Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.09.2020. u 09:34

Sve europske zemlje imaju svoje satelite u Zemljinoj orbiti, dok Hrvatska i ostatak bivše Jugoslavije i u tom pogledu zaostaju

Slovenija je još jednom pokazala zašto je organiziranija, ambicioznija i uspješnija zemlja od Hrvatske i zašto je skoro cijelo jedno desetljeće prije Hrvatske ušla u EU. Nakon dugogodišnjih nastojanja slovenski su znanstvenici uspjeli u orbitu poslati svoja prva dva mala satelita, čime se Slovenija i u ovom pogledu pridružila ostatku Europe. Sve europske zemlje, naime, imaju svoje satelite u Zemljinoj orbiti, kao i neke velike kompanije i sveučilišta, dok Hrvatska i ostatak bivše Jugoslavije plus Albanija i u tom pogledu zaostaju za Europom.

Zato je slovenski ministar gospodarstva i tehnologije Zdravko Počivalšek jučer s ponosom poručio kako je Slovenija lansiranjem prvih slovenskih satelita Nemo HD i Trisat ispisala povijest s obzirom na to da je riječ o iznimnom postignuću na području znanosti i istraživanja. Time su slovenski znanstvenici i istraživači, koji su dulje od jednog desetljeća radili na ovom projektu, dokazali da unatoč ograničenim resursima mogu postići izvrsne rezultate na iznimno zahtjevnom području kao što je upravljanje satelitima u svemiru.

Zašto je Hrvatska neuspješna u tom području? Odgovor će malo koga iznenaditi: uglavnom zbog neambiciozne države. Hrvatska, naime, također ima kvalitetne znanstvenike, i to nekoliko skupina znanstvenika i entuzijasta koji već godinama razvijaju slične projekte i koji su svjesni važnosti sposobnosti usvajanja i razvijanja satelitske tehnologije, što se pozitivno odražava na brojna druga područja, a ima i znatne komercijalne efekte. Međutim, ono što u hrvatskom slučaju nedostaje jest potpora države.

Slovenska je vlada platila polovicu od višemilijunskog iznosa potrošenog na ovaj povijesni projekt, znajući kako je riječ o promoviranju slovenskog znanja i tehnologije, a upravo zahvaljujući svemirskoj ambiciji Slovenija je prije četiri godine postala pridružena članica Europske svemirske agencije (ESA), što joj je omogućilo pristup međunarodnim izvorima financiranja. Hrvatska, s druge strane, osim nominalno iskazane želje da pristupi ESA-i, nije napravila ništa kako bi doista i postala članica te agencije, a ne želi ni financirati postojeće projekte slanja domaćih satelita u orbitu. I to je glavni razlog zašto Hrvatske nema u svemiru.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Aydemi Popushi
Aydemi Popushi
22:51 22.09.2020.

Nemate kosmodrom, jbg.

BL
Blomberg
13:14 05.09.2020.

Glavno da imamo puno tajkuna i dotepenaca, mito je idalje u "razvoju" a za nesto naprednog svi su pretupi. " Bravo buducnosti" jadno jadno.

MA
Mama
12:56 04.09.2020.

Janezi rasturaju, gdje u sportu sad jos i u svemiru,čovjek jednostavno nemoze a da ih nevoli,samo naprijed,pa cemo i mi tako u svemir nekih 10-20 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije