Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.03.2012. u 12:00

Za razliku od nadbiskupa Puljića, biskup Uzinić kaže da pedofilija nije samo kanonsko zlodjelo nego i težak zločin na građanskom području

Svi koji su bili zgranuti i ogorčeni izjavama zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića kojima je nastojao minorizirati razmjere pedofilije, državni pravni sustav podrediti kanonskome i izvrgnuti ruglu medije koji su izvještavali o pedofilskom slučaju u njegovoj nadbiskupiji, kao melem na ranu mogu doći riječi dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića. I to ne samo onima izvan Crkve, nego još više onima u Crkvi, koji su nakon nastupa mons. Puljića ostali doslovce zakinuti za dio informacija o najnovijim crkvenim pravilima i postupcima u slučajevima pedofilije.

“I jedan slučaj je mnogo. Nažalost, nije riječ o jednom pojedinačnom slučaju nego o zlu svjetskih razmjera”, kaže biskup Uzinić i dodaje da “pedofilija nije samo problem Katoličke crkve, koliko god da se u javnosti povremeno stječe takav dojam, ali Katolička crkva se s pravom osjeća najviše pogođena tim zlom jer je ponašanjem svećenika zlostavljača bitno kompromitirano njezino poslanje”.

On, za razliku od nadbiskupa Puljića (koji je, divna li čuda, baš prije bio biskup dubrovački i mons. Uzinić dobro se upoznao s njegovim radom i ostavštinom koju je zatekao u Dubrovniku) kaže da seksualno zlostavljanje maloljetnika nije samo kanonsko zlodjelo, već predstavlja težak zločin i na građanskom području. “Upravo zbog toga nužna je suradnja crkvenih i građanskih vlasti na tom planu, dakako uz poštovanje međusobnih kompetencija. Poštovanje procesnih normi, koje uključuju i dužnost suradnje s građanskim vlastima, a i prijavljivanjem zlodjela ondje gdje je to zakonom propisano, pomaže u izbjegavanju nepotrebnih pastoralnih iskrivljavanja crkvenog prava kakva su se događala u prošlosti kad se, u ime iskrivljenog shvaćanja razumijevanja i milosrđa, nisu dovoljno poštovali i provodili ni crkveni zakoni”, tvrdi biskup Uzinić, kojega je HBK delegirao na nedavni vatikanski simpozij o suzbijanju pedofilije u svećeničkim krugovima. Dakle, posve kompetentno i suvereno vlada tim područjem.

Štoviše, poziva svoje vjernike da, imaju li saznanja o takvim zlodjelima u njegovoj biskupiji, da dođu k njemu i prijave svaki slučaj kako bi mogao “poduzeti one korake koje predviđa kanonsko pravo, uključujući i suradnju s građanskim vlastima”.

I što je najzanimljivije i – s medijima. On kaže da se mediji i Crkva u takvim kriznim situacijama ne bi smjeli gledati “preko nišana”, jer nisu na suprotnim stranama. “Mi smo i trebamo biti suradnici jer, uvjeren sam da nas, uz one naše sebične interese očuvanja ugleda i senzacije, povezuje briga da se utvrdi istina, da se pomogne žrtvama i svima oštećenima, da se zločince pravedno kazni i na taj način spriječi ponavljanje zla”, poručuje mons. Uzinić i posve jasno definira stav vrha Crkve o pedofiliji među svećenicima, koja je kroz pojedinačne slučajeve nanijela teške rane žrtvama, ali i samoj Crkvi. A skrivanje, zataškavanje i/ili minoriziranje slučajeva od najodgovornijih osoba još ih samo povećava i to na štetu svih onih dobrih i svetih, dragih i evanđeoskih svećenika koji Crkvi vjerno služe. A koji su, na sreću, u velikoj i najvećoj većini.

Komentara 9

ST
stefff
14:11 26.03.2012.

koliko se got cuvali oni ce idalje raditi

TA
tapiros
14:17 26.03.2012.

Lijepa izjava mons. Mate Uzinića! Na žalost današnji vrhovni kler u HR na čelu sa Božanićem se ne snalazi dobro. Crkva je oduvijek bila napada i iznutra i izvana i zato treba imati mudre i duhovne ljude na čelu - a sada to nema! Ok današnji Biskupi nisu tako loši kao oni u vrijeme inkvizicije npr., ali nisu niti dovoljno duhovni pa su zaboravili da se svako zlo ubija (i to doslovno) poniznošću i krepostima. Današnji vrhovni kler je u ratu! Sve je objašnjeno u katekizmu - samo se toga treba prisjetiti i udari zlo dobrotom, a ne ratovati. Ak je Isus mogao prati noge apostolima, možemo se valjda i svi mi poniziti i biti pobjednici!

Avatar Becarina
Becarina
13:21 26.03.2012.

Djeco cuvajte se ovog novinara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?