Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.10.2017. u 07:55

Politika će izabrati tko će dobiti pod rebra, a koga će se samo nagaziti papkom. Nezgodni su oni koji su izvan dosega države, pa će svoja potraživanja tražiti na međunarodnim sudovima

Konačno je došao i taj dan – dogovorili su se HDZ i SDP! A dobro znamo da kad se oni oko nečega dogovore, obično ispadne neka glupost koju uvijek plati narod, tako da je preporučljivo odlaziti na spavanje s lisnicom pod jastukom. Iskustvo nas uči, kad se dogovaraju HDZ i SDP oči treba držati širom otvorene.

Hrvatski je sabor, dakle, formirao CSI ekipu, u koju su odmah ubacili svoje najbolje stručnjake, našu verziju “Nedodirljivih”. Njihova stručnost ogleda se ponajprije u tome što svi znaju dobro čitati blogove i imaju svoje Facebook račune i Twitter kanale. Predsjednik je toga povjerenstva, koje treba utvrditi tko je pisao lex Agrokor, čovjek koji još nije dao odgovor tko je pisao lex Perković.

Da je sve krenulo krivo u ovome slučaju, postalo je jasno već onda kada su umjesto mijenjanja postojećeg stečajnoga zakona, gdje bi rizik ostao na vjerovnicima, a ne na državi, išlo na pisanje lex Agrokor.

Mogli bismo reći da je to zakon koji je nastao na igri skrivanja od zakona, pa je tako pred našim “Nedodirljivima” zahtjevan zadatak rasplitanja toga zamršenog klupka interesa i obmana.

Samo Povjerenstvo počet će raditi 1. studenoga, ako se do tada ne pokrene istraga, jer povjerenstvo s pokretanjem istrage prestaje s radom. Kako bi se izbjegao ovaj pravni apsurd, možda ne bi bilo loše predložiti da se odmah kao svjedoke pozove državnog odvjetnika i njegova zamjenika, koji su na tim funkcijama već 17 godina, samo što su zamijenili mjesta. Tad bismo brzo vidjeli pokretanje procesa.

Ivica Todorić, međutim, pozdravlja početak rada Povjerenstva, a naš Eliot Ness najavljuje da bi njega moglo pozvati među prvima. Dobro zaštićen člankom 16., koji ga oslobađa obveze svjedočenja koje bi njega samoga moglo inkriminirati, on će sve konstrukcije koje je smislio u svoju obranu dati oporbi da ih raspiri u javnosti. On i njegovi odvjetnici naučili su ponešto iz slučaja Sanader, pa znaju da nije dobro pojaviti se pred sudom kad te je javnost već osudila kao krivca.

Mora se priznati da je to dobro postavljena taktika – država ti organizira javno saslušanje u kojem je dozvoljeno optuživati samo druge. Kako je on još odmalena imao 5 iz matematike, pa je znao da minus i minus daju K-plus, na pitanja gdje je novac neće imati problema odgovoriti. Pod tu mudrost uostalom je skrio i svoju robnu marku. Kada ga budu pitali tko će plaćati dugove koje je ostavio, moći će u istom stilu odgovoriti – “s vama kroz cijeli život”.

U Hrvatskoj se dugo gradila kula babilonska, koja je porodila mnoge međusobno povezane jezike, pa sada kada istina prijeti da procuri na sve strane, jezici su se međusobno posvađali.

Suprotno staroj latinskoj izreci, kod nas se do uspjeha nije išlo kroz trnje, već preko zvijezde, pa je nekako i logično da onaj koji je stolovao u “Astrinoj” kuli, sada gazi po trnju.

A svi se sjećamo kako su se graditelji kule babilonske odnosili prema Todoriću, što je možda najbolje formulirano sljedećim citatom: “Ja­bu­ke su mu po­put dje­vo­ja­ka. Hra­nu za kra­ve pre­bi­re po pr­sti­ma to­li­ko za­do­volj­no da se či­ni ka­ko bi je i sam kušao. Bi­ka bi lju­bio me­đu ro­go­ve.

” Sada je pitanje samo hoće li Todorić još ponekog graditelja povući za sobom. Ante Ramljak pustio je forenziku u Agrokor kako bi se ispitali tokovi novca, što je okolnost koja je uznemirila dosta rođaka i u njima pobudila strah od trna.

Saborsko istražno povjerenstvo je tu, dakle, kako bi se umirilo strukture da će sustav ostati netaknut, te da će stradanje biti kontrolirano, tj. stradat će samo oni koji kompromitacijom drugih budu kompromitirali i sebe. Mnogi su “Gazdu” ljubili među rogove i zato je on na svom blogu, kao posvetu njima, objavio sliku kako mu “magarci” jedu iz ruke.

Politika će izabrati tko će dobiti pod rebra, a koga će se samo nagaziti papkom. Nezgodni su oni koji su izvan dosega države, pa će svoja potraživanja tražiti na međunarodnim sudovima. Kako svi znamo da je Todorić nesolventan, izvjesno je da se od njega neće pokušavati ni naplatiti, već da će naplatu tražiti od onoga koga se može oguliti – narod.

Dakle, vijest za nas obične smrtnike mogla bi glasiti: I nakon Agrokora – Agrokor! Ivica Todorić će izvjesno ostati s nama još dugo – kroz otplaćivanje njegovih dugova. Da će to biti baš tako, da će nam se povijest ponoviti stoti put, osigurao je upravo je ovaj dogovor SDP-a i HDZ-a. Ništa zloslutnijeg od toga nema. Oni koji su ljubili bika među rogove, slat će nam i dalje slike magaraca koji im jedu iz ruke – jer, dobro se dobrim vraća!

Komentara 6

VL
vladimir964
11:55 14.10.2017.

"Ako nešto želiš zataškati, organiziraj parlamentarno povjerenstvo..." (citat iz genijalne serije Yes, Prime Minister)

DU
Deleted user
08:24 14.10.2017.

hdz i sdp su rastrojili hrvatsku drzavu zajedno po dogovoru vladaju a puku hrvatskom prodaju toboznja neslaganja pogledajte likove bauka kuscevica bozinovica krsticevica marasa bulja grmoju petrova njonju To vam je kao nogometna ekipa Ike rajka kati taja buce celinlin kunac kustra bajic mrsic i stanin

DU
Deleted user
09:01 14.10.2017.

Koncizna analiza i dobra prognoza. Strukture koje upravljaju od početka 80-tih spašavaju sebe i svog čovjeka. (Već nakon davanja Izvješća na burzi, on i uprave su trebali bit uhićeni)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije