Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Previsoka cijena pacifikacije braniteljskih udruga

Očekuje se masovno registriranje udruga radi crpljenja sredstava i trošenje bez kontrole
03. listopada 2017. u 16:01 12 komentara 1527 prikaza
Zagreb: Sabor 5. sjednicu nastavio raspravom o izmjenama zakona o hrvatskim braniteljima
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Dok sam ja ministar, braniteljske udruge neće voditi politiku Ministarstva – izjava je nekadašnjeg ministra Freda Matića koja ga je koštala šatora i 555 dana prosvjeda ratnih veterana.

Noć kazališta O ODGODI DATUMA 'Noć kazališta nije nikakva proslava. To je kulturni događaj'

Već u prvoj godini mandata Milanovićev ministar, naime, upozoravao je na štetnost pojave 1350 registriranih braniteljskih udruga te najavio kako će se pozabaviti kriterijima prema kojima će davati novac udrugama i njihovim vječnim predsjednicima, koji su za branitelje u odnosu prema primljenom novcu radili premalo ili ništa. Već dogodine stao je na kraj političkoj praksi dodjele 15-20 milijuna kuna udrugama, praksi koja je ovisila o tome ‘čiji si, koji si, odakle si, za koga si’ pa otpočeo financirati udruge sukladno programima koje će provoditi. I takav je sustav imao manjkavosti jer nije propisao mehanizme kontrole nad (ne)namjenski utrošenim sredstvima, no s dolaskom Plenkovićeve Vlade taj sustav nikada nije niti će biti dorađen jer braniteljske udruge sada zauzimaju dijametralno suprotne pozicije. Naime, prijedlog novog Zakona o braniteljima obvezao je svih 428 općina i 128 gradova na financiranje rada braniteljskih udruga s 0,3 do 1 posto svog budžeta: riječ je o sredstvima koje dosežu cifre i do 250 milijuna kuna godišnje.

Osim što je olakim prebacivanjem tereta u očaj bacila lokalne vlasti, ovakva odluka nije propisala ni kriterije za dodjelu sredstava pa nije teško pretpostaviti kako se dugogodišnja praksa po principu ‘čiji si, koji si, odakle si, za koga si’ nastavlja do neslućenih razmjera. Uzročno-posljedično, valja očekivati i masovno registriranje udruga radi crpljenja sredstava, pa i svakodnevnu pojavu interesnih, preko noći sklepanih zajednica s tri člana u utrci za novac čije namjensko trošenje nitko neće kontrolirati. Valja reći i to da pojedine udruge uistinu rade na korist branitelja, no teško da će u novoj konstelaciji snaga postojati jamstvo da će novac naposljetku doći do njih, pa tako i do onih potrebitih. Pacifikacija braniteljske populacije ima cijenu, no nije li ova uistinu previsoka? 

Ministar branitelja Tomo Medved Pojasnili detalje Ministarstvo branitelja: Za novi zakon planiramo dodatnih 219,2 mil. kn Ruža Tomašić Ruža Tomašić 'Smije li Aleksandar Vučić prijetiti punopravnoj članici Europske unije?' Milorad Pupovac Pupovac: 'U zakon se uvode elementi ratne retorike što je loše za međudržavne odnose'
Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • aristip:

    Pa, cijena je visoka ali mnogo manja od cijene koja je plaćena za onih par glasova HNS-ovaca u Saboru.

  • vladimir964:

    Ljudi moji! Ne mogu vjerovati onom što čitam! Udruga jest slobodno urduživanje civila u organizaciju koja se bavi nekim specijaliziranim hobijem itd. Poput filatelista, jodlaša, kanuista itd. UDRUGE KAO CIVILNA OKUPLJANJA SE ODRŽAVAJU ISKLJUČIVO OD UPLATA SVOJIH ČLANOVA TE NEMAJU ... prikaži još! NIKAKO PRAVO MUSTI NOVAC POREZNIH OBVEZNIKA.

  • vrh:

    Što je ovo došlo nekome kao iznenađenje?