Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolje spriječiti...

5 najjednostavnijih načina da se 'izborite' s gripom i prehladom

gripa,prehlada,bolest
Foto: Thinkstock
1/5
13.11.2015.
u 08:05

Da se ne bi "vatra" gasila u posljednji tren, mogli biste usvojiti određenu rutinu koja će ojačati vaš imunološki sustav i držati "dalje od sebe" prehladu i gripu.

U prosjeku odrasli ljudi se tijekom godine suoče s dvije do četiri prehlade i neugodnim simptomima koje je prate. 

Da se ne bi "vatra" gasila u posljednji tren, mogli biste usvojiti određenu rutinu koja će ojačati vaš imunološki sustav i držati "dalje od sebe" prehladu i gripu. 

Najmanje 7 sati sna

Osobe koje spvaju tijekom noći šest ili manje sati imaju puno veći rizik obolijevanja od gripe. Imajte to na umu kada idući put poželite prije spavanja pogledati još jednu epizodu vaše omiljene serije. Tijekom nedavnog istraživanja, američki znanstvenici su sudionike smjestili u hotelske sobei izložili ih virusu. Pokazalo se da osobe koje su imale neredovit noćni san, odnosno koje su spavale šest ili manje sati tijekom noći, imale su veću vjerojatnost da "pokupe virus". 

Probiotikom reducirajte rizik za 35 posto

Istraživači su otkrili da studenti sa floridskog Sveučilišta imaju manji rizik od prehlade ako na dan konzumiraju barem jedan obrok koji sadrže probiotike, tzv. dobre bakterije. 

Čak ako su se i prehladili, neugodni simptomi prehlade trajali su znatno kraće u odnosu na prehlađene osobe koje nisu svakodnevno konzumirali probiotike. 

A kada krenu simptomi....

Djelujte odmah. Preporuka je uzeti neki proizvod za ublažavanje simptoma prehlade i gripe odmah na prve "znakove opasnosti". Na taj ćete način ubrzati liječenje jer je djelovanje učinkovitije dok su simptomi blaži. 

Uzmite najmanje 75 miligrama cinka

Istraživači iz Finske otkrili su da konzumacija cinka može ubrzati borbu s gripom i prehladom i za čak 40 posto. Ali potrebno je uzeti najmanje 75 miligrama. Tijekom nekoliko istraživanja, u kojima su sudionici uzimali manje količine cinka, nisu pokazani nikakvi pozitivni utjecaji ublažavanje simptoma. 

>>7 stvari koje trebate znati o prehladi i gripi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije