Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Novi Zeland testirao vožnju zrakoplovom na biljno ulje

31.12.2008.
u 10:09

Putnički zrakoplov boeing 747-400 novozelandske zrakoplovne kompanije uspješno je okončao dvosatni testni let tijekom kojega je dijelom kao gorivo korišteno biljno ulje.

Ovaj je pionirski let upriličen kao kruna istraživanja i želje pronalaska alternative klasičnom gorivu, čime bi se smanjili troškovi prijevoza ali i emisija ispušnih plinova, obznanili su iz Air New Zealanda, kompanije koja je pokrenula ovaj projekt.

Jedan motor letjelice koristio je za svoj pogon mješavinu 50 posto standardnoga zrakoplovnog goriva i 50 posto biljnog ulja.

Još je početkom ove godine kompanija Virgin Atlantic testirala letove uz pomoć derivata goriva biljnog podrijetla, poput kokosova oraha.

Novozelandskim boeingom upravljao je pilot David Morgan koji je izrazio zadovoljstvo vožnjom na biljno ulje te radom motora. Međunarodna asocijacija zračnih prijevoznika izjavila je kako očekuje da desetina goriva za pogon zrakoplova do 2017. bude biljnog podrijetla.

Kritičari uporabe biljaka za proizvodnju pogonskog goriva ističu kako će napredak ove tehnologije u sadašnjim uvjetima dovesti do još skuplje proizvodnje hrane, ali i njezine nestašice.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?