nema alternativu”, a španjolska je demokracija za nju “fašizam”. Otuda je i jasnija gerilska narav ovog referenduma sumnjiva legitimiteta, na kojem je pravo glasanja proglašeno “univerzalnim”, pa je glasao tko je gdje htio, nerijetko na ulici i bez ikakve provjere. To se, valjda, zove neposredna demokracija. Jasniji su i sukobi s policijom u Barceloni, za koje španjolska vlada optužuje upravo aktiviste ove stranke. Cilj je mobilizacija i radikalizacija sukoba, a ne pregovori i traženje političkog rješenja.

Anna Gabriel je španjolska Rada Borić, a ne Franjo Tuđman ili Lech Wałęsa. To je točno ona razlika koja danas dijeli suverenizam istoka od zapadnoga “lijevog nacionalizma”. Ako je za ove na Zapadu možda kasno, bar bismo mi iz istočne Europe trebali prepoznati potmule tonove orvelijanske totalitarne poezije već na prvo slušanje, a ne uz njih odmah domoljubno cupkati i fućkati. Snove treba čuvati od gozbe podrumskih štakora.

Ključne riječi

Komentara 5

KL
klasika
12:47 07.10.2017.

Prema nekim informacijama Soros financira separatiste. Ali uvijek i drugu stranu. Kako to on i njegovi inače rade.

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
12:13 07.10.2017.

Ristić kaže da se radi o komunističkim revolucionarima zamaskiranima u nacionaliste. Sasvim krivo, dapače potpuno suprotno, radi se o nacionalistima zamaskiranima u lijeve revolucionare. Ristiću, promašio si ceo fudbal. Svaki nacionalistički pokret je po definiciji ideološki suprostavljen svom centralističkom/unionističkom pandanu: u Španjolskoj i Velikoj Britaniji (kao i u staroj Jugoslaviji) su to ljevičari i republikanci suprostavljeni monarhistima i aristokratskoj eliti, u Jugoslaviji i SSSR-u su to konzervativci, tradicionalisti, odnosno "desničari" suprostavljeni novoj komunističkoj eliti. U istri su to pak jugonacionalisti zamaskirani u regionaliste. Valjda si u stanju sam sebi objasniti zašto je to tako.

PP
pp
15:48 07.10.2017.

Iako cijenim Ristića ovdje se ne bi složio. Mislim da je istina negdje u sredini. Kao prvo jasnije će biti ako se shvati stanovništvo Katalonije i izbori. Katalonija je prije 50 godina imala 3 milijuna stanovnika danas ima 7,5. Pravih Katalonaca je 3 milijuna, 1,5 milijun su Španjolci Andalužani koji su iz siromašne Andaluzije došli trbuhom za kruhom, a Katalonci su ih uspjeli jezično i pomalo nacionalno asimilirati, to su ti nesretni katalonski ljevičari. 1.5 su neasimilirani Španjolci, 1.5 stranci. E sad na izborima je 40% glasova dobila zajednička lista katalonskih konzervativaca i ljevičara, 10% katalonski ljevičari i 10% katalonski centristi, 20% stranka Građani koje podupiru Katalonci i Španjolci koji su za status quo, a 20% zbirno španjolski desničari i ljevičari. Prema tome katalonski desničari i ljevičari su zajedno za samostalnost, a španjolski desničari i ljevičari se tome u milimetar jednako protive. Prema tome to jest nacionalni sukob. A pravi Katalonci su većinom konzervativni, glasaju za Konvergenciju koja je desni centar, ovi pokatalončeni Andalužani su ti katalonski ljevičari. Tako da ima toga 30-40% Katalonaca jesu ljevičari, ali 60% su konzervativniji. Tih 3 milijuna pravih Katalonaca su čudo. 3 protiv 33 milijuna Španjolaca. A Barcelona jednako Madrid. Čudesan narod. I tih 30% pravih Katalonaca drži 80% javnih funkcija u Kataloniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije