Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaključak tri studije

Vitamini dugoročno ne pružaju nikakvu korist za zdravlje

doping, tablete
DPA/PIXSELL
29.12.2013.
u 10:38

Studije su zajedno pokazale da vitamini nemaju učinak na kardiovaskularno zdravlje, rizik od raka, kognitivno zdravlje ili smrtnost, a zaključak je, barem prema autorima uvodnika u časopisu Annals of Internal Medicine', da bi trebali prestati trošiti novac na multivitamine

Vitamini dugoročno ne pružaju nikakvu korist za zdravlje te ih 'treba izbjegavati', sugerira se u uvodniku časopisa 'Annals of Internal Medicine' u kojem se sažimaju rezultate tri studije, javlja Forbes.

Studije su zajedno pokazale da vitamini nemaju učinak na kardiovaskularno zdravlje, rizik od raka, kognitivno zdravlje ili smrtnost, a zaključak je, barem prema autorima, da bi trebali prestati trošiti novac na multivitamine, prenosi Forbes.

U prvoj studiji sudjelovalo je 450.000 ljudi kojima su davani multivitamini ili placebo. Studija je pokazala da vitamini nemaju nikakv utjecaj na kardiovaskularno zdravlje, rak ili smrtnost u vremenskom periodu većem od jednog desetljeća te da je beta-karoten povećao rizik od raka kod pušača.

Druga studija  pokazala je multivitamini nemaju učinak na opadanje  kognitivnih sposobnosti kod muškaraca. U toj studiji sudjelovalo je gotovo 6.000 muškaraca.

U trećoj studiji sudjelovalo je 1.700 muškaraca i žena koji su nedavno doživjeli infarkt. Neki od njih uzimali su multivitamine a neki placebo. Pokazalo se da nema nikakve razlike u vjerojatnosti doživljavanja drugog problema sa srcem između onih koji su uzimali placebo i onih koji su uzimali multivitamine. Međutim važno je napomenuti da je u toj studiji stopa odustajanja bila visoka tako da je teško izvući zaključke.

>> Razbijanje mita: Antioksidansi ne pomažu u borbi s rakom!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije