Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na zahtjev GONG-a

DIP provjerava HDZ-ove donatorske večere

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
10.12.2014.
u 19:34

Dosad prikupljeni novac bi se, kako kažu u HDZ-u, trebao isplatiti na račun stranke, a ne predsjedničke kandidatkinje

GONG je podnio prijavu Državnom izbornom povjerenstvu zbog HDZ-ove donatorske večere prošle nedjelje u Westinu na kojoj su se prikupljale donacije za predsjedničku kampanju Kolinde Grabar Kitarović. Temeljem teksta u jednim dnevnim novinama, GONG zanima jesu li donacije za Kolindu uplaćivane tvrtki Glasnik, u vlasništvu HDZ-a, pa je ta tvrtka novac potom uplaćivala na Kolindin račun i je li HDZ izravno, umjesto da to ide preko posebnog računa kandidatkinje, plaćao troškove njene kampanje.

Naime, prema zakonu o financiranju predsjedničke predizborne promidžbe sve uplate moraju ići preko posebnog računa kandidata/kandidatkinje. Dakle, nitko ne smije biti posrednik, kao što GONG zanima je li to bila tvrtka Glasnik i svi troškovi se moraju plaćati s tog računa.

- Zakon je jasan i nijedna stranka, a posebno ne HDZ koji je opterećen nepravomoćnom presudom za korupciju, ne smije si dozvoliti da ga ne poštuje – rekao je Dragan Zelić, šef GONG-a. U Kolindinom izbornom stožeru odbacuju optužbe i tvrde da je sve čisto. Mladen Pavić, glasnogovornik njene kampanje, tvrdi da su uplate donacija išle na Kolindin posebni račun, a da su donatori, temeljem ugovora koji su dobili, mogli birati hoće li novac uplatiti za Kolindu, odnosno na taj njen račun, ili će donirati HDZ, pa će novac uplatiti stranci. Na pitanje zašto se novac, na donatorskim večerama koje je HDZ organizirao za Kolindu, mogao uplaćivati i stranci, Pavić tvrdi da ni u tome nije ništa sporno i da imaju ''mišljenje revizora koji su to odobrili“. Kada je riječ o tome da je HDZ plaćao troškove Kolindine kampanje, Pavić kaže da je sve što se plaćalo u službenoj kampanji, kada zakon nalaže otvaranje tog računa, išlo preko njega. A da je pretkampanja-pretkampanja.

Večernji list prvi je objavio da će HDZ za Kolindu organizirati donatorske večere, a osim zagrebačke u planu su još četiri. U internom mailu koji je glavni tajnik Milijan Brkić uputio stranačkim članovima oko organizacije te večere piše da je nositelj organizacije HDZ-ova tvrtka Glasnik, ali da će donatori, koji su mogli uplatiti od 2000 do 10.000 kuna, novac uplaćivati temeljem pojedinačnih ugovora. Na večeri u Westinu prikupljeno je više od milijun kuna.

>> Kolinda objavila imovinsku karticu. Pogledajte što sve posjeduje

>> Sučeljavanja su uređena površno, šlampavo, neodređeno i nepromišljeno

Komentara 74

CR
crocro
17:47 10.12.2014.

Prije svega neka DIP javno objavi koliko Hrvatskih birača ima pravo glasovati za novu predsjednicu Republike i koliko se nalazi na popisima u konačnom broju na svim izbornim mjestima u RH. Da znamo razlučiti koliko ima birača a koliko duhova. Naravno da duhove ne možemo vidjeti, zato svi trebamo pratiti olovke kada se podignu od stola i eventualno naprave bilo kakav i bilo gdje kružić. Čim bi se primjetilo da se olovka "sama" diže sa stola, odmah je treba uhvatiti prije nego napravi kružić i spusti se "sama" ponovo na stol. Zato se postavlja pitanje tko će javno objaviti podatke o broju osoba upisanih u biračke popise?

DU
Deleted user
17:52 10.12.2014.

Udruga GONG je jedna ljevičarska pristrana organizacija koju plaća ovaj narod svojim izdvajanjima u državni proračun.

RI
riise
17:48 10.12.2014.

Uvijek sam za zakonito postupanje! Ali kod nas se to vrlo često radi selektivno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije