Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.05.2016. u 14:02

Jednog dana vlastodršci će shvatiti da više nemaju koga maltretirati. Ali tada će biti kasno jer Hrvatska bez radnika, seljaka i intelektualaca više neće biti Hrvatska ni na papiru

Nezapaženo je prošla katastrofalna vijest za budućnost Hrvatske. Ona glasi da se u rodilištima prošle godine rodilo 37.500 djece. To je najmanje otkad se vode statistike te oko 2000 djece manje nego što je rođeno 2014.

Te je podatke objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a temelje se na prijavama poroda iz bolnica. Tako je prošle godine rođeno tek 37.241 dijete, uz napomenu da bi broj mogao biti malo veći jer se procjenjuje da za oko 400 poroda nisu dostavljene prijave. Vijest je zaprepastila demografe jer su preliminarni podaci govorili da bi prošle godine trebalo biti rođeno 38.142 djece.

Ovakav pad, ispod 39.000, nisu očekivali ni oni najpesimističniji. Stručnjaci su predviđali da će se takav pad dogoditi, akoa ne bude promjena, tek u idućem desetljeću. Ispada da je pad nataliteta daleko brži od svih očekivanja te da traži hitnu akciju i reakciju ne samo vlasti nego svih! Ako se ovakav trend nastavi, na idućem popisu stanovništva Hrvatska će imati manje od četiri milijuna stanovnika! Podatak je to za uzbunu na svim razinama!

Ali ništa se neće promijeniti sve dok naši i mladi i stari trbuhom za kruhom odlaze u svijet. Tako će biti sve dok će se stvarati ustaše i fašisti koji su nestali prije 70 godina. Tako će biti sve dok naši visoko preplaćeni političari ne rade svoj posao. Tako će biti sve dok ne počnemo svi od reda stvarati nova radna mjesta. Tako će biti sve dok će birokracija sprečavati razvoj privatnog poduzetništva. Tako će biti sve dok će markica za ekoproizvodnju stajati najmanje 2000 kuna svake godine... I tako možemo nabrajati sve naše probleme koji se ne rješavaju. I sve je teže, i ne vidimo svjetlo na kraju tunela.

Treba jasno i glasno reći da je broj rođenih očekivana posljedica bolesne politike koja se godinama provodi u Hrvatskoj. Toj i takvoj politici prioritet je država, a ne ljudi. Grade se fontane, a ne vrtići i jaslice, grade se sportske dvorane, a ne tvornice. Pljačka se na sve strane, a zaklinje u domoljublje, proglašava se fašistom i antifašistom isti dan, samo da se ostane na vlasti. Ovakvo bolesno društvo teško se može održati. Kako se rješavaju problemi? Nikako socijalnim mjerama kao što je Karamarkovih tisuću eura po novorođenoj bebi. To je samo jeftin populizam! Treba nam nacionalna strategija neovisno o tome tko je na vlasti, konsenzus o njoj, kojeg nema ni o čemu. U nekim zemljama EU, primjerice, za ostanak u ruralnom prostoru država svakom tko želi osnovati obitelj ili već ima obitelj i tko želi ostati u državi dodjeljuje minimalna bespovratna sredstva u iznosu od 200.000 eura uz uvjet da ostane na svojoj zemlji i da se bavi obrtništvom ili poduzetništvom s pretpostavkom da mu djeca ostanu i naslijede njegov posao.

Ako nitko ni tada ne ostane, ta osoba mora početi vraćati kredit s normalnim kamatama. Ruralni prostor je od pamtivijeka bio izvor manualne i intelektualne radne snage države i njezinih gradova. Kako nam izumire ruralni prostor, tako nam izumiru i gradovi. Primjerice, pogledajte podatke koliko je iz Rijeke odselilo mladih, školovanih i to veliki broj onih koji imaju relativno dobro plaćen posao. Jednog dana i birokracija i vlastodršci shvatit će da više nemaju koga ucjenjivati, maltretirati i ne dopuštati da rade kao svi ostali građani EU. Ali tada će, bojim se, biti kasno jer Hrvatska bez radnika, seljaka i intelektualaca više neće biti Hrvatska ni na papiru.

Istodobno s ovakvim poražavajućim podacima, i dalje se nastavlja egzodus mladih iz zemlje. Mladi ljudi izgubili su nadu, i to s pravom. Kod kuće im se sve zgadilo! Onaj dio mladih koji nemaju posla ne mogu si priuštiti stvoriti obitelj, a onaj drugi dio koji radi boji se i pomisliti na neki veći kredit jer se boje otkaza. Ni jedna vlada nije napravila ništa kako bi naša zemlja postala atraktivna ulagačima. Pa neće netko doći u Hrvatsku, kupiti zemljište, sagraditi hotel, zaposliti ljude i onda ustanoviti da zemlja koju je kupio pripada desetoj osobi. Onda ulagač ide na sud, a sud ne rješava predmet godinama. Da ne spominjemo korupciju, birokraciju, lokalne moćnike, sve to treba podmititi. Zato nema radnih mjesta, zato naša mladost odlazi iz ove nesigurnosti van.

Normalnom čovjeku dođe da mu srce pukne. Što reći nego prokleti bili svi lopovi od prvog do zadnjeg koji ste ovako bogatu zemlju uspjeli dovesti na rub demografskog, socijalnog i ekonomskog sloma. Koga ćete pljačkati za dvadeset godina? Koga, prokleti bili?

>>U tri mjeseca 41.000 radnika našla posao

Komentara 7

Avatar abakus
abakus
15:07 16.05.2016.

Bravo! Bravo! I opet jedno veliko, veliko: BRAVO! Pun mi je kufer svih tih političara, i lijevih i desnih, i lažnih antifašista i lažnih fašista, i svih udruga i udrugica, pjevača i glumaca, kazališnih redatelja i novinarskih društava i svih ostalih koji samo proizvode ideološki kaos da bi mogli dalje nastaviti sisati državu. Kao i svih domoljuba koji se kunu u svoje hrvatstvo a nisu u stanju roditi koje dijete više. Pun mi ih je kufer svih zajedno. O svemu i svačemu smo se naslušali ovih mjeseci, a demografskog programa opet nigdje. Ma mrš...

ŽA
žalosnababanarikača
21:29 16.05.2016.

U socijalizmu, mnogi su ulagali, štedjeli u "betonu" izgradili gradove i sela, tvornice , odmarališta i hotele, ali došla su vremena kad se mora ulagati u djecu koja će otići u bijeli svijet, u potrazi za boljim i pravednijim životom. Plaćamo im usavršavanje stranih jezika, informatička znanja jer znamo svi da bez tih znanja neće im biti lako. Ovdje kod nas uspijevaju samo oni koji imaju rođu ,velikog Rvata na položaju.

DU
Deleted user
16:52 16.05.2016.

ako se ja ne varam to je i cilj. i to rade jako jako dobro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije