Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Evo kako 20 minuta šetnje može bitno smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti

šetnja
Foto: Vedran Mulović/PIXSELL
14.07.2014.
u 12:42

Ako se vozite autobusom, siđite jednu stanicu prije i prošećite. Time ćete učiniti mnogo za prevenciju bolesti

Šetnja od 20 minuta, tri puta na tjedan, bitno će smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti, tvrde stručnjaci s Cambridgea.

Ako se inače vozite autobusom, a jednu stanicu propješačite, možete učiniti mnogo za prevenciju te bolesti. Osobe koje se ne kreću dovoljno, pušači, osobe s viškom kilograma i s visokim krvnim tlakom čine trećinu oboljelih. Ipak, najveći uzročnik bolesti je upravo nekretanje, piše Daily Mail.  Nedovoljna tjelesna aktivnost uzrokuje čak 22 posto slučajeva obolijevanja od Alzheimerove bolesti.

Profesor Brayne tvrdi da su osobe koje počnu vježbati sklonije tome da promjene prehrambene navike i hrane se zdravije. One lakše i brže prestaju pušiti, a to sve smanjuje rizik od obolijevanja od demencije. Istraživanje je objavljeno u časopisu Lancet Neurology.

>>Bolest pogađa cijelu obitelj jer se o oboljelome ne može brinuti jedna osoba

 

Komentara 2

Avatar Perica1
Perica1
13:01 14.07.2014.

Još više od fizičke aktivnosti rizik od Alzheimera može smanjiti veća obrazovanost i prestanak pušenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije