Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA OTPAD Ugostitelji i opasno smeće

Povećati naknade i uvesti eko-rentu

02.02.2009.
u 17:33

DRAGANIĆ – Bura zbog otvaranja pogona za skladištenje i obradu opasnog otpada tvrtke Ekologija Maržić u Draganiću ne stišava se. Tijekom vikenda na Facebooku su pokrenute dvije grupe potpore mještanima pod nazivom: NE odlagalištu opasnog medicinskog otpada u Draganiću i Peticija: Za zdravi život u Draganiću... Prvi dan ovog tjedna dio vijećnika javio se s konkretnim prijedlozima općinskoj vlasti.

Nezavisni Andrija Jančić, osim što je predložio da se pozove inspekcija koja bi na licu mjesta provjerila jesu li hangari doista pogodni za obavljanje djelatnosti koju je najavila Ekologija Maržić, traži i uvođenje eko-rente.

– Predlažem drastično povišenje komunalne naknade za skladišni prostor, kako bi se zadovoljilo niz čimbenika u vezi tom opasnom djelatnošću. Mještani će biti izloženi riziku za njihovo zdravlje, dok će s druge strane tvrtka Ekologija Maržić voditi unosan posao.

Povišenjem naknade za taj skladišni prostor napravila bi se razlika između gospodarstvenika koji se bave proizvodnjom koja je manje profitabilna, ali i manje rizična za okoliš i ljude – kazao je, uz ostalo, Andrija Jančić. Svoj je prijedlog uputio Općinskom vijeću, Poglavarstvu i načelniku općine Draganić. Po njegovim riječima, i to je jedna od zakonskih mjera kojima se može otežati ili spriječiti otvaranje takve djelatnosti u samom središtu mjesta.

Javili su nam se i mještani Draganića, koji negoduju i zbog izbora tvrtke koja bi trebala obavljati takvu rizičnu djelatnost.

– Vlasnik tvrtke Ekologija Maržić po našim je saznanjima upetljan u poprilično mutnu privatizaciju i pretvorbu poduzeća za hotelijerstvo i turizam Pag P.O. To pokazuje i nalaz revizije iz kolovoza 2002. Po našim saznanjima, to nije obavljeno baš u skladu sa zakonom. Bilo je raznih propusta. Od nevaljane procjene vrijednosti hotela Pag, pa do propusta u stjecanju dionica obitelji Maržić, itd. Sve to stoji i u revizijskom nalazu koji smo uspjeli dobiti – istaknuli su naši sugovornici.

Mještani Draganića i dalje izražavaju sumnju da će tvrtka Ekologija Maržić taj posao doista odrađivati ozbiljno i odgovorno.

– Koliko znam, radi se o tvrtki čija je glavna djelatnost turizam. Prema svim informacijama i tu ne rade sve po zakonu, pa je pitanje kako će to funkcionirati ovdje u Draganiću – kazao je Ivica Vrbanić, član Općinskog poglavarstva.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?