Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Kazne za blasfemiju u Europi i Pakistanu - 480 eura i smrt

Gospođa S. pogriješila je zemlju i vjeru za vježbanje svoje slobode govora. Bolje bi joj bilo doći u Hrvatsku...
03. studenoga 2018. u 13:23 13 komentara 2568 prikaza
crkva
Foto: Thinkstock

U Europi možete biti osuđeni zbog blasfemije. Mediji grešnicu navode samo kao gospođu S, a o njoj znamo da ima 47 godina i da je iz Beča. Prije desetak godina držala je ondje predavanja u kojima se dotaknula odnosa proroka Muhameda i njegove supruge Ajše. Ajša je svojega supruga nadživjela za pune 44 godine, a njezin otac Abu Bakr naslijedio ga je kao prvi kalif. Sama je bila vrlo učena, o čemu svjedoče brojne hadise koje je ispričala, te je bila nazvana Majkom pravovjernih. Iako neki istraživači osporavaju taj podatak, općenito se smatra da je Ajša bila udana u dobi od 6 godina, a da je imala 9 kad je brak bio konzumiran.

oliver frljić "Naše nasilje i vaše nasilje" Slučaj Frljić: Kardinal Puljić nije podnio kaznenu prijavu nego 'upozorio na blasfemiju'

Gospođa S. na svom je predavanju rekla kako je Muhamed "to volio raditi s djecom" i postavila retoričko pitanje: "56-godišnjak i 6-godišnjakinja? Kako bismo to nazvali ako ne pedofilija?!" U veljači 2011. Pokrajinski kazneni sud u Beču osudio je gospođu S. zbog vrijeđanja vjerskog nauka i odredio joj globu od 480 eura plus sudski troškovi. Žalbu su joj odbili i drugostupanjski sud i austrijski Vrhovni sud pa je gospođa S. uputila priziv na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu. Ondje su ovih dana zaključili da austrijske presude nisu prekršile Članak 10 Europske povelje o ljudskim pravima koji jamči slobodu govora.

Obrazloženje je da pravo na slobodu izražavanja ne smije biti u suprotnosti sa zaštitom vjerskih osjećaja te da je gospođa S. prešla dopuštene granice objektivne rasprave, poticala predrasude i ugrožavala vjerski mir. Gospođa S. pogriješila je zemlju i vjeru za vježbanje svoje slobode govora. Bolje bi joj bilo doći u Hrvatsku. Nazvati u hrvatskim medijima ili na društvenim mrežama katoličkog vjernika, svećenika ili biskupa katolibanom ili pedofilom isto je kao reći dobar dan. Ogorčavati vjernika često se ovdje shvaća kao sveta dužnost u ime slobode mišljenja, dok se istovremeno govor o vjeri protjeruje iz javnosti kao propaganda. Blasfemija naprijed, vjera stoj! Gospođa S. mogla bi poći i u Irsku. Dok Strasbourg uvodi kaznu zbog blasfemije, Irska je ukida.

rimsha masih nije spalila kuran Odbačena tužba za blasfemiju protiv zaostale djevojčice (14)

Ondje je dosad zadržan drevni institut britanskog prava koji je štitio državnu Crkvu i njene službenike od uvreda, a zadnji je put, i to neuspješno, bio primijenjen 1855. Tada je katolički svećenik Vladimir Petcherine u Kingstownu spaljivao ateističke knjige, a bio je prijavljen zato što je među njima spržio i protestantsku Bibliju. Na sudu se branio da je to bilo slučajno te je bio oslobođen. Iako nije bilo praktične primjene tog propisa, ušao je 1937. u irski ustav. Ustav otada brani "objavljivanje ili izjavljivanje bilo čega svetogrdnog, provokativnog ili nepristojnog" i to stoga što "država priznaje da je dužna održavati javno štovanje Svemogućeg Boga" i "častiti njegovo ime te poštivati vjeru". Ustav osim toga jamči građanima pravo da slobodno izražavaju svoja uvjerenja i mišljenja tako da se već od 60-ih godina prošlog stoljeća upozorava na moguću koliziju tih odredbi te poziva na ukidanje zabrane blasfemije - to više što zakon uopće i ne propisuje što je to blasfemija pa je stoga neprimjenjiv.

Tek je 2009. godine blasfemija u Irskoj definirana kao "grubi, nasilni i uvredljiv odnos prema temama koje bilo koja religija smatra svetima" ako je namjera i posljedica "ogorčenost velikog broja sljedbenika te vjere"; kazna se može popeti do 25.000 eura. Iz toga su izuzeti radovi "izvorne književne, umjetničke, političke, znanstvene i akademske vrijednosti", a važno je napomenuti da se pod religijskim zajednicama ne smatraju udruge usmjerene na profit ili one koje koriste "nasilnu psihološku manipulaciju". Budući da je riječ o ustavnoj odredbi, zabrana blasfemije mogla se ukinuti samo na referendumu, pa je on prošli tjedan i održan. Na njemu se 64,85% glasača izjasnilo da se ta odredba ukine.

'Palestinian girls attend a class on how to read the Koran, Islam's holy book, at a camp in a local mosque in Gaza City on June 11, 2012. AFP PHOTO/MAHMUD HAMS' rasprava u un-u Zbog filma na internetu islamisti UN traže da se blasfemija kažnjava

Osuditi vas za blasfemiju, međutim, mogu u Pakistanu. Asja Bibi, 47-godišnja radnica na poljoprivrednom imanju i majka četvero djece, bila je uhićena 2010. godine. Mediji nisu jasno prenijeli razloge uhićenja, ali čini se da je Bibi, kršćanka, otpila iz čaše prije nego ju je dodala muslimanskim kolegicama. Bila je uhićena i osuđena na smrt, no odonda traju žalbe. Ovih ju je dana pakistanski Vrhovni sud u Islamabadu oslobodio optužbi jer je zaključio da su besmislene, neuvjerljive i proturječne. Sud je naložio da bude puštena na slobodu, što je pak izazvalo enormne proteste u Lahoreu i blokadu prometnica, s transparentima na kojima piše "Vrijeđanje nije sloboda". Prosvjednici pozivaju i na ubojstvo tri suca koji su Bibi oslobodili, a na sve je reagirao premijer Imran Khan nazvavši demonstrante neprijateljima države. Svijet je vrlo čudan. Asja Bibi nedužna je odsjedila osam godina i tako postala mučenica za slobodu vjere, a budućnost joj je neizvjesna. Gospođa S, u manjem opsegu, trpi za slobodu govora. Na papiru na kojem su ustavi napisani, pa čak i Europska povelja o ljudskim pravima, jednostavno je jamčiti svima sve. U stvarnosti uvijek netko izvuče deblji kraj.

zanimljivo
Odrekli se imena, ali i prezimena! Svoja prava imena domaće zvijezde dobro kriju od javnosti! Znate li ih?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • bijelocrveni:

    To su ovi sto nam dolaze masovno. Ljevicari ratuju s Bogom i spremni su i na samounistenje samo da uniste krscanstvo.

  • Panonski:

    Portal Index javlja da je oni žele samo malo objesiti,da zapravo to što će je ubiti nije razlog da ne primimo islamiste u EU.Čak su objavili i članak o Hrvatima koji su ubijali i silovali po Europi da eto pokažu ... prikaži još! da nisu samo migranti loši ljudi.

  • robertek:

    Za ovu šizofrenu situaciju i ograničavanje slobode govora, te ulazak milijuna, velikim dijelom nasilnih i fundamentalnih imigranta bez papira u srce dražava Europe kriva je - ljevica. Ljevica razara civilizaciju već 150 godina i ona kao politička opcija je potrošila ... prikaži još! sve kredibilitete. Sada treba napraviti ono što sama ljevica radi - zabraniti je!