Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPLATA DUGA Izvansudskom nagodbom dogovoreno vraćanje duga za neplaćenu vodu

Petrinja u naredne tri godine mora plaćati po milijun kuna

26.11.2008.
u 17:41

PETRINJA - Vododopskrba Kupa i Privreda Petrinja napravile su velik korak u rješavanju svojih desetogodišnjih novčarskih problema, nastalih u poratnim godinama, koji sve vrijeme opterećuju poslovanje dviju tvrtki i brinu čelništva gradova Siska i Petrinje, udjeličara u tvornici vode kod Novog Selišta.

Dogovor o 3 milijuna
Nakon suđenja od najniže do najviše instance, sporazumno i dogovorno trećina duga namirit će se otplatom, umjesto sudskom ovrhom. Danas su direktori dviju tvrtki, Čedomir Hajduković i Zlatko Medved, potpisali ugovor o izvansudskoj nagodbi po kojoj će petrinjsko poduzeće sudski nespornih 3,044.958 kuna duga za isporučenu, a neplaćenu vodu od 1996. do 2001. otplaćivati iduće tri godine.

- Kao sljednik dužnika, odgovorno smo preuzeli obvezu vraćanja po 1.015.000 kuna godišnje i taj iznos redovito ćemo servisirati - obećao je Z. Medved.

Tri milijuna kuna samo je dio ukupnog dugovanja Petrinje od 9,861.104 kune. Za 6,8 milijun kuna u tijeku je postupak po ponovo zatraženoj reviziji na Vrhovnom sudu RH, a za 2,5 milijuna, obuhvaćenih presudom Općinskog suda u Petrinji, također je uložena žalba Županijskom sudu u Sisku. Neplaćena voda Petrinje svih proteklih godina stvara financijske probleme Vodoopskrbi. Računi su ušli u poslovne knjige, zbog njih smo iskazivali gubitke. S tri milijuna kuna plaćenih u iduće tri godine predstavljat će poslovnu dobit tvrtke - rekao je Hajduković.

Što s ostatkom duga
Potpisivanju ugovornog dokumenta nazočili su i čelnici dva susjedna grada.

- Ovom nagodbom došli smo do djelomičnog rješavanja problema koji je mučio Sisak i Petrinju, a nisu odgovorne sadašnje gradske vlasti. Država je dug za vodu trebala riješiti ranije, kao u Kninu i drugim sličnim slučajevima na područjima posebne državne skrbi, posebice Dalmaciji - kazao je zamjenik gradonačelnika Siska Veljko Novak.

- Mi sada ispravljamo ‘krive Drine’ za koje nismo krivi! Umjesto ranije pomoći RH, sada se vlasti Petrinje i Siska odgovorno ponašaju - uzvratio je dr. Krešo Kovačićek, zamjenik gradonačelnika Petrinje. Danas se nitko iz dviju vodoopskrbnih tvrtki i obaju gradova nije htio uputiti u prognoze o sudbini još oko 9,9 milijuna duga nastalog u prvim povratničkim poratnim godinama Petrinjaca.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?