Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNA INVENTURA

Naftni uvod u glavni Obamin posao

12.12.2008.
u 12:12

SUB. 6. 12.
Hrvatska – kao djedovina HDZ-a
Što god je ministar financija Šuker veći div tijelom – to je sve manji politički patuljak. Bio je možda najaktivniji HDZ-ov oporbeni zastupnik u vrijeme Račanove vlasti, te se činilo – Bože, što bismo procvjetali da ovaj pobijedi na izborima! I pobijedio je, dvaput. A sad mirne duše može sjesti za stol s “crvenim” kolegom Crkvencem da izračunaju tko je više zadužio Hrvatsku u inozemstvu. Ministar Crkvenac, vraćajući se iz Londona, Pariza ili Tokija, na sav se glas hvalio kako je upješno prodao hrvatske državne obveznice, to jest kako je uspješno zadužio Hrvatsku, a s istom lakoćom o prodaji ili zaduženju Hrvatske sad govori Šuker. Pa će reći: da bi se osigurao rast plaća državnih službenika u idućoj godini, potrebno je ili nešto hrvatskoga prodati, ili se vani zadužiti, a kako se cijena “obiteljskog srebra” prepolovila, dug je jedini izlaz. Na potpuno isti način kao nekad Račan i Crkvenac danas se Sanader i Šuker ponašaju prema Hrvatskoj – kao da je njihova djedovina. Šuker je navodno pripadao “tvrđem”, domoljubnijem dijelu HDZ-a, ali se pobrinuo da si osigura jedno od najviših mjesta na sramotnoj ljestvici onih koji su Hrvatsku rasprodali i bacili u dužničko ropstvo.

NED. 7. 12.
Stepinac iznova – prijeko potreban
HDZ je u kratko vrijeme zadao Crkvi tri teška udarca. Prvi je Zakon o diskriminaciji, izrazito protukršćanski, drugi je najava predmeta – religijska kultura, koji će ugroziti vjeronauk u školama, i treći – hrvatska potpora protukršćanskoj Deklaraciji o ljudskim pravima, seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu koju će Francuska u ime EU predložiti u UN-u. Danas je nakon mise potpisivana Peticija za zaštitu prava i dostojanstva ljudske osobe i obitelji. Na izborima potkraj 2003. godine Crkva je gotovo otvoreno bila za HDZ, četiri godine poslije iz crkvenoga miljea poslana je neslužbena preporuka biračima – između dva zla, to jest između SDP-a i HDZ-a, izaberite manje, to jest HDZ. Premda crkveni vrh već odavno zna tko je i kakva je morala Ivo Sanader, premda zna pod kojim uvjetima – a jedan od njih je temeljita dekristijanizacija zemlje – Hrvatska može biti primljena u EU, Kaptol je s vlašću u izvrsnim odnosima. Ako je svojedobno Tito nagovarao Stepinca da se odvoji od Vatikana, te ako je to Stepinac odbio – danas imamo goleme naslove u novinama “Hrvatska protiv Vatikana”. Zaključak se nameće sam od sebe: Stepinac je kukavičkoj Crkvi i Hrvatskoj koju vode bezbošci iznova prijeko potreban!

PON. 8. 12.
Dok kod Dijane i Ace trešti...
Kad je 2006. bačeno kamenje na srpske kuće blizu Škabrnje, Mesić je dojurio tješiti “ugrožene Srbe”, no nije svratio u Škabrnju, gdje je umjesto kamenja radila kama. U Škabrnji nije bio nikad ni prije ni poslije. Pa zašto se čuditi što bivši tajnik Šešeljevih radikala a sada član Nikolićeve Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, koji je posjetio Srbe povratnike kraj Zadra, također neće “svratiti” u Škabrnju: za tamošnje zločine “nikad nije čuo”! Škabrnjani su, i u stihovima, na svojim internetskim stranicama izrazili ogorčenje zbog Mesićeva ignoriranja jednog od najstrašnijih zločina u ratu, a sada će se na tim stranicama predsjednik naći u šešeljevskom društvu. Vučić je samo jedan od niza primjera koji pokazuju gostoljubivost politike, medija i menadžera prema osobama otvoreno sklonim četništvu (dolazak u Hrvatsku Vuka Draškovića, nastupi raznih pjevača, sudjelovanje kokardi u HTV-ovoj “Latinici”, u “Nedjeljom u dva” i drugim emisijama) dok se isdodobno progone i zabranjuju hrvatski domoljubi poput Thompsona te im se na TV podmeću udbaške namještaljke. Neka kod Dijane Čuljak i Aleksandra Stankovića trešti montirani “Jasenovac” kako se za Škabrnju nikad ne bi čulo!

UTO. 9. 12.
Naftni uvod u glavni Obamin posao
Demokracija i tržišno gospodarstvo – dvije su svete krave Zapada koje su odavno poprimile biblijsku autoritativnost. Pa se sad pitam koje su to tržišne zakonitosti, koje promjene u ponudi i potražnji, uzrokovale ono naglo poskupljivanje barela nafte koje je prije dva mjeseca bilo doseglo cijenu od oko 150 dolara i potom naglo pojeftinjenje koje je sada tu cijenu spustilo ispod 50 dolara!? Kakvo tržište, kakva ponuda, kakva potražnja! Bit će da treba velikog američkog takmaca Rusiju, koja živi uglavnom od izvoza energenata, baciti na koljena. I kao što manipuliranje cijenom nafte nema blage veze s jednom svetom kravom Zapada – tržištem, tako ni američko-britanska okupacija Iraka nije imala blage veze s drugom svetom kravom – demokracijom. Neki analitičari tvrde da je Barack Obama političko dijete strateške američke skupine koju vodi Zbigniew Brzezinski, a navodno mu je glavni zadatak – slamanje Rusije. Naftni uvod u taj posao – već ima.

SRI. 10. 12.
Branitelj zakasnio, grabež na vrijeme
Godinama nisam pročitao nešto sramotnije od priopćenja Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti nakon što se razvojačeni branitelj Robert Kralj automobilom zabio u vrata Hrvatskog sabora. Prvo je nesuzdržljivo proglašen luđakom, zatim je naglašena jedna njegova privatna nevolja – stalni sukob s obitelji (u kojim su se ono režimima ministarstva bavila čovjekovom privatnošću?!), ali je i takav, sve dok nije pokrenuo upravni spor protiv Ministarstva, primao opskrbninu od čak – 763 kune! Koja svota! Otprilike trećina vrijednosti šešira ministrice Kosor. I dok je braneći domovinu utirao put svojim sadašnjim nevoljama, ministrica je Kosor, skakućući od stolice do stolice, pravila karijeru i do bogatunskih razmjera širila svoj stambeni komoditet na kvadratima države koja je svoga branitelja Roberta Kralja stjerala u očaj. Zamislite, čak je rečeno da je zakasnio sa zahtjevom da mu se prizna status ratnog invalida! Koji odvratni cinizam prema čovjeku koji nije bio zakasnio dati svoju mladost i svoje zdravlje za povlastice onih koji su grabili – na vrijeme!

ČET. 11. 12.
Kad vas partner iznevjeri...
Gotovo dvadeset godina povjesničar Ivo Banac krio je svoj antikomunizam, ili se bar suzdržavao od iritantnog načina na koji bi ga pokazivao. Takav, gotovo dva desetljeća bio je jedna od ikona lijevo-liberalne javnosti. Ali otkad je predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, pogotovo otkad se cio niz puta, pa i nasuprot Mesiću – zauzeo za ujednačen odnos prema totalitarizmima iz prošlosti, pa su mu se na udaru našli Tito i drugi “antifašisti”, te otkad je ustvrdio da ustašoidna desnica u Hrvatskoj nije ni relevantna ni politički organizirana, velik dio lijevo-liberalnih pera okrenuo se protiv poznatog profesora s Yalea. Napada ga se i s nevažnim povodima i s vrlo slabašnom ili nategnutom argumentacijom, pa je tako i pod paljbom zato što je HHO ove godine odlučio Nagradu “Miko Tripalo” za ljudska prava dodijeliti glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Premda je sporno Bančevo trošenje saborskog novca kao pravni slučaj završeno i otpisano, spočitava mu se da Bajića nagrađuje zato da ga kazneno ne goni! Nije baš uvjerljivo. Ali se potvrđuje pravilo: kad vas ljubavni politički partner iznevjeri, i nos mu postaje ružan!

PET. 12. 12.
Vraćamo li se trećoj dojci?
Negdašnji vlastodržac kongoanske pokrajine Katange slavni Čombe bio se zaljubio, kako kaže vic, u još slavniju glumicu Brigitte Bardot. Navaljivao Čombe dugo i neumorno, pa da bi ga se otarasila, BB mu poruči: može, ako mu je ona stvar duga 30 centimetara. Razdragani Čombe na to uzvrati: Čombe voli, Čombe pati, Čombe će da skrati. Ako je vjerovati glavnoj vijesti ovoga tjedna, ubuduće muškarci neće imati takvih nevolja. Istraživanja pokazuju: zbog toga što je svijet izložen utjecaju sto tisuća kemikalija, mužjaci svih vrsta kralježnjaka, a među njima i ljudi, rađaju se sve feminiziraniji, a jedan od pokazatelja su i sve manji penisi. Prvi dio romana “Lumbur” Güntera Grassa zbiva se u vrijeme matrijarhata u nekoj europskoj zabiti, žena ima tri dojke, a obespravljeni i glupi muškarac i ne zna da se djeca rađaju zato što on ženu oplodi. Ide li tako svijet unatrag? Hoće li povijest, nakon što je dugo bila muška pustolovina, baš zbog posljedica te pustolovine završiti kao ženska diktatura!? Osobno me to pitanje baš puno i ne dira, jer sa svojim godinama i prijenosom užitaka na jelo, ribičiju, čitanje itd. više jedva znam jesam li muško ili žensko.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?