Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gojko Drljača
Autor
Gojko Drljača

Odlazak najdugovječnijeg guvernera HNB-a

\'10.12.2010 .Trg marsala Tita, Zagreb -  Zeljko Rohatinski, guverner HNB na dodjeli nagrada HHO. Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Patrik Macek/PIXSELL
05.06.2012. u 12:00

Guvernera kojim smo se ponosili zamijenit će kooperativnijim. Je li to mudro?

Odlazi veliki guverner, Željko Rohatinski. Pedigre znanstvenika, proračunatost šahista, odlučnost, dosljednost, osjećaj za trenutak i povremena przničavost pretvorile su ga u najkarizmatičnijeg protagonista hrvatske političko-ekonomske scene u zadnjem desetljeću. Nakon što je dobio nagradu za najboljeg guvernera centralnih banaka na svijetu, mogli ste se ponositi što imate ne samo poštenog i odlučnog nego mudrog, uspješnog guvernera središnje banke, čovjeka tako različitog od koruptivno-klijentelističkog lica nesposobnih predstavnika većine hrvatskih državnih institucija.

Rohatinski vjerojatno mora otići jer jednostavno nije bio dovoljno blizak SDP-u i velikim hrvatskim bankama. Političari vjerojatno ne žele u fotelji šefa središnje banke gledati guvernera koji bi mogao biti nekooperativan, a bankarima je sasvim sigurno davno dosadilo dobivati po prstima, pogotovu kad su u pitanju spekulacije na deviznom tržištu.

To što muca, vremenom je prestalo biti mana guvernera Rohatinskog. Govorna mana davala je njegovim javnim istupima dozu mističnosti. Možda zato što ste u dugim pauzama, dok se guverner borio s glasovima, imali dovoljno vremena razmisliti o pravoj dubini, težini i odmjerenosti njegovih riječi.

Najveća zasluga guvernera Rohatinskog stabilna je kuna. Devalvacija kune, što god tko rekao, uz dugove u stranim valutama, bila bi nacionalna katastrofa. Ukratko, bilo je časno živjeti s Rohatinskim kao guvernerom, samo da Ivica Todorić nije pomogao bolesnoj supruzi Rohatinskog kupiti kuću. U tom trenutku nestalo je 75 posto njegove aure nedodirljivog, gotovo svetog. Šteta.

Komentara 26

JV
j.vojvoda
12:55 05.06.2012.

Da bi danasnja vlast, kukuriku koalicija, sto brze, i uspjesnije unistila hrvatski puk, hrvatsku drzavu, treba je u potpunosti osiromasiti. S ovim guvernerom to nije bilo bas lahko, pa ga treba zamjeniti. Treba podobni za za taj posao.

VF
vferari
14:12 05.06.2012.

j.vojvoda@ zašto pišeš o nečemu što nemaš pojma?Većina ekonomskih stručnjaka opozicije i neovisnih odavno traže smjenu Rhatindkog zbog podilaženju krupnom kapitali,uvozu a ima sukoba interesa naprimje Todorić i još neki tajkuni.

OB
-obrisani-
23:48 05.06.2012.

ovog trena nista nije mudro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?