Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Vlada će pomno razmotriti demografske mjere predsjednice

Na novinarsko pitanje kani li udovoljiti želji predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da sudjeluje u predsjedanju Europskim vijećem, Plenković je odgovorio kako Hrvatsku u Europskom vijeću predstavlja premijer
13. lipnja 2018. u 21:22 24 komentara 512 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je u srijedu iz Virovitice kako očekuje da se, kada Ministarstvo uprave utvrdi potpise za referendum o izmjeni Izbornog zakona, saborski Odbor za Ustav obrati Ustavnom sudu za zahtjevom za ocjenu ustavnosti.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predstavila prijedloge mjera populacijske politike Predsjednica o Mamiću: 'Otkud vam ta ideja da mi je prijatelj, tri godine se nismo čuli?'

"Prvo će Ministarstvo uprave provjeriti sve potpise, vidjeti jesu li potpisi korektno prikupljeni i je li taj broj onakav kako se kaže, a nakon toga očekujem da Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav uputi pitanje Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti", rekao je Plenković nakon sjednice saborskog Kluba HDZ-a u Virovitici.

Na sjednici su, kako je rečeno, razmotrena aktualno-politička pitanja, dnevni red saborske sjednice i sve aktivnosti kluba u sljedećih mjesec dana. Sjednicom u Virovitici, naglašeno je, Klub HDZ-a iskazuje želju da se decentralizira i približi građanima.

Kolinda Grabar-Kitarović stigao odgovor Vlada: Izjava predsjednice o slobodi kretanja je neuobičajena

Hrvatsku u Europskom vijeću predstavlja premijer

Na novinarsko pitanje kani li udovoljiti želji predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da sudjeluje u predsjedanju Europskim vijećem, premijer je odgovorio kako Hrvatsku u Europskom vijeću predstavlja premijer.

"Praksa koja postoji u zadnjih pet godina je da Hrvatsku na sastancima Europskog vijeća predstavlja predsjednik Vlade. Tako će biti i za vrijeme našeg predsjedanja u prvoj polovici 2020. godine, Predsjednica Republike zastupa Hrvatsku na summitima Sjevernoatlantskog saveza, a kad je riječ o UN-u, tu dolazi do rotacije ovisno o jesenskom zasjedanju", poručio je Plenković.

Dodao je kako s predsjednicom komunicira vezano uz pripremu i sadržaj za sjednicu Europskog vijeća, a kao glavne hrvatske prioritete naveo je da višegodišnji financijski okvir bude takav da za Hrvatsku ostanu adekvatna sredstva za kohezijsku i poljoprivrednu politiku, ali isto tako i za mlade, istraživanja, znanost i pitanja sigurnosti.

Kolinda Grabar Kitarović PORUČILA IZ BRUXELLESA Predsjednica: Želim dati svoj doprinos u kreiranju predsjedanja Vijećem EU

Vlada će razmotriti demografske mjere predsjednice i podržati ono što se financijski može pokriti 

Vezano za demografske mjere koje je predstavila predsjednica, Plenković je kazao kako će ih Vlada pomno razmotriti te pomoći i podržati sve ono što se financijski može pokriti.

"Za demografske mjere Hrvatska izdvaja 1,9 milijardi kuna, što je više od proračuna triju ministarstava – vanjskih i europskih poslova, turizma i graditeljstva. Radimo vrlo konkretno, u četvrtak će se na prvom čitanju glasati o Zakonu o dječjem doplatku, Od 1. srpnja broj djece koja će biti obuhvaćena bit će znatno veći nego danas“, rekao je premijer i precizirao kako je riječ o još 150 tisuća djece.

Andrej Plenković
1 / 13
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predstavila prijedloge mjera populacijske politike
Marin Strmota Marin Strmota: 'Vrlo sam zadovoljan predsjedničinim mjerama, ne znam čega se plašimo' Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predstavila prijedloge mjera populacijske politike Što predlaže Ovo su demografske mjere predsjednice u 5 ključnih točaka
NATEGNUTA TEZA
Englezi nisu bez razloga ostali u čudu kad su čuli da je Hrvatska bolja od njih
Osiguranje imovine
OSIGURANJE IMOVINE
Razgovor s vlasnikom oštećenog stana: Osiguranje imovine nije bačen novac
  • Muncimir:

    Pred svjetsko prvenstvo je definitivno 1:0 za Udbu. Stier i Kovač maknuti, Božinović je dobio još više ovlasti a Krstičevića se forsira na sve strane. Kolinda nema nikakve ovlasti ali se gura što je dobro. Referendum je na putu i ... prikaži još! ide u korist građanske Hrvatske. Napeto je. Nadamo se dobrom ishodu.

  • prokurator:

    jbte kak se zdebljao lik... škodi mu fukcija.

  • Muncimir:

    Pred svjetsko prvenstvo je definitivno 1:0 za Udbu. Stier i Kovač maknuti, Božinović je dobio još više ovlasti a Krstičevića se forsira na sve strane. Kolinda nema nikakve ovlasti ali se gura što je dobro. Referendum je na putu i ... prikaži još! ide u korist građanske Hrvatske. Napeto je. Nadamo se dobrom ishodu.