Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kupujte povoljno

Psihologija potrošnje: kako pametno trošiti svoj novac?

Kupovina
Thinkstock
08.06.2012.
u 09:51

Novac je za mnoge apstraktan pojam te često ne znamo koliko će nam se neka investicija isplatiti u budućnosti. Što trebate znati kako biste bolje odlučivali?

 

Omjer cijene i kvalitete svakako je jedan od najvažnijih parametara pri kupnji namirnica. Ako za izdvojeni novac dobije ono najbolje onda je kupac zadovoljan i vrlo je vjerojatno da će se opet vratiti. No, ipak postoji mnogo slučajeva u kojima nas određeni trikovi trgovaca zavedu i natjeraju na kupnju. Premda u tom trenutku nismo u novčanoj mogućnosti ili se jednostavno zanesemo cijenom, ambalažom ili nečim drugim. Tada naša iracionalnost dolazi do izražaja te kupujemo impulzivno, ne razmišljajući o svojoj financijskoj budućnosti.
Razgovarali smo s Andrijanom Mušurom, stručnjakinjom za ponašanje potrošača predavačica, koja nam je otkrila koliko trgovci koriste spoznaje iz psihologije. "Trgovci, u načelu, koriste neke spoznaje iz psihologije. U trgovinama možemo primijetiti da su značajne informacije istaknute (akcije, popusti). Što se tiče određivanja cijena, trend psiholoških cijena koje završavaju na neparne brojeve te na „9“ koristi se u većoj mjeri kod proizvoda iz nižih cjenovnih kategorija jer pri odlučivanju o manje skupim proizvodima ne posvećujemo mnogo vremena i truda. Kod nas je taj trend proširen na sve kategorije proizvoda bez obzira na cijenu. Često se koriste „referentne“ cijene kada se na cijeni prekriži stara cijena i istakne nova snižena. U medijima smo vidjeli brojne zloupotrebe ovog načina označavanja gdje trgovci računaju na to da potrošač neće obratiti pozornost. S obzirom na to da smo u okolnostima kada se broji svaka kuna, tu su se trgovci malo preračunali. Točno se zna koja je granica razlike u cijeni koja čini razliku između značajne i neznačajne promjene."

Omjer cijene i kvalitete svakako je jedan od najvažnijih parametara pri kupnji namirnica. Ako za izdvojeni novac dobije ono najbolje, onda je kupac zadovoljan i vrlo je vjerojatno da će se opet vratiti. No, ipak postoji mnogo slučajeva u kojima nas određeni trikovi trgovaca zavedu i natjeraju na kupnju. Premda u tom trenutku nismo u novčanoj mogućnosti ili se jednostavno zanesemo cijenom, ambalažom ili nečim drugim. Tada naša iracionalnost dolazi do izražaja te kupujemo impulzivno, ne razmišljajući o svojoj financijskoj budućnosti.

Razgovarali smo s Andrijanom Mušurom, stručnjakinjom za ponašanje potrošača, koja nam je otkrila koliko trgovci koriste spoznaje iz psihologije.

"Trgovci, u načelu, koriste neke spoznaje iz psihologije. U trgovinama možemo primijetiti da su značajne informacije istaknute (akcije, popusti). Što se tiče određivanja cijena, trend psiholoških cijena koje završavaju na neparne brojeve te na „9“ koristi se u većoj mjeri kod proizvoda iz nižih cjenovnih kategorija jer pri odlučivanju o manje skupim proizvodima ne posvećujemo mnogo vremena i truda. Kod nas je taj trend proširen na sve kategorije proizvoda bez obzira na cijenu. Često se koriste „referentne“ cijene kada se na cijeni prekriži stara cijena i istakne nova snižena. U medijima smo vidjeli brojne zloupotrebe ovog načina označavanja gdje trgovci računaju na to da potrošač neće obratiti pozornost. S obzirom na to da smo u okolnostima kada se broji svaka kuna, tu su se trgovci malo preračunali. Točno se zna koja je granica razlike u cijeni koja čini razliku između značajne i neznačajne promjene."

Ostatak članka pročitajte na Pametnoj kuni.

O povoljnoj kupnji, robnim markama i sličnim temama doznajte više u specijalu "Moja najpovoljnija kupnja", samo na Pametnoj kuni.

Komentara 1

VI
vital
12:31 09.06.2012.

tipično hrvatski, kako spiskati. Zašto ne savjetujete kako zaraditi i uštediti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije