Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Hrvatska nestaje, a u Vladi nema nijednog stručnjaka za demografiju

Ima nekog licemjerja u obilježavanju obljetnica hrvatskih katoličkih misija u Europi i svijetu
15. lipnja 2018. u 12:15 25 komentara 2548 prikaza
47. tamburaški festival Kulturne federacije Mladih Hrvatske bratske zajednice
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Poznati demograf i možda najmjerodavnija osoba za ocjene o demografskim mjerama predsjednice države, Stjepan Šterc, prvo je u izjavi za jedan portal govorio o Vladi: “Oni nemaju državnog tajnika za demografiju. Oni tamo nemaju ni jednu osobu koja se na stručan i znanstven način bavi demografijom”. A ministrica Murganić je osoba “koju je dovela politika, koja se okružila ljudima iz politike koji nikad nisu radili sustavno na tom problemu. Gdje su stručni radovi o tom problemu? Što je ona radila prije, objavila prije da bi se mogla baviti tim problemom?”.

Andrej Plenković 'Radimo konkretno' Plenković: Vlada će pomno razmotriti demografske mjere predsjednice

Pohvaljujući predsjedničine mjere, Šterc je sažeo: “Predsjednica je napravila ozbiljan prijedlog, najbolji koji smo čuli od jednog političara, referirajući se na cijeli niz radova i programa u samoj izradi. A ima i savjetnika koji je vrh u Hrvatskoj u demografiji... Predsjednica je sveobuhvatno prišla problemu. Slijedila je struku i sve ono što mi godinama ‘tamburamo’ i pokušavamo dokazati političkom sustavu. U njemu je spomenula i iseljenike, blokirane, poreze, zaštitu žena i cijeli niz stvari.”

S nekoliko strana bilo je prigovora na prijedloge Kolinde Grabar-Kitarović – te zašto se ona uopće bavi tim temama, te njezine mjere ostat će mrtvo slovo na papiru, te bi provedba tih mjera koštala milijarde kuna, te kako vjerovati predsjednici koja se druži sa sumnjivim tipovima, te ona nema nikakvih ovlasti i to je posao za izvršnu vlast. Citirali smo stručnjaka Šterca upravo zato da pokažemo kako su i sa stručnog, i s moralnog, i s domoljubnog stajališta njezine zamisli i zamisli njezina tima o ublažavanju nacionalne katastrofe dosad u politici najmjerodavnije.

Kolinda Grabar-Kitarović Javna uprava Državne službe ponekad su represivni aparat

Nisu fraze i floskule, nego najbolji mogući naputak za spas Hrvatske iz demografskog potonuća. A Ustav jasno govori o njezinoj odgovornosti za stanje u zemlji. Mnoge zemlje u svijetu čine sve što mogu za obnovu svoga stanovništva, Izrael ima demografski ured važniji od svih ministarstava, u Danskoj vlada plaća reklame u kojima se žene pozivaju na rađanje, a Irska i još neke države svoje iseljeništvo privlače natrag tako da ga uključuju u gospodarski i društveni život, nudeći mu pravnu, financijsku i stambenu sigurnost. Od 2013. godine, od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, zemlju je napustilo 230.000 građana, a samo u vrijeme dosadašnjeg mandata ove Vlade više od 80.000. Unatoč tome, kako kaže Šterc, u Vladi nema baš nijedne stručne osobe koja bi se mogla baviti tim pitanjem sudbonosnim za opstanak ovoga naroda. U takvom stanju, predsjedničine mjere ne samo da nisu suvišne nego su prijeko potrebne.

Vilim Ribić Odbacili prozivke Vlada: Ribić je nasjeo na neistine, Plenković to nikada nije izjavio

Učinci tih mjera neće ni poreći ni potvrditi njihovu opravdanost nego će samo pokazati ima li u ovoj zemlji volje, snage i patriotizma da se one provedu, jer su nužne. I desna i lijeva javnost ujedinjene su u brizi za spašavanje Hrvatske od demografske katastrofe. A tu katastrofu neće spriječiti ni veličanje Europske unije, ni česte samohvale premijera i ministara nekim “optimističnim pokazateljima”. Evo, na primjer, kako je Novi list popratio jedan od najgromoglasije hvaljenih uspjeha ove vlasti: “Kakve koristi Hrvatska ima od toga što je Europska komisija hvali jer je izašla iz procedure za smanjivanje proračunskog deficita?... Zašto Komisiju ne zanima to što Hrvatska nakon ulaska u EU klizi u alarmantan demografski deficit?” Ima nekog licemjerja u tome što ovih dana ministar obrane Krstičević poručuje iseljenicima negdje u svijetu da Hrvatsku zadrže u srcu, kao što je ima i u obilježavanju “velikih” obljetnica hrvatskih katoličkih misija u Europi i svijetu, na koje dolaze i prvi ljudi Kaptola. To “čuvanje Hrvatske u srcu” i to slavljenje obljetnica koje je zapravo slavljenje nacionalnog poraza, moglo bi značiti da smo se pomirili s trajnim odlaskom iz Hrvatske.

Marin Strmota Demografija Strmota: 'Prije ne, nego da, ali možda bih pod nekim uvjetima prihvatio poziciju ministra'

Jednom sam na proslavi Stepinčeva u münchenskoj Operi u društvu za stolom izrazio oduševljenje mladeži koja je na podiju plesala hrvatska kola, pjevala hrvatske pjesme i vihorila hrvatskim zastavama. A jedna me žena tugaljivo upozori: “Jest, lijepo ih je vidjeti, ali, dragi moj gospodine, svi ti mladi između sebe govore njemački!” Premda sam i sam to mogao pretpostaviti, bio sam šokiran. Utješno je u svemu što na skupovima Europske unije premijer Plenković govori na šest jezika. A i njega kao i Europsku komisiju Novi list bi mogao pitati zašto ga “ne zanima to što Hrvatska nakon ulaska u EU klizi u alarmantan demografski deficit?” Ali da ga to zanima, mnogo bi manje uživao kad ga Juncker uštipne za stražnjicu.

'Vlada nije kriva za iseljavanje, ali mjere nisu adekvatne, vrijeme je za uzbunu'

47. tamburaški festival Kulturne federacije Mladih Hrvatske bratske zajednice
1 / 10
Kolinda Grabar-Kitarović
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predstavila prijedloge mjera populacijske politike Dijana Jurasić Voda je do grla, predsjednica je morala reagirati Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predstavila prijedloge mjera populacijske politike Što predlaže Ovo su demografske mjere predsjednice u 5 ključnih točaka
International Business Hotel
Luksuzno opremljen
International Business Hotel: Jedini zagrebački hotel koji se specijalizirao za biznismene
Harats
U SRCU ZAGREBA
U potrazi za dobrim pivom i još boljom atmosferom
 • ja-kan:

  Da, baš će Plenković s Vrdoljakom i Pupovcem brinuti što Hrvati iseljavaju i izumiru. Njih zanima samo podjela plijena.

 • aristip:

  Tko želi imati djecu ako će ona biti građani drugog reda u odnosu na članove HNS-a, HDZ-a, SDSS-a.

 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Dajte molim vas kakav stručnjak za demografiju, pored ovoliko nameta, poreza i birokracije nitko normalan osobno ne razmišlja da bi nešto pokrenuo, radio i zapošljavao, za koga, za nove limuzine, tajnice, hotele, keteringe, zakuske, poslovne ručkove i večere, i kad ... prikaži još!d ih sve poplačaš postoji mogučnost da ostaneš bez kuće jer ih nisi bio u stanju financirat, vjerujte mi to je problem demografije, državni krpalji.