Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sumnjivo kolekcionarstvo

Pod istragom 107 djela: Čijim su novcem plaćena

Umjetnine Nadana Vidoševića
Foto: VL
1/3
14.11.2013.
u 07:47

Vidošević je, kako se navodi u medijima, kupovao slike za Hrvatsku gospodarsku komoru i stvorio enormnu zbirku od 790 umjetnina

Umjetnine koje posjeduje bivši predsjednik HGK Nadan Vidošević vrijede nekoliko milijuna eura, što figurativno rečeno nije ni kotač Mercedesa, a kamoli Mercedes po vrijednosti zbog kojih je pokrenuta istraga nad pritvorenim političarom.

Ocjena je to cijenjene zagrebačke kustosice, jedne od onih s kojima je Vidošević redovito susretljivo surađivao posuđujući svoje umjetnine za izložbe. Najčešće je dopuštao da bude imenovan kao vlasnik. Tako je za retrospektivu Celestina Medovića posudio “Čemprese” (oko 1914.) i “Vrijes” (1908.– 1912.) i potpisao se kao vlasnik. No, pod “Tri gracije” Joze Kljakovića iz 1917. retrospektivno izložene u Klovićevim dvorima, ali i na izložbi “Secesija” u MUO navedeno je samo da je slika u privatnome vlasništvu.

Svoje vlasništvo tako otvoreno potpisuje i odvjetnik i galerist Marijan Hanžeković, kaže naša sugovornica, ističući da je Vidošević znao trgovati i dobiti djelo za najmanji novčani iznos, vješto zaobilazeći posrednike.

Vidošević je, kako se navodi u medijima, kupovao slike za Hrvatsku gospodarsku komoru i stvorio enormnu zbirku od 790 umjetnina!

Njihovu je procjenu i sređivanje – na koje ga je natjerala državna revizija – povjerio ravnateljici Umjetničkog paviljona Jasminki Poklečki Stošić, od koje je također kupovao. Sve hrvatske ustanove, pa i Hrvatski sabor, kupuju umjetnine ili se opremaju njima u znak kulture i potpore umjetnosti.

Bez toga bi Hrvatska ostala bez umjetnina, a muzealci bez posla. Sada se istražuje 107 djela. Istraga će pokazati i koliko je novca dano za ta djela te jesu li i koja od njih plaćena iz blagajne HGK, a pripadaju privatnoj zbirci.

Komentara 11

IZ
izbiz
12:41 14.11.2013.

Pitanje je cijim novcem je sve to placeno? to ne treba posebno objasnjavati. ili? Cijim novcem placa kriminalac? ali da se i njegova majka upustila u tim godinama u kriminal? Ili su uvijek krali i varali u manjem stilu takoako da nisu upali u oci....

Avatar Nexus
Nexus
11:08 14.11.2013.

Izsisanih 35 MK iz HGK je po prilici 4,5 MEURA, a tolika je vrijednost Nadanove zbirke umjetnina. Odakle je dosao onda novac za ostalo bogatstvo?

ZI
zihakiri
22:00 14.11.2013.

Sanader, Vidosevic i dosta njih, skoro svi dalmatinci, kulturno se uzdizu kradjom i skrivanjem umjetnickih djela kao i vrijednih satova. Postavlja se pitanje zasto je zemlja crvena u Dalmaciji? Zato sto se srami da po njoj hodaju ovakvi izrodi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije