Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.11.2020. u 06:37

“On je liberalni katolik koji zastupa ‘pro choice’ politiku kod pobačaja (za izbor), što neće biti dobro primljeno kod konzervativnih katolika i u Biskupskoj konferenciji", rekao je svojedobno fra Ilija Živković

Nakon neviđene makljaže uoči i tijekom izbora u SAD-u, u hrvatskom medijskom prostoru, osobito na društvenim mrežama, kao da se izravno radi o sudbini i budućnosti naše zemlje, u istom se duhu nastavilo i nakon objave neslužbenih rezultata i pobjede Joea Bidena.

U ovome slučaju riječ je o manipulaciji (polu)informacijama o Bidenu kao katoliku, koje bi, valjda, trebale njegov lik prispodobiti našem većinski katoličkom stanovništvu kako bi cijela nacija zajedno uskliknula: “Naš je pobijedio!”

Za tu prigodu iz arhive su izvučene dvije informacije, međusobno povezane. Prva je da je Biden u svojim mlađim političkim danima kao kongresmen zastupao prohrvatske stavove, odnosno da je bio protiv srpske agresije. A druga je da je na te Bidenove stavove utjecao jedan hrvatski franjevac, fra Ilija Živković. I jedna i druga informacija su točne, no njihova kasnija obrada u medijima daje posve krivu sliku o Bidenu kao pravom tj. “našem” katoliku.

To je naglasio i sam fra Ilija Živković, kada je 2008. dao izjavu o svojem prijateljevanju s ondašnjim američkim potpredsjednikom, tumačeći njegove prohrvatske stavove. Fra Živković upravo je autoru ovih redaka u izjavi na koju se listom danas svi pozivaju, a objavljena je u jednim drugim dnevnim novinama, objasnio kako se upoznao s Bidenom, no progovorio je i o njemu kao katoliku.

“On je liberalni katolik koji zastupa ‘pro choice’ politiku kod pobačaja (za izbor), što neće biti dobro primljeno kod konzervativnih katolika i u Biskupskoj konferenciji. No on je poznat kao dobar katolik visokih moralnih vrijednosti i najveći dio američkih katolika to će znati prepoznati”, rekao je tada Živković.

Razlika između katolika za život i protiv njega je poput neba i zemlje. Odnosno, za katolike život uvijek počinje začećem. Kada bi se banaliziralo, to je kao razlika između organske i na selu proizvedene hrane i one uzgojene GMO metodom. Biden bi, prema toj logici, mogao biti nekakav “GMO katolik”.

To se potvrdilo prije godinu dana kada su agencije prenijele, a kod nas je najopsežnije o tome izvijestio portal Bitno.net, da je vlč. Robert Morey, svećenik iz savezne američke države Južne Karoline, na svetoj misi jedne lanjske listopadske nedjelje uskratio pričest predsjedničkom kandidatu Joeu Bidenu zbog njegove podrške legalnom pobačaju.

“Dužnost mi je kao svećeniku služiti dušama koje su mi povjerene na brigu, i moram to činiti čak i u najtežim situacijama”, napisao je Morey u svojoj objavi, pozivajući se na kanon 915. Zakonika kanonskog prava koji kaže da se “primanje svete pričesti ne dopušta izopćenima ni udarenima zabranom bogoslužja pošto im je izrečena ili proglašena kazna, a ni drugima koji tvrdokorno ustraju u očitom teškom grijehu”.

Odnosno, kako je tada prenio Bitno.net, pozvao se na primjenu toga kanona, da je tadašnji pročelnik Kongregacije za nauk vjere Joseph Ratzinger napisao 2004. godine poseban memorandum o primanju svete pričesti, u kojemu stoji kako djelitelj svete pričesti mora odbiti dodijeliti svetu pričest u slučajevima “proglašene ekskomunikacije, proglašene zabrane, ili tvrdoglave ustrajnosti u očitom teškom grijehu”.

Memorandum navodi kako bi primjer “konstantnog zalaganja i glasovanja za permisivne zakone o pobačaju i eutanaziji” činilo formalnu suradnju u teškom grijehu koji je očit. U takvim slučajevima političarev bi se pastir “trebao sastati s njim, podučiti ga o crkvenom nauku, te ga obavijestiti da ne smije pristupati svetoj pričesti sve dok ne okonča objektivno stanje grijeha, te ga upozoriti da će mu u suprotnome biti uskraćena euharistija”. Ako pojedinac unatoč tome bude ustrajao u teškom grijehu, “služitelj svete pričesti mora mu je odbiti dodijeliti”, napisao je Ratzinger.

Bitno.net podsjeća da je Biden nakon objave svoje kandidature za predsjednika SAD-a izjavio kako zbog “promijenjenih okolnosti” podržava državno financiranje abortusa čemu se suprotstavljao 43 godine te je istoga ljeta, na događaju koji je organizirao Planned Parenthood, obećao da će poništiti sve promjene koje je predsjednik Donald Trump uveo vezano uz programe obiteljskog planiranja, te da će, dobije li priliku, povećati izdvajanja za najvećeg izvršitelja pobačaja u SAD-u.

Svatko, bio katolik ili ne, može sam procijeniti o kakvom je katoliku riječ. 

VIDEO Biden je svoju suprugu pet puta prosio, dok nije rekla – da!

Ključne riječi

Komentara 135

RE
reborn
07:56 12.11.2020.

Neobično je čitati kako netko tko živi od novinarstva javno govori o medijskim manipulacijama. Ovdje nije tema da li je Biden katolik ili nije - jer njegovi stavovi ga jasno odvajaju od kršćanskog učenja, već je tema što sve mediji ne pokušavaju krivotvoriti kako bi zaveli svoje čitatelje i uvjerili ih u nešto što jednostavno nije istina.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
07:55 12.11.2020.

Pa, kod nas su u prvim pričesnim redovima oni, koji su u drugom ili trećem braku, imaju djecu s ljubavnicama a Bozo ih bez problema pričešćuje. I svi ti naši prvoredaši zagovaraju tezu da život počinje začećem.

DU
Deleted user
08:50 12.11.2020.

Dobar članak koji je sve rekao. Ova njegova suradnica Kamela je kao državna odvjetnica progonila Davida Daleidena koji je razotkrio mrežu prodaje organa pobačene djece. Teretila ga je radi tajnog snimanja. To ti je ono - snimaš zločinca kako govorii o zločinima i kriv si što si ga tajno snimao. Nakon njihovog dolaska na vlast povećati će se brojevi pobačaja, pobačajna industrija će se potpomagati državnim novcem (što je Trump ukinuo), a na pro life aktiviste će se ići sa novim "mjerama". Dakle, Biden i njegova ekipa ne da nisu katolici. Oni su u vjerskom smislu gledajući u stvari faktični sotonisti. Sotonist nije onaj koji mahnita po cesti. Sotonist je upravo ovaj koji mudro i sa osmjehom, pod pričom o "zaštiti ljudskih prava", promovira i plaća pobačaj. A ova liberalna ekipa, ovaj talog, ga promovira do samog rođenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije