Naslovnica Premium Kolumne

Hoće li novi Upravni odbor na slučaj 'HAVC' staviti točku?

Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek u četvrtak je u Upravni odbor, nakon provedenog javnog natječaja, imenovala Brunu Kragića, Ivana Kujundžića, Igora Starčevića i Gabrijelu Krmpotić Kos.
16. siječnja 2017. u 17:00 0 komentara 1380 prikaza
Bruno Kragić
Foto: Matija Topolovec/Pixsell

Hoće li imenovanje novog Upravnog odbora Hrvatskog audiovizualnog centra ugasiti medijsku vatru koja plamti oko te krovne hrvatske audiovizualne institucije? Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek u četvrtak je u Upravni odbor, nakon provedenog javnog natječaja, imenovala Brunu Kragića, Ivana Kujundžića, Igora Starčevića i Gabrijelu Krmpotić Kos. Peti član Upravnog odbora bira se iz redova djelatnika HAVC-a i njegovo ime nije mi poznato, ali matematika nam govori da njegov (ili njezin) glas nikako nije presudan za odlučivanje Upravnog odbora koje, između ostaloga, bira i ravnatelja HAVC-a.

Za predsjednika Upravnog odbora postavljen je Bruno Kragić, doktor znanosti i dugogodišnji ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža (na tom je položaju još od 2009. godine), rodom Splićanin, urednik Filmskog leksikona LZMK-a, filmski kritičar, esejist, profesor književnosti i francuskog jezika. Među članovima novog Upravnog odbora posebnu će pozornost ljubopitljive javnosti zasigurno izazvati i ime Gabrijele Krmpotić Kos, nekadašnje djelatnice Koncertne direkcije Zagreb koja je nekoliko mjeseci u 2013. godini bila i ravnateljica Kulturnog informativnog centra u Zagrebu, odakle je naprasno smijenjena u aferi koja je imala raznorazne pa i prave špijunske zavrzlame s međunarodnom dimenzijom.

Hrvoje Hribar HAVC Isprika filmašima za blaćenje u ime branitelja Naslovnica DANAS U VEČERNJEM Ministrica kulture zbog koje je Plenković trpio napade desnice iz svojih redova otkriva svoju stranu priče nina obuljen Nina Obuljen Koržinek HAVC je najbolja kulturna reforma koju smo napravili

Hoće li njezino imenovanje zadovoljiti one krugove koji su već mjesecima, pa i godinama nezadovoljni upravom HAVC-a, što je eruptiralo i kaznenim prijavama protiv čelnika HAVC-a, ali i najnovijim pismima upućenima predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Sabora Boži Petrovu i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u kojima se tvrdi da netko jako moćan želi zataškati nalaz državnih revizora o poslovanju HAVC-a.

U promptnoj reakciji na tvrdnje Koordinacije udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata Ministarstvo kulture naglasilo je da nema saznanja o navodnom prikrivanju nalaza Državnog ureda za reviziju na temu HAVC-a. Prema Ministarstvu, još traje dopisivanje između državne revizije i HAVC-a propisano zakonom. Naime, revizori su dužni nacrt svog izvješća dostaviti subjektu revizije koji ima pravo staviti i prigovor na izvješće. Tek nakon toga HAVC-u se dostavlja konačno izvješće o objavljenoj reviziji koje će potom biti objavljeno i zainteresiranoj javnosti na webu. Ministarstvo kulture obećalo je da će inzistirati da se sve eventualno utvrđene nepravilnosti isprave u zadanom roku, usput garantirajući da će na isti način djelovati i novoimenovani Upravni odbor koji je produžena ruka Ministarstva i ministrice. U to dopisivanje revizora i uprave HAVC-a pri samom kraju svog mandata uključio se i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović objavivši na stranicama Ministarstva dio dokumentacije iz revizorskog procesa. Očito mu se jako žurilo. A budućnost će pokazati je li žurba bila opravdana.  

>>Braniteljske udruge podnijele novu kaznenu prijavu protiv čelnika HAVC-a

>>Ogresta odbacio optužbe braniteljskih udruga o korupciji u HAVC-u

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.