Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljski savjetnik

Kojih se pogrešaka treba čuvati pri mršavljenju da se kilogrami opet ne vrate?

Jabuka, dijeta
Foto: Thinkstock
22.04.2014.
u 09:33

“Ne jedem ništa” dijeta koja znači ne stavljam ništa u usta je post koji osim nasilnog pokušaja postizanja rezultata obično ne poluči nikakav uspjeh.

P: Kojih se pogrešaka treba čuvati pri mršavljenju? Je li pametno gladovati, kako postići da se nakon mršavljenja kilogrami opet ne vrate?

(Vesna, Zagreb)

O: Kada govorimo o prehrani, treba se čuvati sljedećih dijetnih pogrešaka: paziti na hidraciju – dehidracija može za tijelo biti jako štetna, jer masno tkivo sadrži veliki udio vode. Ako se smanjuje unos hrane, ne smije se smanjiti unos tekućine. “Ne jedem ništa” dijeta koja znači ne stavljam ništa u usta je post koji osim nasilnog pokušaja postizanja rezultata obično ne poluči nikakav uspjeh.

Za prevenciju dehidracije najbolje je piti običnu vodu, može s malo cijeđenog limuna i vrlo malo meda (pola čajne žličice na čašu vode). Paziti na prevelik unos proteina – to je opasnost kod svih mesnih odnosno proteinskih dijeta (uključuje pretjerano korištenje inače vrlo učinkovitih proteinskih šejkova).

Može doći do lakše ili jače ketoacidoze, metaboličkog stanja koje takav ekstremno proteinski i/ili masni model prehrane može izazvati. Isključivanje voća i povrća – ne postoji ni jedan razlog zbog kojeg bi voće i povrće bilo isključeno iz dijete, ali postoji više loših nutritivnih deficita koji se na taj način mogu izazvati, to više izraženih što dijeta dulje traje.

Dijete s jednom namirnicom – na primjer, banana-dijeta, kupus-dijeta, mesna dijeta i slični radikalni načini gladovanja po prehrani na pustom otoku. Jednom riječju – besmisleno. Osobe koje su neprestano na dijeti (dijetalci) skaču iz jedne dijete slijepe ulice u drugu, što je princip koji zovemo jo-jo dijeta.

Za svakog tko upadne u takav kružni proces, savjet je da potraži savjet i pomoć stručnjaka, jer smršaviti i zadržati “gubitak” zapravo i nije baš tako lako.

>>7 namirnica uz koje se lakše i brže mršavi

>>Ovo je osnovno pravilo mršavljenja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije