Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.01.2017. u 17:00

Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek u četvrtak je u Upravni odbor, nakon provedenog javnog natječaja, imenovala Brunu Kragića, Ivana Kujundžića, Igora Starčevića i Gabrijelu Krmpotić Kos.

Hoće li imenovanje novog Upravnog odbora Hrvatskog audiovizualnog centra ugasiti medijsku vatru koja plamti oko te krovne hrvatske audiovizualne institucije? Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek u četvrtak je u Upravni odbor, nakon provedenog javnog natječaja, imenovala Brunu Kragića, Ivana Kujundžića, Igora Starčevića i Gabrijelu Krmpotić Kos. Peti član Upravnog odbora bira se iz redova djelatnika HAVC-a i njegovo ime nije mi poznato, ali matematika nam govori da njegov (ili njezin) glas nikako nije presudan za odlučivanje Upravnog odbora koje, između ostaloga, bira i ravnatelja HAVC-a.

Za predsjednika Upravnog odbora postavljen je Bruno Kragić, doktor znanosti i dugogodišnji ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža (na tom je položaju još od 2009. godine), rodom Splićanin, urednik Filmskog leksikona LZMK-a, filmski kritičar, esejist, profesor književnosti i francuskog jezika. Među članovima novog Upravnog odbora posebnu će pozornost ljubopitljive javnosti zasigurno izazvati i ime Gabrijele Krmpotić Kos, nekadašnje djelatnice Koncertne direkcije Zagreb koja je nekoliko mjeseci u 2013. godini bila i ravnateljica Kulturnog informativnog centra u Zagrebu, odakle je naprasno smijenjena u aferi koja je imala raznorazne pa i prave špijunske zavrzlame s međunarodnom dimenzijom.

Hoće li njezino imenovanje zadovoljiti one krugove koji su već mjesecima, pa i godinama nezadovoljni upravom HAVC-a, što je eruptiralo i kaznenim prijavama protiv čelnika HAVC-a, ali i najnovijim pismima upućenima predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Sabora Boži Petrovu i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u kojima se tvrdi da netko jako moćan želi zataškati nalaz državnih revizora o poslovanju HAVC-a.

U promptnoj reakciji na tvrdnje Koordinacije udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata Ministarstvo kulture naglasilo je da nema saznanja o navodnom prikrivanju nalaza Državnog ureda za reviziju na temu HAVC-a. Prema Ministarstvu, još traje dopisivanje između državne revizije i HAVC-a propisano zakonom. Naime, revizori su dužni nacrt svog izvješća dostaviti subjektu revizije koji ima pravo staviti i prigovor na izvješće. Tek nakon toga HAVC-u se dostavlja konačno izvješće o objavljenoj reviziji koje će potom biti objavljeno i zainteresiranoj javnosti na webu. Ministarstvo kulture obećalo je da će inzistirati da se sve eventualno utvrđene nepravilnosti isprave u zadanom roku, usput garantirajući da će na isti način djelovati i novoimenovani Upravni odbor koji je produžena ruka Ministarstva i ministrice. U to dopisivanje revizora i uprave HAVC-a pri samom kraju svog mandata uključio se i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović objavivši na stranicama Ministarstva dio dokumentacije iz revizorskog procesa. Očito mu se jako žurilo. A budućnost će pokazati je li žurba bila opravdana.  

>>Braniteljske udruge podnijele novu kaznenu prijavu protiv čelnika HAVC-a

>>Ogresta odbacio optužbe braniteljskih udruga o korupciji u HAVC-u

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije