Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVAČ

Peking - careva sjeverna prijestolnica

zid_kineski.jpg
import
18.04.2008.
u 15:08

Stoljećima je bio prijestolnica kineskih vladara koji su ovdje gradili svoje palače i ljetnikovce. Danas ga gotovo 14 milijuna ljudi zove svojim domom, a svi oni biti će domaćini ovogodišnjih ljetnih olimpijskih igara.

Gotovo 14 milijuna stanovnika zove Peking svojim domom. Drugi je najveći grad u Kini i nalazi se na njenom sjeveroistoku. Središte političke moći dokazao je kao sjedište kineskih vladara kroz stoljeća postojanja. Car Wu prvi je proglasio Peking glavnim gradom davne 1057. godine. Tijekom stoljeća grad je imao nekoliko imena poput Ji, Zhongdu, Dadu, a tek mu 1421. godine za vrijeme vladavine dinastije Ming, car Cheng Zu dao ime Beijing. Zapad je ovaj milijunski grad upoznao pod imenom Peking te se uz staro ime Beijing i dalje koristi.
Kažu za Peking da je jedan od rijetkih gradova u svijetu koji se mijenja tako brzo, a građevinske zone gotovo su svakodnevica ovoga grada. Postavši domaćinom Olimpijskih igara 2008., ulaganja i izgradnja glavna su okupacija. Niču novi hoteli, šoping centri i trgovačke zone, ali i sportski stadioni i dvorane. Modernizacija je vidljiva upravo kroz suvremenu arhitekturu, luksuzne hotele i spaja se sa socijalističkim strukturama, kulturnim i povijesnim zadnjima kineske tradicije. Gužva na ulicama i zagađeni zrak gotovo su jednaki bilo kojoj drugoj svjetskoj metropoli. Bez brige, Peking i dalje čuva i štiti svoje kulturno naslijeđe i prepun je turističkih atrakcija, parkova, hramova, kulturno-povijesnog blaga,...

Tragovima prošlosti
Priča o prvom čovjeku na području Pekinga, datira u doba prije pola milijuna godina. Fosilni ostaci Pekinškog čovjeka kao i njegovo oruđe i dokazi o korištenju vatre, pronađeni su na jugozapadnom dijelu predgrađa Pekinga i predstavljaju najstarije pronađene relikvije na području Kine. Povijest Pekinga kao grada započinje prije 3000 godina kada je markiz Yana pripojio teritorij Ji-a te učinivši grad Ji svojom novom prijestolnicom (mjesto se nalazi u blizini hrama Baiyunguan – Bijeli oblak). Gotovo 800 godina grad je bio prijestolnica dinastija Liao, Yuan, Ming i Qing. Krajem 13. stoljeća bio je i prijestolnica Kublaj Kana koji mu je u ono doba dao ime Dadu ili Velika prijestolnica, a bio je znan kao Khanbalig (Grad velikog kana). Godine 1368., Mingova vojska zauzela je grad i preimenovala ga u "Beiping" ili "Sjeverni mir". Grad počinje rasti, gradi se zid oko grada, palača i vrtovi, te se u konačnici tadašnji vladar seli iz Nanjinga u Beiping koji postaje nova prijestolnica i dobiva ime "Beijing" ili "Sjeverna prijestolnica". Tijekom revolucije i stvaranja Republike Kine grad je često mijenjao vladare. Godine 1421. Peking postaje glavni grad Kine  i takav status ima sve do 1911. godine do pada carskog režima. Nakon okupacije od strane Japana, građanski je rat u konačnici doveo do komunističke premoći pod vodstvom Mao Zedonga koji je 1949. godine na Trgu Tiananmen proglasio Narodnu Republiku Kinu. Za njegove vladavine srušeno je mnogo hramova, a uništavanje tradicionalne kineske kulture nastavljeno je sve do 1966. kada je Mao Zedong pokrenuo Kulturalnu revoluciju. Njegovom smrću 1976. na vlast dolazi Deng Xiaoping koji otvara zemlju prema svijetu i dopušta modernizaciju.


Tiananmen
U samom srcu grada pronaći ćete poznati Trg Tiananmen. Trg privlači tisuće turista koji žele vidjeti najveći trg na svijetu i trg koji je bio pozornica mnogim povijesnim trenucima. Povijesno gledano, trg je bio mjesto okupljanja i državnih ureda, vojnih parada, ali i nemilog događaja masakra demonstranata 1989. godine. Na trgu se nalazi nekoliko spomenika koji će vas uvesti u kulturu i povijest ovoga naroda poput Muzeja kineske revolucije, Maovog mauzoleja, ali i nekadašnja vrata Zabranjenog grada, Vrata nebeskog mira i Qianmen.


Zabranjeni grad
Mjesto koje nikako ne smijete izostaviti s popisa atrakcija grada. Zabranjeni grad sagrađen je u 15. stoljeću za vrijeme dinastije Ming, okružen je 10 metara visokim purpurnim zidom i jarkom te ima više od 9000 soba unutar 800 zgrada. Kineski astronomi smatrali su da upravo ovo mjesto ima kozmički značaj. Prema njihovom uvjerenju zvijezda Sjevernjača bila je nebesko središte, a samim time kraljevska rezidencija ovozemaljsko središte. Zabranjeni grad na jednom mjestu objedinjuje dvorane, vrtove, palače, trgove koji su bili dom vladarima dinastija Ming i Qing. Danas se ovdje u sklopu Muzeja nalaze vrijedne zbirke predmeta od žada, slike, porculan, predmeti od srebra i zlata, ali i relikvije izrađene od bambusa, drveta, odjeća, kipovi božanstava, pisani radovi i povijesni zapisi. Muzej Palace svake godine posjeti i više od osam milijuna turista.

Južno od Trga Tiananmen nalazi se Nebeski hram gdje su carevi dinastija Ming i Qing dolazili odavati počast Nebu i moliti se za dobru žetvu. Zanimljivo je da je zid koji okružuje hram u svom južnom dijelu četvrtastog oblika, a u sjevernom ovalnog. Ovakva gradnja proizašla je iz vjerovanja da je nebo okruglo, a zemlja četvrtasta. Svakog zimskog solsticija carevi su ovdje prinosili žrtve, a posljednja takva procesija održana je 1914. godine. Nebeski hram jedan je od četiri najznačajnija hrama u Pekingu. Ostali su Hram Sunca, Hram Zemlje i Mjesečev hram. Imate li vremena za upoznavanje grada svratite i do Tornja s bubnjevima (Drum Tower) u sjevernom centralnom dijelu Pekinga. Toranj je sagrađen u 13. stoljeću za vrijeme Kublaj Kana, a koji je pomoću vodenih satova, gonga i bubnjeva svim stanovnicima grada javljao kada treba ustati i kada poći leći. Hram Lama (Yonghe Palace) najveći je tibetansko-budistički hram i ujedno najpoznatiji izvan kineskog dijela Tibeta. Ovdje ćete pronaći najveći hram Bude (nalazi se u Guinnessovoj knjizi rekorda), visok 18 metara i isklesan iz jednog komada sandalovine! Dođete li ovdje, svakako posjetite i Konfucijev hram. Do hrama se nalazi Carska Akademija osnovana 1306. godine gdje su se učili jezici i borilačke vještine. Akademija je danas pretvorena u Glavnu knjižnicu.


Ljetna palača
Na sjeverozapadu Pekinga na jezeru Kunming pronaći ćete veličanstvenu Ljetnu palaču sagrađenu 1750. godine, a koja je služila kao ljetnikovac careva dinastije Qing. Ovdje se nalazi palača, prekrasni vrtovi, paviljoni, a svakako treba posjetiti privatno kazalište carice Cixi. Prošećite dugačkim hodnikom uz jezero sve do njegovog zapadnog dijela gdje ćete ugledati mramorni brod. Ovaj čuveni brod sagrađen je 1755. godine i u potpunosti je sačinjen od mramora. Na svakoj palubi nalaze se ogledala koja reflektiraju površinu jezera, a doživljaj je jedinstven – kao da sjedite na vodi.


Kamen do kamena
Dodajte još jedno svjetsko čudo svojem popisu. Za posjeta Pekingu, svakako je neizostavan obilazak Velikog kineskog zida, simbola kineske civilizacije i najveće vojne utvrde na svijetu. Gradnja zidina počela je u razdoblju 770.-221. godine prije Krista, a prvi car dinastije Qin je 221. godine pr. Kr. Je odlučio spojiti pojedinačne dijelove zidina do tada sagrađenih te je od tada Zid redovito bio proširivan, obnavljan i dorađivan. Svrha zidina bila je da spriječi ulazak nomadski plemena i pljačke na prostorima Kine. Veliki kineski zid koji danas možemo vidjeti i posjetiti, sagrađen je za dinastije Ming na području Badalinga u 16. stoljeću, a nalazi se svega 60ak kilometara od Pekinga. Zid je na ovom dijelu bio visok oko sedam, a širok oko pet metara. Kako je car naredio da svi stanovnicu sudjeluju u izgradnji zida, mnogi od njih upravo su ovdje i umrli pa je tako Zid dobio i pomalo mračan pridjev "najduže groblje na svijetu". Mrtvi nisu zatrpavani u zidine, kao što postoje neke priče, jer bi tijela zapravo oslabila strukture, već su mrtve pokapali pored samih zidina. Kineski zid ispričat će vam mnogo priča, od davnih vremena pa sve do današnjih dana kad su neki dijelovi zidina jednostavno strušeni jer se na tom mjestu moraju odvijati pojedini građevinski projekti, na drugim dijelovima pak lokalno stanovništvo koristi materijal za izgradnju kuća, ali je i sve češća pojava grafita koji uništavaju ovo impresivno djelo neprocjenjive kulturalne vrijednosti.


Što ne zaboraviti?
Krenete li u šoping, znajte da je cjenkanje uglavnom prihvaćeno u većini trgovina, a ponekad je upravo cjenkanje zabavnije od same kupovine. Naoružajte se strpljenjem i dobrom voljom i krenite u pohod! Pravi suveniri bit će svila, predmeti od žada, drveni i brončani kipići Bude, različite rukotvorine, tinta, kistovi, papirnate lampe i zmajevi, odjeća... Zabave ne bi smjelo nedostajati. Pekinška opera i akrobatske izvedbe svakako ne bi trebalo propustiti jer su dio kulturne scene ovoga grada. Vrijeme je moguće ispuniti i odlaskom u kuće čaja, kazališta, koncerte, disko klubove i barove.
Najljepše vrijeme za posjet Pekingu su proljeće i jesen. Zime su hladne čemu pridonose hladni vjetrovi iz Sibira. Ljeta su vruća i sparna, a temperature znaju prijeći i 40ºC. Udobna i laganija odjeća biti će vam potrebna za onaj ljepši dio godine, a ne zaboravite na udobne cipele koje će vam biti najvažniji dio "opreme". Odlučite li ipak ne toliko hodati uvijek možete iznajmiti bicikl koji je sigurno najbolji način za doživljaj Pekinga i stvaranje onog istinskog ugođaja gradske vreve milijunskog grada. Taksi je jeftino prijevozno sredstvo, ali preporučujemo da sa sobom imate papirić na kojem je željena destinacija napisana na kineskom jeziku (pitajte u hotelu za pomoć). Napojnica se u principu ne očekuje, ali je uvijek dobrodošla. Želite li nesvakidašnji doživljaj Pekinga, pripremite se za Olimpijske igre koje će, kako kažu, biti dosad neviđeni spektakl. Ove je godine kolovoz mjesec za posjet Pekingu, ali samo onima koji su spremni odvojiti i duplo više novca nego inače i prkositi vremenskim uvjetima. I ovoga puta odbrojavamo. Još 111 dana!

Želite prijaviti greške?