Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.09.2013. u 10:27

Cilj odgoja, obrazovanja i školovanja jest formirati cjelovitost ljudske osobe u korist same osobe, njezine obitelji, naroda, Crkve i društva

Jutros su ponovno zazvonila školska zvona. Dragi mladi prijatelji, sve vas iskreno pozdravljamo na početku nove školske godine. I ovo ljeto je brzo prošlo. Tek što se dobro opustimo, evo novog početka. Posebno želimo dobar početak onoj djeci koja ove godine započinju svoje školovanje. Naš odgoj i obrazovanje traju cijeli život, ali posebno mjesto zauzimaju u našem životu dok se školujemo. Cilj odgoja, obrazovanja i školovanja jest formirati cjelovitost ljudske osobe u korist same osobe, njezine obitelji, naroda, Crkve i društva. Stjepan Krasić u svojoj knjizi “Nastanak i razvoj školstva od antike do srednjeg vijeka“ naveo je veliki broj osoba što su rekli o školi i odgoju. Izdvojio bih za početak školske godine dvojicu. Filozof Francis Bacon reče čemu služi škola: „Povijest podučava ljude, pjesništvo ih sokoli, matematika čini oštroumnima, moral čini odgovornima, a logika i retorika sposobnima za raspravljanje“. Ciceron je naglasio: “Koji veći dar možemo darovati svojoj domovini od onoga da izobrazimo i odgojimo mladež?” Prve sustavne škole počele su u Grčkoj, koja je kolijevka europske civilizacije i znanosti. Zahvalimo roditeljima, učiteljima, nastavnicima, profesorima i društvu da živimo u vremenu kad se možemo školovati i sustavno odgajati. Škole su nam nekada bile na visokoj razini. Trebale bi danas biti na još većoj, ako želimo konkurentnost s bogatim u europskim zemljama. Zato trebamo svi podupirati školstvo kako bi nam iznjedrilo što više stručnjaka, ali ne na uštrb moralnog odgoja. Važno je da tijekom školovanja stječemo radne navike. One su važnije od samih ocjena. Zato je važno, dragi učenici, da napravite dnevni raspored učenja kod kuće odmah od prvih dana nove školske godine. Ako steknemo radne navike, dobre ocjene će same od sebe s vremenom dolaziti. Uz radne navike i ocjene vrlo je važan i odgoj, naše ponašanje, pristup. U ponašanje spada naš odnos prema roditeljima, odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima i profesorima. Odgoj budi, potiče i promiče u nama ono što je najvrednije i najplemenitije. Svaka osoba ima u sebi puno dobroga i plemenitoga. Dobro i plemenito se u nama razvija u susretu s drugima: kolegama, kolegicama, učiteljima, nastavnicima i odgojiteljima. Posebno se razvija kada prihvaćamo i poštujemo jedni druge u iskrenoj ljubavi te bodrimo jedni druge na tom putu rasta. Škola ne smije učiti đake natjecanju, nego suradnji i timskom radu. Odmah na početku školske godine postavimo pozitivne ciljeve i iz dana u dan, korak po korak, ostvarujmo ih! Neka svima vama, dragi učenici, i svima koji radite u školama bude uspješna nova školska godina!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?