Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZADRUGA SVARUN Bez iskustva do ogledne stočne farme

Pravnici se potvrdili i u uzgoju mliječnih krava

08.12.2008.
u 17:43

Malo je tko prije pet godina vjerovao da će se planovi novoosnovane Poljoprivredne zadruge Svarun u Slavskom Polju, kraj Gvozda, od hrpe papira, rješenja i dozvola, prometnuti u unosan biznis. Bračni par Malobabić, Marica i Marko, oboje pravnici, odlučili su poslušati signale Europske unije i na bespućima područja posebne državne skrbi hrabro krenuti u posao, slijedeći svoju viziju.

Potpora županije
Sada je na njihovoj farmi, u Slavskom Polju, zaposleno devetero ljudi, koji se danonoćno brinu o 90 mliječnih krava i junica. A ako bilo koga u varaždinskoj tvrtki Vindiji pitate za tu farmu, o njoj će govoriti s puno poštovanja. Kako i ne bi kada svakoga mjeseca u hladnjake te poznate tvrtke s obronaka Petrove gore, iz Svaruna, stigne 1500 litara mlijeka, proizvedena ekološki, s farme opremljene najsuvremenijim uređajima. U Sisačko-moslavačkoj županiji prepoznali su pravi projekt, pa obitelj Malobabić, Marica, Marko i njihov sin Rade, koji je nedavno postao upraviteljem zadruge, uživaju punu potporu županije.

- U početku je bilo teško, nailazili smo na razne probleme, uglavnom administrativne, koje smo uspješno, jedan po jedan, rješavali.

Infocentar u školi
- Mnogi su se pitali kako se to dvoje pravnika usudilo krenuti u posao s kravama i malo tko je vjerovao u naš uspjeh. Mi smo samo slijedili svoju viziju, bili smo odlučni u tome i danas već imamo rezultate. Ovdje nije kraj. Uspjeli smo od županije, koja je prepoznala naše projekte, u Slavskom Polju dobiti na upotrebu zapuštenu zgradu osnovne škole, koju smo obnovili i u kojoj smo, u suradnji s nevladinom udrugom CCI, osnovali ruralni infocentar, u kojemu je školovanje poljoprivrednika već započelo - kaže Marica Malobabić.

Obitelj Malobabić grabi krupnim koracima naprijed, a staroslavenski bog Sunca Svarun, iz priča Ivane Brlić-Mažuranić, čije ime nosi njihova zadruga, ako je još gore, može biti zadovoljan.




Ključne riječi

Želite prijaviti greške?