Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljekovito djelovanje

Supernamirnice: Hrana koja će vas zaštititi od sunca

lubenica,lubenice
Goran Jakuš/PIXSELL
06.07.2012.
u 13:58

Mnoge namirnice imaju antioksidativno djelovanje i pomažu našem organizmu u borbi protiv prevelike osjetljivosti i prebrzog starenja kože. Pogledajte njihov popis prije nego izađete na sunce...

 

1. Rajčica. Boju rajčici daje antioksidans likopen koji vaše tijelo može zaštiti od UV zračenja i spriječiti opečenost kože nakon dulje izloženosti suncu. 
2. Mrkva. Neće samo pomći u očuvanju kože zdravom i neoštećenom od sunčevih zraka. Žene koje su uzimale 30 miligrama betakarotena (oko šest mrkvi) kojim je bogato ovo korjenasto povrće opaženo je da im je koža sporije starila. 
3. Povrće jakih boja. Kada kupujete  crveno povrće (rajčice, rotkvice), Zelene (salata, kelj, peršin), ljubičaste (crveni kupus), žuta (paprike) trebali biste paziti da je njihova boja što zagasitija. Što je jača boja povrća ono je više hranjiho, sadržava više vitamina, minerala i antioksidansa koji pomažu tijelu boriti se protiv slobodnih radikala štetnih za naš organizam - kažu nutricionisti. 
4. Lubenica. krišta najtraženijeg ljetnog osvježenja također je bogata likpenom koji će vam pomoći da ne izgorite i pocrvenite poput jastoga. Osim toga, lubenica je odlična za hidrataciju organizma, a i štiti ga od starenja. 
5. Jagode, kivi, naranče, limun. Visok postotak vitamina C u ovim namirnicama blokiraju razvoj stanica raka. Vitamin C također uništava slobodne radikale koje tijelo proizvodi kao odgovor na stanična oštećenja uslijed izloženosti suncu. Zato umjesto voćnih sokova, za potpuno osvježenje iscijedit jedan limun.
6. Bademi i suncokretove sjemenke. Sadrže vitamin E, još jedan snažan antioksidans koji štiti kožu od oštećenja uslijed utjecaja sunčevih zraka. Za E vitamin utvrđeno je i da usporava starenje stanica kože, te pomomaže smanjiti pojavu ožiljaka, kažu dermatolozi. 
7. Jabuke. Jedna na dan može vam pomoći u zadržavanju zdrave kože, no samo ako je jedete zajedno s crvenom korom. Studija od prije nekoliko godina potvrdila je kako su jabuke pune važnih spojeva pod nazivom triterpenoidi koje inhibiraju i ubijaju stanice raka. 
8. Zeleni čaj. Šalica na dan neće vas samo smiriti već će vam pomoći zadržati organizam u izvrsnom stanju. Zeleni čaj sadrži EGCG, prirodnu supsanciju koja se bori protiv slobodnih radikala, smanjuje unutarnje upale te može spriječiti razvoj raka kože. Zeleni čaj sadrži kofein ali puno manje od, primjerice crnog  čaja.
9. Masna riba. Omega tri masne kiseline štite cijelokupno zdravlje orgnizma  uključujući i stanice kože. Omega-3 kiselinama najbogatije su losos, skuša, pastrva, tunjevina...
10. Crna čokolada. Kakao sadrži 712 različitih supstancija koja u većini imaju antiokisdativno djelovanje te sposobnost zaštite kože. Flavonoidi, koji se nalaze u kakau, štite srce i čitavi kardiovaskularni sustav. 

 

1. Rajčica. Boju rajčici daje antioksidans likopen koji vaše tijelo može zaštiti od UV zračenja i spriječiti opečenost kože nakon dulje izloženosti suncu. 

2. Mrkva. Pomoći će u očuvanju kože zdravom i neoštećenom od sunčevih zraka. Ženama koje su uzimale 30 miligrama betakarotena (oko šest mrkvi) kojim je bogato ovo korjenasto povrće koža je sporije starila. 

3. Povrće jakih boja. Kada kupujete crveno povrće (rajčice, rotkvice), zeleno (salata, kelj, peršin), ljubičasto (crveni kupus) i žuto (paprike) trebali biste paziti da je njihova boja što intenzivnija. Jer, što je jača boja povrća ono je više hranjivo, sadržava više vitamina, minerala i antioksidansa koji pomažu tijelu boriti se protiv slobodnih radikala štetnih za naš organizam, kažu nutricionisti. 

4. Lubenica. Kriška najtraženijeg ljetnog osvježenja također je bogata likopenom koji će vam pomoći da ne izgorite. Osim toga, lubenica je odlična za hidrataciju organizma, a i štiti ga i od starenja. 

5. Jagode, kivi, naranče, limun. Visok postotak vitamina C u ovim namirnicama blokira razvoj stanica raka. Vitamin C također uništava slobodne radikale koje tijelo proizvodi kao odgovor na stanična oštećenja zbog pretjerane izloženosti suncu. Zato umjesto voćnih sokova, za potpuno osvježenje tijekom ljetnih mjeseci, dovoljno je iscijediti jedan limun na dan.

6. Bademi i suncokretove sjemenke. Sadrže vitamin E, još jedan snažan antioksidans koji štiti kožu od oštećenja zbog utjecaja sunčevih zraka. Za vitamin E utvrđeno je i da usporava starenje stanica kože te pomaže smanjiti pojavu ožiljaka, kažu dermatolozi. 

7. Jabuke. Jedna na dan može vam pomoći u zadržavanju zdrave kože, no samo ako je jedete s crvenom korom. Studija od prije nekoliko godina potvrdila je kako su jabuke pune važnih spojeva triterpenoida koji inhibiraju i ubijaju stanice raka. 

8. Zeleni čaj. Šalica na dan neće vas samo smiriti, nego će vam pomoći zadržati organizam u izvrsnom stanju. Zeleni čaj sadrži EGCG, prirodnu supstanciju koja se bori protiv slobodnih radikala, smanjuje unutarnje upale te može spriječiti razvoj raka kože. Zeleni čaj sadrži kofein, ali daleko manje od, primjerice, crnog čaja.

9. Masna riba. Omega-3 masne kiseline štite zdravlje organizma uključujući i stanice kože. Omega-3 kiselinama najbogatiji su losos, skuša, pastrva, tunjevina...

10. Crna čokolada. Kakao sadrži 712 različitih supstancija koje u većini imaju antioksidativno djelovanje te sposobnost zaštite kože. Flavonoidi, koji se nalaze u kakau, štite srce i kardiovaskularni sustav. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije