Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.10.2016. u 16:15

Izraelski novinari spomenuli su da je od svih govornika, izuzimajući kćer i dva sina, bio jedini istinski Peresov prijatelj. Jer imao je Peres i u Izraelu moćnih političkih neprijatelja...

Na jeruzalemskom kraljevskom,višesatnom oproštaju od bivšeg izraelskog predsjednika Shimona Peresa, među političkim i obiteljskim govornicima našlo se mjesto i za jednog pisca. Naravno, za Amosa Oza, čovjeka za kojeg se spekulira da će možda već i ove godine dobiti Nobelovu nagradu za literaturu. A za svoje poticanje izraelsko-palestinskog dijaloga mogao bi dobiti i Nobelovu nagradu za mir, koju je prije nekoliko desetljeća dobio i preminuli Peres. Kako god, Amos Oz održao je na jeruzalemskom groblju vjerojatno najkraći govor.

Izraelski novinari spomenuli su da je od svih govornika, izuzimajući kćer i dva sina, bio jedini istinski Peresov prijatelj. Jer imao je Peres i u Izraelu moćnih političkih neprijatelja... Neki su mu bili i na sprovodu, čak i među govornicima, ali snaga Izraela i jest u tome da se i politički protivnici međusobno uvažavaju i priznaju si zasluge za napredak države, naravno, ako ga je bilo.

Govoreći u Jeruzalemu, plodni pisac Amos Oz koji se jasno i nedvosmisleno zalaže za normalno komuniciranje izraelske i palestinske države, javno se zapitao tko su u današnjoj izraelskoj politici nasljednici Shimona Peresa.

Odgovor će vjerojatno dobiti sljedećih mjeseci i godina kada bude na kušnji Peresova mirotvorna politika suradnje između izraelskih i palestinskih političara. Političare i u Izraelu i u Palestini pitanje Amosa Oza ne obavezuje, ali ono je ipak postavljeno na pravom mjestu i u pravo vrijeme – na sprovodu velikana izraelske politike koji je u ranoj mladosti bio jastreb, spreman na sve kako bi obranio malu židovsku državicu ubačenu među razjedinjene arapske susjede (ako niste, pročitajte Lawrencea Durrella), a koji se poslije transformirao u političara s maslinovom grančicom u ustima.

Istina, da se pitalo sadašnju izraelsku političku vrhušku, veliko je pitanje bi li Amos Oz dobio priliku za govor na Peresovu sprovodu između bivšeg i sadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona i Baracka Obame.

Ali, Shimon Peres navodno je isplanirao vlastiti sprovod te si dalekovidno osigurao priliku da se putem Amosa Oza na posljednjem ispraćaju pred kraljevima, predsjednicima, premijerima i šefovima diplomacija barem metaforički, čuje i njegov glas.

A to se i dogodilo. Naravno, pozivanjem Amosa Oza, pisca koji povremeno u Izraelu izaziva i kontroverzije (a izazvati kontroverzije u Izraelu i nije teška misija), na službeni oproštaj od izraelskog velikana lucidna je poruka o važnosti kulture i pisanja u suvremenoj civilizaciji u kojoj su prevladali tehnokrati svih vrsta.

A da sprovodi nisu samo sajmovi taština, dokazuje i činjenica da su Amosa Oza, sjedeći jedan uz drugoga, morali slušati i mađarski premijer Viktor Orban koji se zdušno bori protiv europske izbjegličke politike i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, poznat i kao Abu Mazen. I jesu li što naučili?

>> Oproštaj od velikana kojega je Obama usporedio s Mandelom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije