Naslovnica Premium Kolumne

Je li Agrokor bio praonica rubalja?

Kako je netko navodno mogao u hrvatski financijski sustav upumpati 32 milijarde kuna, pa onda iz njega izvući 20 milijardi, a da to ne primijeti HNB?
21. listopada 2017. u 11:30 14 komentara 3331 prikaza
Agrokor
Foto: Tatjana Tadić/PD/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Mediji su se u povodu posjeta hrvatske predsjednice Ruskoj Federaciji raspisali o tome kako nikad nijedan ruski predsjednik još nije došao posjetiti Hrvatsku. Točno je da dosad nije bilo službenoga posjeta, ali je neslužbeno u Hrvatskoj već bio bivši ruski predsjednik, a sadašnji premijer, Dmitrij Medvedev. Bilo je to ljeta 2007., dok je ovaj još bio predsjednik uprave ruskog energetskog diva Gazproma, kada je došao u prijateljski posjet predsjedniku hrvatskoga koncerna Agrokor, Ivici Todoriću. Gost je kod svoga domaćina uživao u čarima Jadrana ušuškan u izoliranu sigurnost otoka Smokvica, koji je Todoriću država dala na čuvanje.

Andrej Plenković ANDREJ PLENKOVIĆ 'Bilo bi dobro da Sberbank bude konstruktivna kao i druge banke'

Veze Todorića s Rusijom nisu se zaustavile na ugodnim prijateljskim druženjima, već njih prate i značajni poslovni aranžmani. Vrijeme je to u kojemu je vanjskotrgovinska razmjena Hrvatske s Rusijom na svome vrhuncu. Nakon razdoblja krize i recesije, nekako pred sam naš ulazak u EU, ali i u osvit Agrokorova preuzimanja slovenskoga Mercatora, u Hrvatsku dolazi i ruska banka u većinskom državnom vlasništvu Sberbank, koja će Todorićevu tada već prezaduženom koncernu dati vrtoglavih 600 milijuna eura kredita za ovu investiciju. Nekako kada se Agrokorov toranj obmana i knjigovodstvenih mazanja i packanja prošle godine počeo konačno urušavati, i Sberbank je najavio povlačenje s hrvatskoga tržišta. Prijateljstvo je to, kako bi se reklo, i u dobru i u zlu.

Ako bacimo pogled na kronologiju i dinamiku ovih odnosa Ivice Todorića i Rusa, što bi u tom kontekstu mogla značiti vijest koja je kao bomba odjeknula našim medijskim prostorom o tome kako je Todorić za rusku Sberbank preko Agrokora prao prljav novac?

Što ako je Todorić, usuprot suprotnim uvjeravanjima, odavno imao problem, pa je bio spreman pristati i na akciju pranja prljavog novca? Ako, s druge strane, ruska državna banka ulazi u posao financiranja prezadužene tvrtke, kojoj nitko drugi ne želi pozajmiti novac, koji je tu još njezin interes, ako nije samo financijski?

Ante Todorić AFERA AGROKOR Ante Todorić: Porekao sam sve što mi se stavlja na teret

Je li moguće da je banka koja je ovdje došla i gotovo preko noći se raširila po cijeloj Hrvatskoj, to svoje širenje financirala povratom tog opranog novca? I ima li najava njezina povlačenja s hrvatskoga tržišta, koja nekako koincidira s početkom kraha Agrokora, ikakve veze s tim razvojem događaja?
Postavlja se pitanje zašto bi ruska banka prala novac preko male Hrvatske i Agrokora? Pa, novac se uglavnom pere tamo gdje je to moguće. Prezaduženoj tvrtki se pomaže uvijek s predumišljajem. Ako je Todorić dopustio takvo što, znači li to da je on, spašavajući se od sloma, svoju moć predao u ruke Rusima – i to moć upravljanja kompanijom koja ima utjecaj na čitav prostor od Vardara do Triglava?

Agrokor
1 / 5
Agrokor - Kulmerovi dvori

Dalje, znači li sve to da je Sberbank u Hrvatsku došao kao paravan za taj oprani novac, a svoje širenje financirao iz tog Todorićeva povrata?
 Ako pogledamo cifre, ne odgovara li iznosu koji je Todorić trebao zadržati za sebe upravo manjak koji je pronađen rasut u knjigama nakon Ramljakove revizije? Također se postavlja pitanje i kako je netko navodno mogao u naš financijski sustav upumpati 32 milijarde kuna, pa onda iz njega izvući 20 milijardi, a da to ne primijeti HNB? Ako je to moguće, znači li to da je naš gospodarski rast u tom razdoblju bio samo knjigovodstvena veličina, a ne stvaran?
Postavlja se i pitanje nije li ruski kredit Agrokoru tek “fiktivan dug” putem kojega su Rusi postali najveći vjerovnik, i koji bi opravdao rusko preuzimanje Agrokora pod izlikom da najveći vjerovnik ima najveći interes ulaganja? Ako bi to bilo tako, ne bi li to onda značilo da su u čitavoj ovoj igri obmana Rusi, u stvari, potražujući novac od Todorića radili pokriće akciji pranja novca, kako bi se zajedno zaštitili?

U slijedu ovih pitanja, možemo postaviti i ovo: nije li, onda, lex Agrokor upravo spriječio skrivanje tog možebitnog kriminala? Ako je Todoriću kredit samo poslužio kao paravan za pranje novca, a Rusima za preuzimanje Agrokora, nije li lex Agrokor onda bio obrana od ove vrste suradnje Todorića i Rusa i takvog načina preuzimanja koncerna? 
Mnogi se sjećaju one šale Željka Pervana iz njegove reklame za Sberbanku, gdje klijent pita je li on radi u Sberbanci, a on mu odgovara: “Ma ne, ja to samo za reklamu.” U ovoj priči Sberbank doista ispada kao netko kome je bankarski posao samo “reklama”, izlika za nešto drugo, a Todorić upravo poput nekoga kome je Pervan prodao kredit, koji u reklami kaže kako kamate padaju, padaju, padaju...i dođu na nulu. Todorić je došao na nulu prije te obećane kamate. I zato je sada London lijep po kiši.

Kolinda Grabar Kitarović PREDSJEDNICA U RUSIJI Šef Sberbanka otkrio tajni sastanak s Grabar-Kitarović i Cvitanom Herman Gref AGROKOR Prvi čovjek Sberbanke: Mjere hrvatske vlade vrlo ozbiljno ugrožavaju prava kreditora Nikola Grmoja NIKOLA GRMOJA 'U uredu predsjednice nalazi se prijava koja je '90-ih podignuta protiv Todorića'
SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
 • Avatar southman
  southman:

  Ima u Hrvatskoj još firmi sa "sličnim sumnjama " !?

 • droza:

  Apsolutno se slažem sa autorom ovoga članka. Međutim smatram da Lex Agrokor ima i geostrateški značaj. Naime, banci Sberbank uopće nisu potrebni vlasnički udjeli u Agrokorovim tvrtkama. Vjerovatno bi se namirili preuzimanjem PIK-a Vukovar i Vinkovci te Belja te upravljanje ... prikaži još! tim tvrtkama, uz naknadu, prepustili na upravljanje našim susjedima u Srbiji. Tim bi manevrom Srbija neizravno dobila 70% najkvalitetnije zemlje u istočnoj Slavoniji, bez ispaljenog metka. Naravno da našeg "dušebrižnika" Todorića takav scenario nije zabrinjavao jer u posijed tih poduzeća nije niti došao poštenim tržišnim nadmetanjem. Stoga je prvotno i bio pristao na Alvareza III kojega je za restrukturiranje, upravo i bio odabrao Sberbank.

 • zovgrdelina:

  ..taj veš ne bi oprala ni najbolja varikina..zatrovana država u svim segmentima društva..da bi je raskužili potreban je rat..