Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUTINA

Model privatizacije Petrokemije pokazao se mnogo primjerenijim od dosadašnjih

02.12.2008.
u 16:13

Privatizacija Petrokemije, kutinske tvornice za proizvodnju mineralnih gnojiva, sredinom ove godine izazvala je posebnu pozornost. Naime, tom je prilikom primijenjen dosad jedinstven model kupnje dionica pod povoljnim uvjetima, koji je istodobno zadovoljio Vladu kao većinskog vlasnika i kutinske male dioničare.

Prigovori (ne)opravdani
Zahvaljujući dogovoru predstavnika Vlade, sindikata i uprave Petrokemije, na prodaju je ponuđeno 12,5 posto državnog vlasničkog udjela, ali je s preostalih 51 posto vlasništva država ipak ostala većinski vlasnik tvornice. Svjesni da će jednog dana i taj dio vlasništva morati u privatizaciju, u sindkatima su ustrajali upravo na tome modelu, koji im barem privremeno jamči stabilnost i zadržavanje radnih mjesta.

Međutim, nakon što je završen složeni postpupak kupnje dionica pod posebno povoljnim uvjetima, koji je iskoristilo oko 4000 sadašnjih i prijašnjih zaposlenika Petrokemije, čuli su se prigovori kako su mali dioničari prevareni jer je prošlo oko dva i pol mjeseca od uplate do prijenosa dionica u vlasništvo radnika.

Pojedinci tvrde kako su dionice platili u lipnju, računajući kako će ih nakon moratorija već u rujnu moći prodati i nešto zaraditi. Postavljeno je pitanje zašto je Središnjoj depozitarnoj agenciji trebalo toliko vremena za upis vlasništva, što je odgodilo prodaju dionica. U međuvremenu je i vrijednost dionica pala.

Nužno strpljenje
- Istina da je postupak trajao nešto dulje, ali ako se uzme u obzir specifičnost našeg modela privatizacije, to se moglo i očekivati. Ima nezadovoljstva malih dioničara, ali je riječ o pojedinačnim slučajevima.

Većina dioničara je ipak zadovoljna što je nakon višegodišnje neizvjesnosti uspjela ostvariti svoje pravo. Osim toga, u postupku privatizacije nitko nije rekao da ćemo već s danom uplate postati vlasnici dionica - kaže Željko Klaus, iz SEKN-a.

Kako kažu u sindikatima, upravo se organiziraju skupovi zaposlenih kako bi se malim dioničarima dala podrobnija objašnjenja i upute za trgovanje dionicama.

Nema sumnje da će mali dioničari kutinske Petrokemije u kriznom razdoblju dijeliti sudbinu i drugih dioničara. Međutim, ako se nastavi pozitivno poslovanje tvrtke, nakon krize treba očekivati ponovni rast vrijednosti dionica.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?