Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Depresija među srednjoškolcima

10 znakova koje ne smijete zanemariti kod svoje djece

Teenager girl sitting outdoor depressed
Foto: Shutterstock
15.09.2014.
u 17:59

Zagovaranje nezdravih stilova života, prehrana, lijenost koju roditelji često toleriraju samo su neki od razloga depresije mladih

Depresija će, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, do 2020. godine postati drugi vodeći javnozdravstveni problem na svijetu i tako stati uz bok srčanim bolestima.

Zabrinjava podatak da je depresija sve češća među srednjoškolcima, što potvrđuje i posljednje istraživanje u jednoj od županija.

Svi samo žure

Užurbani život, nedostatak vremena za razgovor i zajedničko rješavanje problema koji muče mlade razlozi su zbog kojih se oni povlače u svoj svijet. Jedan broj stručnjaka smatra da naša djeca odrastaju na nerealnim očekivanjima, kaže dr. sc. Dubravka Šimunović, prof. rehabilitator sa Zdravstvenog veleučilišta.

– I mediji šalju nerealne poruke – trebate se osjećati dobro i biti uvijek "cool". Dio stručnjaka smatra da su roditelji trebali od početka podučavati djecu antistres vještinama bez kojih se u današnjem vremenu teško preživljava. Moderan način života svakodnevno odašilje mladima slogan "manje sunca, više računala" zagovarajući otuđenost na svim životnim sferama. Na taj način potiče se otuđenje među članovima obitelji, a kao posljedica svega mladi ostaju bez podrške obitelji – ističe dr. Šimunović.

Prehrana, zagovaranje nezdravih stilova života, lijenost koju roditelji često toleriraju samo su neki od razloga za sve veću pojavu depresije kod adolescenata, ističe. Ključnu ulogu u ovim problemima imaju roditelji. Prema adolescentu treba biti iskren.

– Neka vidi da i vi s vremena na vrijeme imate trenutke kad se osjećate loše, bezvoljno ili tužno. Čak i snažne osjećaje tuge možemo doživjeti a da ih ne smatramo nezdravima. Roditelji razgovorom i savjetom mogu pomoći svom adolescentu kako upravljati vlastitim emocijama – ističe i dodaje kako i uza sve probleme adolescenti ne smiju biti pošteđeni dnevnih obveza. I dalje trebaju pomagati oko kućanskih zaduženja, brinuti se o svom izgledu, sve kako je i prije bilo dogovoreno.

Depresivnom adolescentu ne pomaže ako zagovarate i dopuštate da aktivnosti zamijeni ležanjem pod pokrivačem, to samo pogoršava situaciju.

Potražite pomoć

– Važno je biti svjestan vremena u kojem živimo i problema kojima smo izloženi. Prema istraživanjima, 80% adolescenata s depresijom može se uspješno liječiti. Statistički podaci ne znače ništa bez ozbiljnog angažmana stručnjaka jer depresiju treba liječiti, ona se ne može zaliječiti – kaže dr. Šimunović.

10 upozoravajućih znakova:

  • Tuga i beznađe
  • Nisko samopouzdanje
  • Lijenost (manje aktivni)
  • Osamljenost i potreba za izolacijom od članova obitelji i prijatelja
  • Pomanjkanje interesa za slobodnim aktivnostima
  • Glavobolja, gubitak apetita, problemi spavanja
  • Problemi u školi
  • Razgovori o smrti ili samoubojstvu
  • Gubitak interesa za njegu
  • Bježanje od kuće

 >>'Danas ne vladaju ni matrijarhat ni patrijarhat, nego razmažena djeca'

>>Kako se ponašati prema depresivnoj osobi?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije