Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŠTA SE PRILAGOĐAVA EU

Pisma skuplja 50 posto

VL
Autor
Nikola Sever Šeni
18.11.2008.
u 20:12

Od 1. siječnja cijena poštarine za pisma do 20 grama sa 2,30 kuna povećat će se na 3,50 kuna, potvrđeno je danas iz Hrvatske pošte. Iako za građane ovo predstavlja poskupljenje, u naravi je riječ o reorganizaciji poslovanja. Naime, uvode se nove stope pismovnih pošiljaka kojima se predviđa ukidanje stope za pošiljke od jedan do 20 grama.

Čekaju odobrenje
– Sadašnja cijena pisma do 20 grama je 2,30 kn ako je riječ o tipiziranom pismu, i 2,80 kn ako je riječ o netipiziranom pismu. Cijena pisma od 51 do 100 grama je 5,00 kn. Prijedlog novih cijena za pisma do 50 grama je 3,50 kn, a za pisma od 51 do 100 grama ostala bi 5 kn, kao i dosad – objašnjavaju u Hrvatskoj pošti i najavljuju:

– Prijedlog izmjena upućen je Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije i, ako dobijemo njihovo odobrenje, od 1. siječnja 2009. godine počet ćemo primjenjivati nove stope mase za pisma.

Toj će se stopi pridružiti pošiljke od 21 do 50 grama (koje su bile dio stope dva po cijeni od 5 kuna) u jedinstvenu stopu od 3,50 kuna. Ovaj proces već je odobrila uprava HP te je za primjenu potrebna još suglasnost Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije. Ovim će procesom za jednu i pol kunu po pošiljci pojeftiniti pisma od 21 do 50 grama, ali njih je u prometu znatno manje od pošiljaka do 20 grama.

– Hrvatska pošta se na ovaj potez odlučila zbog prilagodbe zakonskim odredbama u vezi s rezerviranim poštanskim uslugama te po uzoru na 13 država u sklopu Europske unije.

Naime, s 1. siječnja 2010. godine u rezervirano područje poštanskih usluga ubrajat će se pošiljke mase do 50 grama (sada 100 grama) – odgovaraju iz Službe za odnose s javnošću Hrvatske pošte. Kakve će biti posljedice ovih izmjena u stopama masa poštanskih pošiljaka, još uvijek nije poznato, ali u Pošti ne očekuju pad prometa.

Bez gubitaka
“Ne očekuje se pad prometa zato što je u ovom slučaju riječ o pošiljkama iz područja rezerviranih poštanskih usluga te zato što kao javni poštanski operator HP-Hrvatska pošta ovu uslugu mora pružati na cijelom teritoriju Hrvatske po istoj cijeni”, stoji u dopisu koji potpisuje Filip Smerdelj.

Ovogodišnje božićne i novogodišnje čestitke građani će slati po staroj cijeni od 2,30 kuna. Za iduću godinu odgovor o cijeni poštarine uskoro bi trebala dati Hrvatska agencija za poštu.


Promjene stopa usluga pošte

Ako to odobri Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije, od 1. siječnja 2009. mijenjaju se stope u poštanskom prometu. Građani će ih osjetiti kao poskupljenje veće od 50 posto pri slanju pisama do 20 grama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?