Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

I Grenland je potvrdio da zeleno prevladava

Da je i politički proces već u tijeku, odnosno da će zelene stranke imati sve veću važnost, pokazali su izbori na Grenlandu, a i na jesenskim izborima u Njemačkoj predviđa se velika potvrda zelene stranke
11. travnja 2021. u 09:37 3 komentara 809 prikaza
Candidate debate at KNR, in Nuuk
Foto: RITZAU SCANPIX/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Na prijevremenim parlamentarnim izborima 6. travnja na Grenlandu pobijedila je oporbena zeleno-lijeva stranka Inuit Atagatigiit (IA) s 37 posto glasova, dok je vladajuća stranka centra Siumut dobila samo 29 posto. Siumut je dominirao politikom Grenlanda, na kojem živi oko 56.000 ljudi, od 1979. Nakon izbora čelnik stranke IA, koja je zapravo zajednica grenlandskog većinskog naroda, 34-godišnji Múte Egede najavio je da će zaustaviti kontroverzni plan iskorištavanja minerala na prostoru planine Kuannersuit (danski: Kvanefjeld). Grenland je dio Kraljevine Danske s velikom autonomijom.)

značajan gubitak Led na Grenlandu topi se brže nego u prošlih 12.000 godina

Zašto su izbori na Grenlandu važni ili, ako hoćemo, zanimljivi? Jer potvrđuju trend kojim je krenuo svijet. Prije samo nekoliko godina, primjerice, bilo je nezamislivo da će automobili prijeći s benzinskog pogona na struju. Tom prelasku najviše se protivila automobilska industrija, a sada se više gotovo uopće ne proizvode automobili na benzin i naftu, a u nekim zemljama uskoro će biti i zabranjeno njihovo kretanje. Općenito se industrija protivila prelasku na zelenu tehnologiju, a danas EU u svom temeljnom programu ekonomske obnove ima tranziciju na zelenu proizvodnju koja vodi računa o zaštiti okoliša. Da je i politički proces već u tijeku, odnosno da će zelene stranke imati sve veću važnost, pokazali su izbori na Grenlandu, a i na jesenskim izborima u Njemačkoj predviđa se velika potvrda zelene stranke.

Grenland NEVJEROJATNO Tajnu Grenlanda otkrili klimatski detektivi: Nakon 28 godina 'iskopana' najniža temperatura Sjeverne polutke

Osoba iz prošloga doba svakako je Donald Trump koji je kao predsjednik SAD-a 2019. htio otkupiti Grenland koji ima rijetke metale, a planina Kuannersuit ima najveće rezerve uranija na svijetu. Ta prirodna bogatstva više se neće smjeti iskorištavati, a na Trumpovu ponudu za kupnju Grenlanda danska vlada odgovorila je kako najveći otok na svijetu (Australija je veća, ali ona je kontinent) nije na prodaju te da, ako mu je tako nešto palo na um, onda je zasigurno poludio. Ali u svijetu ima još onih koji smatraju da se treba iskoristiti svaku kap nafte, da se treba izvlačiti ruda bez obzira na to što to šteti okolišu. Mentalitet u svijetu je promijenjen. Šteta što u Hrvatskoj prevladava misao o iskorištavanju nafte. Htjelo se zbog nafte bušiti čak i jadransko podmorje. 

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • Blade_Gunner:

    Nakon medicinskog slijedi i zeleni fašizam. To je naravno predviđeno samo za raju, oni odabrani će i dalje nastaviti po starom. Oporezivat će nam kroz CO2 samo postojanje, disanje je život. Za to vrijeme zatvaraju najpouzdanije i ekološki najprihvatljivije izvore ... prikaži još! energije-nuklearke. Sjećam se kao da je bilo danas predavanja iz Energetike na 2. godini FERa, kada je profesor rekao da bi nuklearni otpad stavio u vlastito dvorište, ako bi mu netko to dobro platio. Ali što zna profesor, bitne su leftardske bezglave dangube, koje će uspjeti i jednu industrijsku velesilu Njemačku baciti na koljena u roku jedne generacije. Tko nema energiju, nije suveren.

  • vedranozretic:

    Kad "zeleni" na Grenlandu pobijede, morati će se dogovoriti s vladom na Islandu glede zatvaranja aktivnih vulkana i zaustavljanja svih budućih erupcija, budući vulkani izbacuju u atmosferu više ugljičnog dioksida kroz jednu erupciju nego sva prijevozna sredstva u Europi tokom godine dana.

  • berija:

    Dragi Silvek, otkud električna energija za pokretanje automobila? Od čega će biti proizvedene baterije? Odakle će doći bakar? Električnu energiju trebat će proizvesti u znatno većoj količini, baterije treba napraviti, rude za to iskopati, tvornice napraviti, kemikalije koristiti. Omogućuje li ... prikaži još! tehnologija recikliranje baterija? Ako ne, kako ih zbrinuti? Od čega struja? Vjetroenergija? Solarni paneli ? Što, prekrivanje Sahare ili poljoprivrednih površina? Ne može ni nuklearna fisija? Fuziju vodika trebat će još pričekati. Kako će ploviti brodovi, letjeti zrakoplovi? Silvek, tvoja analiza je, kao i uvijek, neargumentirano naklonjena ljevici koja uvijek samo laprda o općem prosperitetu. Sad i zelenima. Reci, znaš li koliko je puta ugljični otisak električnog automobila kroz vijek trajanja veći od ugljičnog otiska klasičnog automobila?