Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
briga za zdravlje

Je li sol zdrava ili nije? Istraživanje tvrdi da sol ne prouzročuje visoki krvni tlak

sol
Foto: Thinkstock
12.09.2014.
u 11:00

Istraživači tvrde da je bitnije držati tjelesnu težinu pod kontrolom jer je veza između indeksa tjelesne mase i visokog krvnog tlaka studijom utvrđena.

Visoki krvni tlak često se nazivi tihim ubojicom, a osobama koje se pate s njim godinama je stizala preporuka da smanje unos soli.

Istraživanje objavljeno u publikaciji American Journal of Hypertension tvrdi sad da nema poveznice između unosa soli i hipertenzije, piše Time.

Studija je obuhvatila  8670 odraslih osoba u Francuskoj, a promatrali su vezu između unosa soli i sistoličkog tlaka. Vezu nisu utvrdili.

– Veza koju svi pretpostavljamo između soli i visokog krvnog tlaka preuveličana je i mnogo više kompleksna nego što smo dosad mislili, pišu autori istraživanja. Iako nije pronađena statistički bitna veza između krvnog tlaka i soli koju netko konzumira, bitno je napomenuti da su osobe kojima je dijagnosticiran visoki tlak jele mnogo više soli od osoba koje nemaju problema s tlakom. To sugerira kako sol drukčije utječe na pojedince.

Utvrđeno je pak kako na krvni tlak utječu alkohol, godine i BMI, dok je prehrana bogata voćem i povrćem povezana sa snižavanjem krvnog tlaka.

– Umjesto da se brinu oko unosa sol, pacijenti bi najprije trebali spriječiti povećanje tjelesne težine, kažu istraživači.

>>Što jesti? 9 stvari koje morate znati o masnoćama

>>Jedite navečer bez grižnje savjesti! 5 pravila o zdravlju koja smijete prekršiti

>>Da biste doznali koliko dugo ćete živjeti, metar u ruke!

Komentara 1

Avatar tiktak
tiktak
10:08 15.09.2014.

sol isključivo morska paška sol nikakve kamene itd ,ja sam skoro umro jer nisam uzimao dovoljno soli i mjerio tlak od jednom srčani toliko skočiuo da to nije normalno pao u depresiju poremetio minerale a sve to jer nismo htjeli solit hranu a ja sam se jako znoio hitna je svaki čas dolazila nitko nije ništa znao mislili svi da su u pitanju živci pio tablete normabele xsanaks itd skoro umro nisam 4 dana oko sklopio jer nisam mogao spavat katastrofa gotovo bljed ko krpa ,i čitao po netu za natrij odma počeo naglo jesti štabiće šunku sve nagla bol u prsima i nekako to sve prebolio i danas uzimam sol i solim i sve hvala bogu ok nikakove tablete ne koristim za psihu tlak normala eto zato bez soli nema života

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije