Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.08.2013. u 12:00

Pravo je svakoga čovjeka da ne čini ono što mu njegova savjest ne dopušta.

Premda je u slučaju Jage Stojak iz Knina očito da se radi o diskriminaciji zbog vjerskih stavova i opredjeljenja (pa bi se mogle aktivirati i klauzule Zakona o suzbijanju diskriminacije), cijeli slučaj ima i dodatnu, tj. višu dimenziju. Nije nužno, naime, da liječnik ili medicinski djelatnik odbije obavljati pobačaje isključivo zbog svoga vjerskoga stava.

Jedan odličan liječnik, naš vrhunski ginekolog, rekao mi je prije dosta godina da više ne radi pobačaje. Znajući da je ateist (danas možda i agnostik), začudio sam se tome stavu, no on se pozvao na svoju savjest. Savjest mu je govorila da zatire život u njegovu početku i život s tom sviješću nije mogao podnositi. Nije morao, naime, biti vjernik da mu se aktivirala njegova osobna i ljudska savjest.

Radi se, dakle, o pravu svakoga čovjeka da ne čini ono što mu njegova savjest ne dopušta. Bilo to na radnome mjestu, na ulici, u društvu, svejedno. Moderna država takve bi ljude trebala honorirati jer su oni, zapravo, čuvari njezine savjesti. U praksi se, dakako, događa suprotno i savjest se ne tretira kao krepost, već kao grijeh. I to kao javni i društveni grijeh, zbog kojega se čak može ostati bez posla i kruha.

I evo nas opet na pitanju savjesti. Ali onih koji su taj otkaz kadri potpisati. Svjesni da će ugroziti nečiji život i egzistenciju. I to ne zbog toga što se radi o lijenčinama i neradnicima. Upravo suprotno, riječ je o ljudima s viškom osobne i društvene savjesti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?