Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivo Josipović

'Pripremamo dokumentaciju kako bi Grabar Kitarović mogla odmah krenuti s radom'

Ivo Josipović
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/7
17.01.2015.
u 13:56

Ima li što dodati vezano za izbore nakon tjedan dana odmaka, odgovorio je da ne.

Predsjednik RH Ivo Josipović koji je sudjelovao na obilježavanju 25 godina rada Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja odgovorio je na nekoliko novinarskih pitanja. Između ostalog rekao kako mu je sada prva zadaća da uredno, s poštovanjem i najboljim željama preda svoju dužnost nasljednici Kolindi Grabar Kitarović.

- Moj ured priprema dokumentaciju kako bi Grabar Kitarović mogla odmah krenuti s radom – rekao je Josipović. O stranačkom angažmanu ne razmišlja, odnosno mora uopće razmisliti još o svom društvenom angažmanu, a prije toga se vraća na sveučilište. - Sljedeći tjedan imam razgovor s dekanom, da vidim kada mogu početi s radom – rekao je.

Ima li što dodati vezano za izbore nakon tjedan dana odmaka, odgovorio je da ne. - Sve sam rekao u izbornoj noći, čestitao sam i jasno je tko je pobijedio, a sve druge špekulacije su netočne – odgovorio je Josipović.

Josipović: Sveučilišta bi sama trebala odlučivati o svom razvoju

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja obilježio je danas 25 godina rada. Kako su podsjetili, začet je u listopadu 1989. godine, rođen 1990. godine, a iste godine održan je i prvi opći štrajk u znanosti i javnim službama. - 12 mladih ljudi osnovalo je ovaj Sindikat s namjerom da uspostavi cijenu rada u znanosti i obrazovanju. Ovih dana se iz redova neoliberalnih zelota šalje poruka da sindikate treba ukinuti. Takav prijedlog uskraćuje građanima pravo da se bore putem svojih sindikata za svoja prava – ustvrdio je predsjednik Velikog vijeća Vilim Ribić.

Rekao je kako u 25 godina obrazovanje i znanost je u zaostajanju, a i prva mjera ove vlasti bila je obračun sa znanstvenicima, učiteljima i ostalim potplaćenim javnim službenicima. - Smanjenjem primanja za oko 20 posto, smanjili su raspoloživi dohodak radnika za puno više postotaka jer ljudima dio plaće odlazi na vraćanje kredita. Smanjenjem dohotka smanjila se potražnja, a povećava cijena struje i poreza – nastavio je Ribić.

Predsjednik RH Ivo Josipović pohvalio je rad sindikata, za ono što su učinili i za što su se izborili, a što će, dodao je, i sam koristiti kada se vrati u struku. No spomenuo je potreban malo drugačiji pristup samoj znanosti i obrazovanju spomenuvši prije svega potrebnu autonomiju. - Sveučilišta bi sama trebala odlučivati o svom razvoju – rekao je Josipović. I kao treću razinu djelovanja sindikata predsjednik vidi u ulozi kreiranja društva i politike.

>> Grabar-Kitarović: Nije ni Barbie što je nekoć bila

>> 'Ako je rekla da su Srbi politički Hrvati to znači da su Srbi nacionalna manjina koju mi respektiramo'

Komentara 47

IB
iva.begovic
14:01 17.01.2015.

Vjerujem da će Josipović biti toliko moralan da neće koristiti mogućnost Ureda bivšeg predsjednika poput Mesića.

DZ
DINAMO-ZG
14:18 17.01.2015.

Ajde da je barem neka korist od tebe nakon mandata, kada već nisi ništa radio za vrijeme istoga! Osim toga, interesira me kako to da na primjer poneke trudnice izgube radno mjesto kada odu na porodiljni, a "tri puse" ili "regiJon" ima osigurano mjesto na sveučilištu i nakon 5 godina?! Čime je on to zaslužio?? Lijep pozdrav svima koji vole Hrvatsku!

Avatar Baroudeur
Baroudeur
14:10 17.01.2015.

Cekaj, "spremamo dokumentaciju..." pa to bi moralo biti spremno svaki dan! Sto bi se dogodilo da se dogodi nesreca predsjedniku? Nitko nije nista spremijo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije