Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Ministrica kulture zbog koje je Plenković trpio napade desnice iz svojih redova otkriva svoju stranu priče

Naslovnica
30.10.2016.
u 00:00

- Umjesto da razgovaramo o tome što netko može ponuditi da kultura, umjetnost i hrvatska kulturna politika budu unaprijeđene, razgovaralo se o temama koje s tim područjem imaju malo ili nimalo doticaja - objašnjava Nina Obuljen Koržinek

- Nikada se prije nisam našla u tako neobičnoj situaciji da postanem objekt medijskog bavljenja, a posebno je bilo neugodno to što su mi se pripisivale određene radnje, stavovi, čak i vrijednosni, a da me nitko nije pitao što o tim temama mislim – govori Nina Obuljen Koržinek o mukotrpnim danima prije imenovanja na mjesto ministrice kulture, koji se protežu i nakon imenovanja.

Prikrivanje kriminalnih radnji u Hrvatskom audiovizualnom centru i objede doista su nespojivi s nekonfliktnim karakterom osobe čije ime donedavno široj javnosti nije značilo puno, ali je po dobrom itekako značilo domaćoj i stranoj stručnoj kulturnoj i medijskoj sceni. No napadi su se mogli predvidjeti, ne zbog po ičemu spornog lika i djela sadašnje ministrice, nego naprosto zato što određene skupine nisu na čelu Ministarstva kulture htjele vidjeti nikoga do dosadašnjeg ministra Zlatka Hasanbegovića.

– Čini mi se jako lošim da smo se u javnom prostoru doveli u takvu situaciju u području kulture i umjetnosti, koja je neizmjerno važna za našu zemlju, naš identitet i našu budućnost. Umjesto da razgovaramo o tome što netko može ponuditi da kultura, umjetnost i hrvatska kulturna politika budu unaprijeđene, razgovaralo se o temama koje s tim područjem imaju malo ili nimalo doticaja. Jako bih voljela da u razdoblju u kojem budem ministrica kulture fokus bude na onome što je uloga Ministarstva kulture, da bude servis i da stvara poticajne uvjete da oni koji djeluju u području kulture i umjetnosti djeluju po jasnim profesionalnim kriterijima i uz stabilnu potporu – objašnjava Nina Obuljen Koržinek

>>Cijeli intervju pročitajte u nedjeljnom tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju

>>U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Pet destinacija u Hrvatskoj koje stranci nisu još otkrili

>>Inicijativa: Subvencije za nove aute onima koji unište staro vozilo

>>Večernjakov reporter u Erdoganovoj "Bijeloj kući" s tisuću soba

Komentara 92

HG
hilde_garde
22:10 29.10.2016.

"... da oni koji djeluju u području kulture i umjetnosti djeluju po jasnim profesionalnim kriterijima i uz stabilnu potporu"! Drugarice, što vam je to 'stabilna potpora'? Da nije možda (zapravo JE i sigurno JE!) 'stabilno financiranje' anacionalnih pseudo kulturnjaka i 'redatelja' perverznjaka? Npr. fruga Frljića i drugih ljubitelja HRK, a mrzitelja mog Naroda? ... Od vas očekujemo, mi od Plenky-ja, prevareni Hrvati da se precizno izjasnite o dosadašnjoj krpelji koju je financirao SDP i njihovoj 'kulturi'! ... Politikantske floskule nas ne zanimaju! Samo gola istina i činjenice!

MW
milky way
22:55 29.10.2016.

Gospodjo Ministrice, dosta je poreznim obveznicima mantri tipa “HAVC je najbolja kulturna reforma”, “umjetnost i hrvatska kulturna politika budu unaprijeđene”, “da oni koji djeluju u području kulture i umjetnosti djeluju po jasnim profesionalnim kriterijima i uz stabilnu potporu”, nas zanimaju samo cinjenice: za koje, kakve i po kojim kriterijima se dodjeljivao novac odredjenim projektima preko Ministarstvu kulture i na kraju kakvu korist su polucili ti projekti, te po kojim kriterijima ce se u buducnosti dodijeljivati. Pa taj HAVC je u 4-5 godina imao na raspolaganju preko 450 milijuna kuna. Pitajte obicne ljude kakve bi oni “reforme” znali napraviti s tim novcem…

MO
morituriite
22:02 29.10.2016.

Plenkoviću, s obzirom da si za hrvatsku državu štetniji i od Sanadera, dobro je da si postavio ovu antifu Obuljen. I izvrsno je da si prigrlio Pupovca. Tako da si se odmah na samom početku pokazao i ne možeš više mazati ljudima oči. Da parafraziram Mesića, ti si već sad politički mrtvac samo tog još uvijek nisi svjestan. Ali tebe ionako čeka neko mjesto u EU. Hdz je taj koji bi se trebao zabrinuti kako će se uzdići i oporaviti kad ti svoje otplešeš u RH i strovališ stranku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije