Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.01.2011. u 12:00

Javna predstava s odnošenjem slika valjda je za cilj imala još više podići masi i pojačati revolt.

I kada je vladao, i sada kada ne vlada, Ive Sanadera pune su novine. No novine su sada pune i njegove obitelji. Mnogo više nego dok je vladao.

Dok je imao vlast, mediji bi tek povremeno i uzgred objavili nešto o njegovoj supruzi i o kćerima. Od kada je pobjegao u Austriju i završio u zatvoru, mediji su, valjda jednako koliko i njega, puni i njegove familije. Ne samo raznih priča, prepričavanja i nagađanja povezanih s njegovom suprugom i kćerima, nego i s njegovim bratom. Pa i s puncem i s punicom. Cijela je obitelj pod sumnjom, pod svojevrsnom istragom. Tzv. individualizacija krivnje sve se više pretvara u posebnu vrstu obiteljske odgovornosti.

Ivo Sanader dugo je živio vani i izgleda da je zaboravio naš mentalitet, naše stare navade i običaje. Ili ih pak nije ni znao. Prije svega da dok netko ima moć mnogi mu se umiljavaju, laskaju mu i dive mu se.

Sanader je, čini se, bio uvjeren da je to i iskreno. Nasmiješena i razdragana lica oko njega upućivala su na takav zaključak. Podaništvo oko njega kanda mu je pomaknulo realnost. Vidio je, izgleda, samo ono što mu je podmetnuto kao realnost. Oko njega nije bilo samo jednoličnih i bezličnih, nego i dvoličnih. Dok je imao moć, svi su se podanici okupljali oko njega, a kada se odrekao vlasti, i oni su se odrekli njega. Valjda s jednakom lakoćom s kojom su ga slijedili. Ako je s vlasti otišao uvjeren da će ga se zvati da se trijumfalno vrati, onda Sanader očito nije shvatio ni naše ljude ni običaje.

Sanaderov se kult iz masovnoga štovanja preobrazio u suprotnost, u masovnu gorčinu i u uvjerenje da je posrijedi njegova izdaja pučkoga povjerenja. Štovatelji njegova kulta pretvorili su se u ikonoklaste. Kao što su ga gorljivo slijedili i vjerovali mu, tako su se jednako žestoko i okomili na nj. Zapravo su njegovi sljedbenici (bili) kivni ne samo na Sanadera nego i na same sebe. Na njega kako je mogao “to učiniti”, a na sebe kako su se dali toliko njime fascinirati i prevariti. Vjerojatno je baš među takvima i najviše onih koji bi Sanadera odmah strpali u Remetinec. Pa možda i takvih kojima nitko ni u obitelji bivšega premijera nije nedužan.

To je dio one naše tradicionalne svijesti i patrijarhalne političke kulture u kojoj pojedinac nije samo pojedinac, pa onda i obitelj snosi odgovornost za njegove postupke. U tome se tipu svijesti, možda i nesvjesno, nalazi i uvjerenje da ni porodica ne može biti izuzeta od onoga što je učinio ili nije učinio neki njezin pripadnik. Problem je toga tipa političke kulture manjak prave mjere. Kada se kod nas nekoga hvali, pogotovo ako je na vlasti, tada ga se neumjereno veliča, a kada se nekoga tko više nije moćan kudi i ruži, tada ga se nastoji svesti na ništicu.

Vjerojatnije je da je obitelj Ive Sanadera manje znala što on čini nego ministri i vrh HDZ-a. Ako za to nisu znali ni ministri ni stranački vrh, onda je to politički jadno. Ako su u Sanaderovoj vladi i u njegovoj stranci to znali, ali su šutjeli, onda je to politički i ljudski porazno. Nema baš neke etičnosti ni mjere ni u onome što se događa obitelji Sanader. Ženu mu novinarske nevježe uhode na predavanjima, a “istraživačko novinarstvo” trijumfalistički objavljuje koliko je novca s bankovnog računa podigla u dva dana.

Javna predstava s odnošenjem slika iz obiteljske vile bivšega premijera (kao da slike nisu mogle biti komisijski pregledane i popisane) valjda je za cilj imala još više podići masi, još dići revolt protiv Sanadera. Nije da taj revolt i prijezir nije zaslužio.

Svojim skupocjenim satovima, viletinom u centru Zagreba i slikama Vlaha Bukovca. Najlakše je tuđim bogatstvom ozlojediti siromašan narod. Dio je toga pučkoga bijesa i zluradosti stoga lako prenesen i na obitelj bivšega premijera. Za takav javni odnos prema njegovoj obitelji ni Ivo Sanader nije nedužan. Ali je li i kriv za sve za što ga se optužuje, trebao bi utvrditi sud, a ne na Sanadere ozlojeđeni.

Komentara 22

Avatar Robinzon
Robinzon
12:52 19.01.2011.

Moja žena o meni zna i o no što ja neznam o sebi.Ljuta je kada ne donosim dovoljno ni kada na lotu dobijem, pa mi se pomalo gade oni koji suosjećaju sa obitelji Sanader, i u slučajevima kada je to opravdano. Evo, i mene je pogodila u srce izjava gospođe Mirjane, kako joj kćer ide u diskać u Mađarsku, jer se zbog petljanja novinara u njihov privatni život, nemože oraspoložiti u Hrvatskim diskaćima.Pa to je stvarno prestrašno.

SN
snovak45
13:06 19.01.2011.

Da raji oduvjek treba arena, hajka i za sve kriv Pedro - notorna je stvar. Mediji su tu da im fotografiraju metu i lavine svih onih zluradih, a gladnih linča navalit će ( hrabro - anonimno ) na ( ovdje političku ) lešinu. Nije dovoljno što je meta u zatvoru, što se vodi proces... Ne, zakon nije dovoljan... Bijesna svjetina jedina \"zna\" što je sve ovdje potrebno...

CI
cici14
12:24 19.01.2011.

hM Što se tu ima komentirati. Imovinu sam brzo prodao, pokretnine prebacio na račun u Švicarskoj, BMW i Mercedes prepisao na kućnog ljubimca Buharića, pa nek se s njim dogovaraju poreznici. A ovih sto duluma u Babinom docu ionako nikadd nisam vidio i ne znam gdje je to, pa nek porez na šikaru plača ko hoće. E idem stiže koktelić! A di sam? A piše nešto kao Copacabana, Cubana, Ciprijana, jbg ne kužim ništ osim materinjeg jezika, koji mi je duboko u srcu do slijedeće prigode, kad opet budu pretvorbe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?