Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Riječ stručnjaka

Iza mladenačkog pijenja stoje neodgovorni roditelji

\'slavonija-25.11.10-slavonski brod -hrvatska -  rn:alkoholizam--opijanje brodske mladezi po svojemu obimu i ucestalosti u posljednje vrijeme prerasta u pravu posast, na slici jedna od policijskih akc
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
19.02.2014.
u 13:51

Redovito uzimanje alkohola počinje u 12. godini. Gotovo jednako piju djevojčice i dječaci, upozoravaju stručnjaci

Problem alkohola u mladih vrlo je velik zato jer je to tzv. dopuštena droga.

Takozvani kućni prijatelji vrlo često nude već i najmlađu djecu čokoladnim bombonima s alkoholom i privikavaju ih na piće kako bi se smijali glupim šalama pripitog djeteta. Redovito uzimanje alkohola počinje oko 12. godine, gotovo ravnopravno počinju piti dječaci i djevojčice.

>>Očajna mama: Dijete mi se opija, što da radim?

Od 15 godine potpuno su izjednačeni, a tada se već obično pola razreda (prosjek djece) već više nego jedanput napilo. Vrlo je opasan mladenački binge-drinking tj. bjesomučno opijanje s više od pet pića nauznak kada može doći prvo do opijenosti, a potom do problema u prometu, problema s preranim spolnim kontaktima kasnije požaljenima, bilo zbog infekcija, trudnoće ili čak i steriliteta.

Tragično je kada dođe do smrtnih slučajeva. Roditelji bi trebali odgajati djecu i učiti ih da ne piju do punoljetnosti, a ni poslije. Piti valja najopreznije, a još bolje je – praktički nikako. Treba imati na umu da mozak, prema najnovijim istraživanjima, sazrijeva nakon 25. godine.

Praktički je uzrok mladenačkog pijenja slaba državna prevencija, prevelika pozornost prosvjetnih institucija usmjerena na obrazovanje, a ne na odgoj, te nebriga socijalne službe za nasilje i zanemarivanje u obitelji koje je i u svijetu uvijek uvjetovano alkoholom. I najvažnije – iza mladenačkog pijenja stoje neodgovorni roditelji.

Komentara 1

Avatar gladnijura
gladnijura
14:31 19.02.2014.

Nije mi jasno kako gospon doktor može tvrditi da su roditelji u Hrvatskoj neodgovorni, kad svi tvrde, da oni sami najbolje odgajaju vlastitu djecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije