Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOODYS PROGNOZA

Agrokorovi kreditori mogu očekivati nešto više od 35 posto potraživanja

Ivica Todorić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
12.10.2017.
u 17:04

Agrokor je početkom godine potonuo u krizu zbog manjka likvidnosti i ogromnog duga

Kreditori hrvatskog koncerna Agrokora mogu u prosjeku računati na povrat nekih 35 do 65 posto potraživanja, ali bliže donjoj granici tog raspona, procijenila je agencija Moody's.

Agrokor je početkom godine potonuo u krizu zbog manjka likvidnosti i ogromnog duga, zaprijetivši hrvatskom gospodarstvu pa je vlada odlučila intervenirati i imenovala je kriznu upravu, podsjeća Reuters.

"Po našem će mišljenju Agrokorovim vjerovnicima vjerojatno u prosjeku biti isplaćena potraživanja u donjem dijelu raspona od 35 do 65 posto sukladno važećem rejtingu (kompanije) 'Ca'", navodi Moody's u komentaru koji je objavljen u srijedu.

Revizija je ovog tjedna pokazala da je Agrokor prošlu godinu zaključio s neto gubitkom od 11 milijardi kuna.

Kompanija će tek objaviti ukupan iznos potraživanja, i to, kako se očekuje, ovog mjeseca. Nakon toga krizna uprava intenzivno će se pozabaviti prijedlogom nagodbe kreditora koji uključuju domaće i inozemne banke predvođene ruskom Sberbankom te vlasnike obveznica i dobavljače, napominje Moody's.

"Budući da su mnogi kreditori već podnijeli tužbe protiv Agrokora u nekoliko zemalja, pregovori o takvoj nagodbi mogli bi potrajati", drže u Moody'su, procjenjujući na temelju rejtinga 'C' da vlasnici neosiguranih obveznica u višem redu naplate mogu računati na povrat manje od 35 posto potraživanja.

U Agrokoru su priznali da je protiv njih podignut niz tužbi izvan Hrvatske, pri čemu je većinu njih podigao Sberbank.

Mandat izvanredne uprave koju je imenovala vlada trajat će maksimalno do sredine srpnja iduće godine i očekuje se da se u tom razdoblju kreditori nagode o potraživanjima jer je alternativa stečaj prehrambenog koncerna, navodi Reuters.

Analitičari kažu da će nagodba rezultirati prodajom Agrokorova prehrambenog i maloprodajnog poslovanja i da će kreditori morati pristati na otpis dijela duga. Po njihovoj je procjeni najmanje izgledna opcija zamjena duga za vlasnički udio.

Lokalni dobavljači poručili su da su spremni otpisati do 15 posto potraživanja, što bi također moglo zakomplicirati pregovore jer Agrokorov maloprodajni lanac Konzum ovisi o robi koji isporučuju, napominje Reuters.

Komentara 2

DU
Deleted user
19:59 12.10.2017.

Pa nitko, ni "stoka sitnog zuba" kako je građanima #tepao# pok. Franjo Tuđman, ne vjeruje da je ama baš išta Todorić radio na svoju ruku. Preveliki su to iznosi i štete, da bi itko normalan u to povjerovao. Gdje jee ministar Marić da odgovori kakve su to loše, površne, nestručne ili nešto drugo...bile kontrole i nadzori od strane Porezne u Agrokoru i njegovim sastavnicama? Kome je u Ministarstvu financija odletjela glava? Kome u Državnoj reviziji? Zar nitko ne zna isčitavati financijska izvješća?

DD
ddh
12:38 13.10.2017.

Ako dobiju 35% onda je to "puna saka brade". Banke su posudjivale novce bez pravij jamstava, ali po lihvarskim kamatama i na taj nacin kockale. Dobavljaci su lifrali robu po puno vecoj cijeni od stvarne cijene i pritom dobro zaradjivali, a i kreditirali su Agrokor bez pravih jamstava. Kras i ostali su isto tako igrali poker i moraju biti zadovoljni, da ne izgube sve. A ti dugi rokovi placanja nisu se dogadjali bez sudjelovanja dobavljaca. Kad netko naruci robu i ne plati je, onda mu se vise nikakva roba ne lifra. To je zakon ekonomije, a sve ostalo su teorije. Tko te osnovne zakone ekonomije ne postuje niti sam prema sebi, taj ne treba niti postojati. A kaj se novinarske hajke i histerije ljevicara oko Agrokora tice, ti novinari i histerija koju su proizveli je najveca brana Agrokoru na putu u eventualno bolje sutra. I cijelo jaukanje o nekakvoj nacionalizaciji, ili placanju dugova od strane drzave su besmislice Iblerovog Trga i njegovih apologeta. Vlasnik Agrokora je jos uvijek Todoric, prisilnu upravu je od drzave zatrazi Todoric i drzava je sa zakonom rolongirala stecaj i pokusava spasiti proizvodnu i radna mjesta u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije