Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li bili u napasti

Smijemo li pojesti ostatak namirnice nakon što uklonimo pljesnivi dio?

Pljesnjiv kruh
Foto: Thinkstock
29.10.2015.
u 11:02

Vjerojatno ste bar jednom uzeli nož i odstranili taj komad pljesnive namirnice i ostatak pojeli?

Ostao vam je komad kruha, sira ili neke druge namirnice neiskorištene na vrijeme? I onda se naknadno sjetite da biste baš to mogli "zgotoviti", ali na siru ili kruhu ima plijesni.

Vjerojatno ste bar jednom uzeli nož i odstranili taj komad pljesnive namirnice i ostatak pojeli? No, je li to zaista dobra ideja? 

Znanstvenici smatraju da to nije dobra ideja i da cijelu takvu namirnicu, na kojoj se pojavila plijesan, treba baciti!

Niste odstranili svu plijesan s namirnice, samo onu oku vidljivu, poručuju. 

Riječ je o sporama koje plijesni daju boju, najčešće zelenu, a ono što se nalazi u ostatku opasno je, a oku potpuno nevidljivo.

„Iako je većina plijesni bezopasna, postoje i one koje su izrazito štetne“, tvrdi Nadine Shaw, iz američkog Department of Agriculture, objavljuje Healthy and Natural Life. 

Ukoliko plijesan sadrži mikotoksine, velika je vjerojatnost da će oni izazvati alergijske reakcije i probleme s disanjem, a njih u najvećoj mjeri možemo naći u orašastim plodovima, jabukama, celeru i u žitaricama.

Stoga, ukoliko ste do sada prakticirali pojesti ostatak hrane s koje ste prvotno skinuli plijesan, možda je pravo vrijeme da to prestanete činiti.

>>Koliko puta možete koristiti isti ručnik prije nego što ga bacite na pranje? Evo odgovora

Komentara 12

JU
jurisicdavorin
11:59 29.10.2015.

"Odjela za agrikulturu"? što bi to trebalo biti? Debilni članci prevedeni google translatorom. U SAD-u Department of ... znači Ministarstvo..., Secretary of ... znači ministar.

Avatar dmitarX
dmitarX
11:27 29.10.2015.

Dobro jutro!

DU
Deleted user
13:57 29.10.2015.

Linda se nakon jučerašnjeg traženja vagina po majicama, bacila na hranu... Vidi se kako svaki dan napreduje, sutra bi mogla već obraditi i Sevku i Rozgu... VL nazustavljivo raste uz ovakve mlade snage, kao i Hrvatska...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije